Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΤΑΡΤΑ συνταγές γλυκές και αλμυρές 🌑🌑🌑 tart - pie

TART sweet savory recipes
.
Γρήγορη ζύμη τάρτας
200 γραμμάρια αλεύρι 100 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
1 πρέζα αλάτι ή ζάχαρη (ανάλογα τη χρήση της ζύμης)
8 κουταλιές σούπας νερό
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει εντελώς. 'Όταν γίνει αυτό, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι όλο μαζί. Ενώνουμε σε ζύμη με ξύλινη κουτάλα και στο τέλος με το χέρι μας σχηματίζουμε μία μπάλα ζύμης. Στρώνουμε την ταρτιέρα ή το ταψάκι μας με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τη ζύμη. Έτοιμη για να τη γεμίσουμε με ό,τι έχουμε πρόχειρο στο σπίτι!
Αν θέλουμε μια όμορφη τάρτα θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως όταν την γυρίσουμε στο πιάτο μας, θα φαίνονται τα υλικά που βρίσκονταν στο πάτο του ταψιού.
Τάρτα Μπακλαβάς ΕΔΩ
Κερασόπιτα / Cherry pie εδώ
Τάρτα με λουκάνικα ΕΔΩ
Τάρτα μπισκότου με σύκο και τυρί ΕΔΩ
Chocolate Peanut Butter Pie ΕΔΩ
Τάρτα με ζαχαρούχο και σοκολάτα ΕΔΩ
Τάρτα με αχλάδια εδώ
Tάρτα με σπιτική μερέντα εδώ
Τάρτα σοκολάτας με σύκα ΕΔΩ
Τάρτα σοκολάτας με μέντα χωρίς ψήσιμο ΕΔΩ
Νηστίσιμη τάρτα μαύρης σοκολάτας με καρύδα ΕΔΩ
Τάρτα σοκολάτας χωρίς ψήσιμο με 4 υλικά! ΕΔΩ
Ταρτάκια με χαλβά και σοκολάτα ΕΔΩ
Pecan Pie American εδώ
Τάρτα Λεμόνι ΕΔΩ
Τάρτα με ζύμη ολικής άλεσης και light τυριά ΕΔΩ
Τάρτα χωριάτικη ΕΔΩ
Τάρτες από καταΐφι με μους σοκολάτα ΕΔΩ
Τάρτα με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο ΕΔΩ
Τάρτα (κις) με κουνουπίδι και τυριά ΕΔΩ
Τάρτα με ξηρά σύκα και γραβιέρα Νάξου εδώ
Τάρτα με πιπεριές, φέτα και ντοματίνια εδώ
Τάρτα με κολοκυθάκια ΕΔΩ
Πάστα φλώρα με σπανάκι ΕΔΩ
Πάστα φλώρα ΕΔΩ
Μηλόπιτα με ρόδι ΕΔΩ
Μηλόπιτα με σοκολάτα ΕΔΩ
Τάρτα με κάστανα και μανιτάρια εδώ
Τάρτα με ταχίνι και ελιές ΕΔΩ
Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γαύρο ΕΔΩ
Τάρτα λαχανικών ΕΔΩ
Τάρτα ολικής άλεσης με λαχανικά ΕΔΩ
Τάρτα χωριάτικη ΕΔΩ
Ισπανικά tapas-εύκολα και γρήγορα  ΕΔΩ
Κις Λορέν (Quiche Lorraine) ΕΔΩ
Τάρτα σοκολάτας με μαρέγκα
ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο
1 αυγό
γέμιση και τη μαρέγκα
25 γρ. κακάο
2 κσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κσ. κορνφλάουρ
375 γρ. γάλα εβαπορέ
120 γρ. κρέμα γάλακτος
5 αυγά, χωρισμένα τα ασπράδια και οι κρόκοι
440 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κγ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
ζύμη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.Σε έναν κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα με το σύρμα και αφήνουμε να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε το αυγό και χαμηλώνουμε την ταχύτητα.Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το κακάο και το μεταφέρουμε στον καδο του μίξερ ρίχνοντας το λίγο-λίγο. Ανακατεύουμε λίγο να ομογενοποιηθεί το μείγμα.Αφαιρούμε από τον κάδο και τυλίγουμε τη ζύμη μας με μία μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.Σε μία λαδόκολλα ανοίγουμε τη ζύμη μας με λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε στη βάση της τάρτας μας δίνοντας λίγο ύψος στις άκρες, περίπου 4 εκ. Καλύπτουμε την επιφάνεια της με λαδόκολλα και προσθέτουμε βάρος. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
γέμιση
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το κακάο, το αλεύρι, το κορνφλάουρ, το γάλα εβαπορέ, την κρέμα, τους κρόκους και 150 γρ. ζάχαρης.Ανακατατεύουμε συνεχόμενα με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει το μείγμα μας αφράτο, για περίπου 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το βούτυρο και ομογενοποιούμε.Την περιχύνουμε στην τάρτα μας και μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 2 ώρες.
μαρέγκα
Σε ένα μπεν μαρί προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πήξει το μείγμα για περίπου 10-12 λεπτά.Αφού το μείγμα πήξει το μεταφέρουμε σε έναν κάδο του μίξερ με σύρμα και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει και να κρυώσει η μαρέγκα για περίπου 5 λεπτά.Απλώνουμε τη μαρέγκα στην τάρτα μας και χρησιμοποιούμε ένα φλόγιστρο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Τάρτα φράουλας με τραγανή βάση κι ΕΔΩ
Τάρτα φράουλα
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό (παγωμένο)
1 αυγό ή 2 κρόκοι αυγών
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα του ταψιού)
500 γραμμάρια φρέσκιες φράουλες (ολόκληρες, χωρίς κοτσάνι)
4 αυγά
40 ml κρέμα γάλακτος
140 γραμμάρια ζάχαρη
80 γραμμάρια αμύγδαλο σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας ρούμι
Λίγο αλεσμένο μαύρο πιπέρι
150 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα ή μαρμελάδα από οποιαδήποτε άλλο κόκκινο φρούτο
Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα του ταψιού)
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια υφή παρόμοια με αυτή ενός ψίχουλου. Αν δυσκολευόμαστε, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο, και, όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη, την ανοίγουμε σε φύλλο με το χοντρό πλάστη. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολλάμε τη μία πλευρά της μεμβράνης και, αφήνοντας την επάνω πλευρά της μεβράνης, την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα, επίσης, μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και, με τα δάχτυλά μας, την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.) Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια, πριν απλώσουμε επάνω στη ζύμη την γέμιση. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού τον πάτο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη, το ρούμι, το λευκό αμύγδαλο, το οποίο θα τρίψουμε σε σκόνη στο multi, τα αυγά και την κρέμα. Απλώνουμε το μείγμα επάνω στη ζύμη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C, μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα για 20-30 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα και μοιράζουμε επάνω της ολόκληρες τις φράουλες. Τις πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι. Περνάμε τη μαρμελάδα από το multi μαζί με 4 κουταλιές της σούπας νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα και, μόλις γίνει χλιαρή, την αλείφουμε επάνω από τις φράουλες. Αφήνουμε την τάρτα 1 ώρα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε.
Τάρτα με μαρμελάδα φράουλα και φουντούκια
βάση
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + έξτρα για πασπάλισμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
1 αυγό
1 κ.σ. νερό, παγωμένο
1 κρόκο αυγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό
γέμιση
500 γρ. μαρμελάδα φράουλα
200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
100 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους.Τρίβουμε το μείγμα με τα χέρια μας, φορώντας γάντια, μέχρι το αλεύρι να γίνει κίτρινο σαν βρεγμένη άμμος.Προσθέτουμε το αυγό, το παγωμένο νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Απλώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.Ανοίγουμε λίγο με τα χέρια μας την παγωμένη ζύμη και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα.Την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και την ανοίγουμε καλά με έναν πλάστη. Ανοίγουμε τη ζύμη μας με κινήσεις μπροστά-πίσω και όχι δεξιά-αριστερά. Γυρίζουμε τη ζύμη στο πλάι και συνεχίζουμε να την ανοίγουμε. Αν η λαδόκολλα κάνει τσάκιση προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανοίγουμε με τον πλάστη. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
Πιέζουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας για να κολλήσει καλά στα τοιχώματά της. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και την αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη τη μισή μαρμελάδα. Από πάνω ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, τα χοντροκομμένα φουντούκια, και τέλος την υπόλοιπη μαρμελάδα. Ανοίγουμε τη ζύμη που μας έχει μείνει, με τα κουπ πατ καρδιά κόβουμε σχήματα σε διαφορετικά μεγέθη και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τάρτας με τον κρόκο αραιωμένο σε νερό. Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε την τάρτα, την αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά, και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.
Τάρτα με ροδάκινα 1η
200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά χτυπημένα
80 γραμμάρια ζάχαρη
30 ml λικέρ ή κονιάκ ροδάκινο ή snaps
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
350 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια κρέμα τυριού
50 γραμμάρια ζάχαρη
6 φύλλα ζελατίνης
4 ροδάκινα κομπόστα (κομμένα σε λεπτές φέτες)
300 γραμμάρια μαρμελάδα ροδάκινο
300 ml χυμός από την κομπόστα
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τα 3/4 του Βιτάμ και τα τρίβουμε, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια υφή παρόμοια με αυτή ενός ψίχουλου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λικέρ.
Ζυμώνουμε, έως ότου ομογενοποιηθεί η ζύμη. Εάν είναι πολύ ρευστή, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Με τη βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με το υπόλοιπο Βιτάμ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης. Αφού μουλιάσουν καλά, τα ρίχνουμε σε ένα μικρό σκεύος μαζί με τα 150 ml του χυμού κομπόστας και τα 100 γραμμάρια της μαρμελάδας. Λιώνουμε καλά τα υλικά σε χαμηλή θερμοκρασία και τα αφήνουμε στην άκρη, για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, για να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Ρίχνουμε το κρύο μείγμα της μαρμελάδας και ανακατεύουμε, έως ότου ομογενοποιηθεί η κρέμα. Απλώνουμε την κρέμα ροδάκινου πάνω στην κρύα ζύμη της τάρτας, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά της. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να σφίξει για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα μαζί με τον υπόλοιπο χυμό κομπόστας, ώστε το μείγμα να γίνει ρευστό. Τοποθετούμε τις φέτες ροδάκινου επάνω στην τάρτα, την περιχύνουμε με τη ρευστή μαρμελάδα και τη σερβίρουμε κρύα.
Τάρτα με ροδάκινα 2η
Υλικά για τη ζύμη
110 γραμμάρια Βιτάμ soft
220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές παγωμένο νερό
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές ζάχαρη
Επιπλέον υλικά
3-4 ώριμα ροδάκινα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι κορν φλάουρ
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
1 αυγό (προαιρετικά)
Ξεκινάμε με τη ζύμη, γιατί θα χρειαστεί να ξεκουραστεί για λίγο στο ψυγείο.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε παγωμένο το Βιτάμ soft, κομμένο σε κομματάκια, και χτυπάμε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε και το νερό και χτυπάμε λίγο ακόμη. Σχηματίζουμε με τα χέρια μία ωραία μπάλα με τη ζύμη της τάρτας και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη της τάρτας στο ψυγείο για 30-45 λεπτά, για να κρυώσει και να δέσει. Παράλληλα, καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, πάχους 3-5 χιλιοστών. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με 1 κουταλιά ζάχαρη, το κορν φλάουρ και την εσάνς βανίλιας. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το φυλάμε και αυτό στο ψυγείο. Αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με ένα πλάστη, πάχους μισού εκατοστού. Πάνω από τη ζύμη τοποθετούμε, κυκλικά, τις φέτες από τα ροδάκινα, αφήνοντας περιμετρικά 2 δάχτυλα ζύμης. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό και, αν χρειάζεται, το αραιώνουμε με 1 κουταλάκι νερό. Κλείνουμε τη ζύμη προς το κέντρο της τάρτας με τα ροδάκινα, την αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε από πάνω της λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε την τάρτα με ροδάκινα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα και να έχει ψηθεί από κάτω. Αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, πριν την κόψουμε. Απολαμβάνουμε την τάρτα με τα ροδάκινα σκέτη ή με παγωτό βανίλιας. Ταιριάζει πολύ και με ζεστό μέλι από πάνω!
Τάρτα με αχλάδι και καραμέλα
50 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
4 φύλλα ζαχαροπλαστικής (σφολιάτα)
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
4 μικρά ώριμα αχλάδια
1/2 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
100 ml κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας καρύδια σπασμένα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε το Βιτάμ σε ένα τηγάνι, μέχρι να λιώσει και, στη συνέχεια, σβήνουμε το μάτι. Αλείφουμε 4 ατομικές φόρμες κέικ με λίγο από το λιωμένο Βιτάμ. Τοποθετούμε τα φύλλα σφολιάτας δίπλα-δίπλα σε μία επιφάνεια εργασίας. Αλείφουμε τα φύλλα με λίγο λιωμένο Βιτάμ, έτσι ώστε να «τσαλακώνει» κάθε φύλλο και να χωράει στις φορμίτσες. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ψήνουμε για 5-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια στα τέσσερα. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Ανοίγουμε πάλι το μάτι να ζεσταθεί το Βιτάμ, και προσθέτουμε τα αχλάδια να τηγανιστούν για 5 λεπτά. Βγάζουμε τα αχλάδια από το κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη με το Βιτάμ στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το μείγμα και να γίνει καραμέλα. Ξεφορμάρουμε τη βάση των ταρτών και τις τοποθετούμε σε μικρά πιάτα. Γεμίζουμε τις τάρτες με αχλάδι, τις περιχύνουμε με καραμέλα και τις πασπαλίζουμε με καρύδια. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
Τάρτα με αχλάδια και κρέμα σοκολάτας
250 γρ. αλεύρι
135 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
ξύσμα μισού πορτοκαλιού
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση σοκολάτας
180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. ζάχαρη άχνη
600 ml κρέμα γάλακτος
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
6 αυγά χτυπημένα
200 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
100 γρ. μακαρόν σπασμένα
3 αχλάδια κομπόστα, στραγγισμένα από το σιρόπι τους, κομμένα σε φέτες
Σ’ ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, το αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε τα υλικά στην αρχή με τη λεπίδα ενός μαχαιριού και κατόπιν με τα χέρια (αν χρειάζεται προσθέτετε και λίγο νερό). Ζυμώνετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και πλάθετε μια μπάλα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί 3 ώρες στο ψυγείο. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό και την τοποθετείτε σε μια φόρμα για τάρτα. Την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με πιρούνι και στρώνετε πάνω μια λαδόκολλα. Σκορπίζετε φασόλια ή ρύζι ωμά για βάρος και ψήνετε 10΄ στους 180° C. Αφαιρείτε το χαρτί και τα φασόλια ή το ρύζι συνεχίζοντας το ψήσιμο 8΄ ακόμη, μέχρις ότου η ζύμη αρχίσει να σφίγγει. Κόβετε τα αμύγδαλα σε φετάκια. Σπάζετε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και τη λιώνετε σε μπεν μαρί μαζί με το κονιάκ και τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας διαρκώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά, τα αμύγδαλα, τα μακαρόν και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε και αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα. Μισοβυθίζετε τα αχλάδια στη γέμιση και ψήνετε την τάρτα για άλλα 20΄.
Τάρτα με δαμάσκηνα
Ελάχιστο αλάτι
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι τριμμένη αμυγδαλόψιχα από ανάλατα ξεφλουδισμένα λευκά αμύγδαλα
1/2 κιλό δαμάσκηνα
1 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
2 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ
250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
Φρέσκο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
1 αυγό
1 κουταλιά νερό
400 γραμμάρια σαντιγί (για το γαρνίρισμα)
Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη, το αυγό, μία κουταλιά νερό, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα πιρούνι, μέχρι να προκύψει η ζύμη της τάρτας.
Μαζεύουμε αυτή τη ζύμη σε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μαρμάρινη ή ξύλινη επιφάνεια και προσθέτουμε το Βιτάμ σε κομματάκια. Ζυμώνουμε, μέχρι το Βιτάμ να ενσωματωθεί εντελώς στη ζύμη, και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού περίπου εκατοστού.
Στρώνουμε τη ζύμη σε φόρμα για τάρτες Νο25 (που έχουμε ήδη αλείψει με Βιτάμ), τρυπάμε την επιφάνειά της σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
Ψήνουμε την τάρτα για 5 λεπτά σε δυνατό φούρνο και την ξανατρυπάμε, για να ξεφουσκώσει. Τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην καούν οι άκρες της, και την ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε τα δαμάσκηνα με κρύο νερό, τα βράζουμε για 15 λεπτά και, όταν κρυώσουν, βγάζουμε με προσοχή το κουκούτσι τους και το αντικαθιστούμε με τριμμένο αμύγδαλο (το μισό φλιτζάνι το φυλάμε για τη συνέχεια).
Ξαναβάζουμε τα δαμάσκηνα στο νερό τους, προσθέτουμε τη ζάχαρη, βράζουμε για άλλα 15 λεπτά και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε στην τάρτα, σκορπίζοντας ανάμεσα τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
Τέλος, προσθέτουμε στο σιρόπι το κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο νερό, βράζουμε το υγρό αυτό μείγμα για μερικά λεπτά και, αφού γίνει χλιαρό, το ρίχνουμε επάνω στην τάρτα με τα δαμάσκηνα. Αφού την αφήσουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες, τη γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σαντιγί.
Τάρτα με φρούτα εποχής
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
35 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό (κρύο, κομμένο σε κύβους)
Φρέσκα φρούτα (για το γαρνίρισμα)
5 κουταλιές παγωμένο νερό
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Βάζουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη και το Βιτάμ σε μια κουζινομηχανή και δουλεύουμε το μείγμα, ώσπου η υφή του να μοιάζει με αυτή ενός ψίχουλου. Ενώ η μηχανή δουλεύει, ανακατεύουμε το νερό με τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα της αμυγδαλόψιχας, συνεχίζοντας να το δουλεύουμε, ώσπου να γίνει ζύμη και να μαζευτεί σε μπάλα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη, τη βάζουμε στο ψυγείο και, μετά από μισή ώρα, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, επάνω σε λαδόκολλσ ή χαρτί ζαχαροπλαστικής. Κόβουμε στο φύλλο 24 δίσκους διαμέτρου 10 εκατοστών, τους στρώνουμε σε 12 μικρές φόρμες της ίδιας διαμέτρου, κάνουμε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι και βάζουμε τις φόρμες, πρώτα στο ψυγείο για 10 λεπτά, και, μετά, για 10-15 λεπτά στη μεσαία θέση, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180-200°C. Στη συνέχεια, αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν, όσο ετοιμάζουμε τη σαντιγί, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να σφίξουν. Τέλος, απλώνουμε πάνω στις τάρτες τη σαντιγί και γαρνίρουμε με τα φρέσκα φρούτα εποχής.
Τάρτα με φρούτα του δάσους
ζύμη
300 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκο για άλειμμα
1 κ.σ. νερό (αν ή ζύμη είναι πολύ σφιχτή)
γέμιση
900 γρ. φρούτα του δάσους κατεψυγμένα, αποψυγμένα και σουρωμένα (κρατάμε το ζουμί)
150-250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
70 γρ. κορν φλάουρ
χυμό από μισό λεμόνι
γλάσο
150 γρ. άχνη ζάχαρη
1-2 κ.σ. από τον χυμό των φρούτων
Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Χτυπάμε μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως. Χαμηλώνουμε την ένταση και ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Καλό θα ήταν να της δώσουμε ένα σχήμα πλακέ για να την τυλίξουμε για να μας είναι πιο εύκολο να την ανοίξουμε. Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή ή τετράγωνη και αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα φρούτα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο της. Από πάνω βάζουμε τη γέμιση. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Κατά τη διάρκεια που ψήνεται ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη με τον χυμό των φρούτων. Διακοσμούμε το γλυκό απλώνοντας το γλάσο από πάνω.
Τάρτα Με Κατσικίσιο Τυρί Και Πράσινο Μήλο ΕΔΩ
Τάρτα μήλου με ξηρούς καρπούς
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
220 γραμμάρια ζάχαρη
1 μικρό ποτήρι κονιάκ
5 μήλα ψιλοκομμένα (χωρίς φλούδα)
150 γραμμάρια καρυδόψιχα
150 γραμμάρια ανάλατα αμύγδαλα
150 γραμμάρια σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (για τα μήλα)
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα (για τα μήλα)
Λίγο αλεσμένο γαρύφαλλο
Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλο σε κομματάκια ή τα περνάμε από το χοντρό τρίφτη και, μετά, τα ανακατεύουμε τα καλά σε ένα μπολ με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τους ξηρούς καρπούς. Χτυπάμε στο μίξερ (με τους γάντζους) το Bιτάμ σε κομματάκια και τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το κονιάκ και το κοσκινισμένο αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο. Ζυμώνουμε τη ζύμη στο χέρι, μέχρι να γίνει σφιχτή, τη χωρίζουμε στα δύο και απλώνουμε το ένα μισό σε ένα ταψάκι ή τσέρκι, αλειμμένο με Βιτάμ. Εάν δούμε ότι η ζύμη τρίβεται πολύ, την απλώνουμε μαλακά. Βάζουμε στη μέση τα μήλα και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Μπορούμε, επίσης, να πλάσουμε μπαστουνάκια και να τα τοποθετήσουμε από επάνω χιαστί ή, αν η ζύμη παραείναι σφιχτή, να την τρίψουμε με τα χέρια σε όλη την επιφάνεια, για να γίνει σαν crumble, όταν ψηθεί. Ψήνουμε την τάρτα στους 160°C για 30 περίπου λεπτά.
Τάρτα μπακλαβά
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό (παγωμένο)
1 αυγό ή 2 κρόκοι αυγών
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα του ταψιού)
2 1/2 ποτήρια τριμμένο αμύγδαλο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 ποτήρι Βιτάμ κλασικό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Φρέσκια φλούδα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
Μερικές σταγόνες λεμόνι
Βιτάμ κλασσικό (για το άλειμμα του ταψιού)
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να πάρουμε μία ζύμη με υφή που μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Αν δυσκολευόμαστε, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο, και, όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη, την ανοίγουμε σε φύλλο με το χοντρό πλάστη. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολλάμε τη μία πλευρά της μεμβράνης και, αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης, την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα, επίσης, μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και, με τα δάχτυλα μας, την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια, πριν απλώσουμε επάνω στη ζύμη τη γέμιση. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού στον πάτο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με την κανέλα, το γαρύφαλο και τη ζάχαρη. Λιώνουμε το Βιτάμ και περιχύνουμε το αμύγδαλο. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Στο μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μετράμε 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο, την περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Αλμυρή τάρτα με μελιτζάνα και μυζήθρα
1 πακέτο πλευρώτους
6-8 μέτριες ντομάτες ‘ρόμα’
1 μικρή μελιτζάνα
1 κίτρινη πιπεριά
100 γρ. μυζήθρα
Ένα φύλλο σφολιάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
1 κλωνάρι φρέσκια μέντα
1 κ.γ. γλυκάνισο
2 κ.σ. μπαλσάμικο
2 κ.σ. κοπανισμένα φουντούκια
2 κ.γ. σουσάμι
Χρειαζόμαστε ένα ταψί των 30 εκατοστών με λαδόκολλα στον πάτο του. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και σε λεπτά την πιπεριά και τα βάζουμε μαζί σε ένα μπολ. προσθέτουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και γλυκάνισο και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά, για περίπου 5-7 λεπτά. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, την μελιτζάνα σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε μαζί στο μπολ με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε όσο ακόμη χρειαστεί για να καλυφτούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την μελιτζάνα στο ταψί, τοποθετώντας την κομμένη πλευρά της ντομάτας προς τα επάνω και ψήνουμε 20 λεπτά. Εν το μεταξύ απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε όσο το ταψί μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καπάκι του ταψιού για οδηγό εφόσον υπάρχει. Με ένα πλάστη απλώνουμε λιγάκι την ζύμη να μεγαλώσει ελάχιστα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο ρίχνουμε το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε ελαφρά τα λαχανικά προσέχοντας να μην γυρίσουν οι ντομάτες. Τοποθετούμε την σφολιάτα σαν καπάκι και με ένα κουτάλι χώνουμε τις άκρες τις μέσα, μεταξύ του ταψιού και των λαχανικών. Κάνουμε μια τρύπα με το πίσω μέρος του κουταλιού στο κέντρο της σφολιάτας και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει καλά. Όταν ψηθεί βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το καλύπτουμε με μια πιατέλα. Με τα δυο χέρια το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με μέντα, μυζήθρα, σουσάμι και σπασμένα φουντούκια.
Τάρτα κολοκύθας
ζύμη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. γάλα (αν χρειαστεί)
γέμιση
60 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
1/4 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
1 πρέζα πιπέρι
1/2 κ.γ. αλάτι
350 γρ. πουρέ κολοκύθας πυκνό
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη
ζύμη
Χτυπάμε το βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη στο μπλέντερ μέχρι όλο το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα. Αν χρειαστεί βάζουμε και το γάλα. Πλάθουμε σε μία ζύμη την οποία τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και κρατάμε στο ψυγείο για μία ώρα μέχρι να την ανοίξουμε με τον πλάστη σε φύλλο. Βάζουμε το φύλλο της τάρτας σε μία ταρτιέρα. Τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σκέτη τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 20 λεπτά. Καλό είναι πάνω στη ζύμη να βάλουμε μεμβράνη και να γεμίσουμε την τάρτα με άψητα φασόλια για βάρος. Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ο C.
γέμιση
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο τη σοκολάτα, ένα ένα χτυπώντας καλά με ένα σύρμα ενδιάμεσα.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην ταρτιέρα και ρίχνουμε διάσπαρτα τα κομμάτια σοκολάτας. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Σερβίρουμε με παγωτό.
Τάρτα με dulce de leche
βάση της τάρτας
300 γρ. μπισκότα με γέμιση κρέμα σοκολάτα, τριμμένα σκόνη
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κ. σ. γάλα
γέμιση
100 γρ. βούτυρo
120 γρ. ζάχαρη
3 μέτρια αυγά
50 γρ. μπισκότα με γέμιση κρέμα σοκολάτα, τριμμένα σκόνη
70 γρ. αλεύρι γ.o.x.
120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
70 γρ. καρύδια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
ξύσμα από 1 μέτριο ακέρωτο πορτοκάλι
1 κ.σ. μέλι
επικάλυψη
1 dulce de leche
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
άνθος αλατιού
βάση της τάρτας
Ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο, και το γάλα σε ένα μπολ. Τα αδειάζουμε σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκ. Με ένα κουτάλι τα στρώνουμε και το πατάμε σε όλη τη φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα της φόρμας, σχεδόν σε 3 - 3,5 εκ. ύψος. Ένα ποτήρι τύπου σωλήνα, θα μας βοηθήσει πολύ να το απλώσουμε, και να το πατήσουμε καλά.
γέμιση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, και το ανακατεύουμε με τα τριμμένα μπισκότα σε ένα μπολ. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, και να ασπρίσουν για 4-5 λεπτά. Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο με την κουβερτούρα, και αφαιρούμε το σκεύος από το μπεν μαρί. Προσθέτουμε το μέλι, και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αλλιώς θα μπορούσαμε να τα λιώσουμε στα μικροκύματα σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη στο δυνατό για 1-2 λεπτά.
Αδειάζουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι, και λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι και τα μπισκότα, ανακατεύοντας καλά και απαλά, έως ότου απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, και τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα επάνω στη βάση με το μπισκότο, και ψήνουμε για 23 έως 26 λεπτά το πολύ. Θέλουμε το brownie να βγει υγρό, και όχι στεγνό. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Με ένα κουτάλι απλώνουμε επάνω στο brownie το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Με το πίσω μέρος του κουταλιού το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. (Ακανόνιστα, μην προσπαθήσετε να το ισιώσετε σε λεία επιφάνεια). Πασπαλίζουμε από πάνω τo αμύγδαλο φιλέ και το αλάτι. Κόβουμε σε μερίδες, και το σερβίρουμε ζεστό. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια, μόκα, καραμέλα. Καταναλώνεται επί το πλείστον άμεσα, διότι αν το βάλουμε στο ψυγείο, θα παγώσει το brownie, και θα χάσει την ρευστότητά του. Αν σας μείνει για την επόμενη μέρα, μπορείτε αν θέλετε να ζεστάνετε ελαφρώς την κάθε μερίδα, όχι όλο, στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τάρτα αμυγδάλου
γέμιση
175 γρ. βούτυρο
175 γρ. ζάχαρη άχνη
4 μέτρια αυγά
175 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
400 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό
1 κ.γ. εκχύλισμα πικραμύγδαλου
σερβίρισμα
250 γρ. σαντιγί
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά). Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει. Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη. Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος για μισή ώρα.
Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180° C ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Περιμένουμε να ομογενοποιηθεί το πρώτο και στην συνέχεια προσθέτουμε το επόμενο. Ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το εκχύλισμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Στην βάση της τάρτας τοποθετούμε την Χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό , απλώνουμε ομοιόμορφα και απο πάνω αδειάζουμε το μείγμα αυγού αμυγδάλου. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά, διακοσμούμε με την σαντιγί και από πάνω πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Aνάποδη Τάρτα με μπανάνες
Για την τάρτα
5 ώριμες μπανάνες ή 8 μικρές
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. βούτυρο
1 σοκολάτα κουβερτούρα
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Για το crumble
100 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
300 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα κανέλα
Για τις μπανάνες
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπανάνες κομμένες πρώτα στη μέση και μετά σε κάθετα κομμάτια και βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές. Προσοχή, μη ψηθούν οι μπανάνες. Τις ελέγχουμε χωρίς να τις κουνάμε και γίνουν σαν “μαρμελάδα”.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ό,τι μπαχαρικό θέλουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και φροντίζουμε να πάει παντού. Περιμένουμε 5 λεπτά. Καλύπτουμε τον πάτο μιας φόρμας (25άρα ή 27άρα) με τις καραμελωμένες μπανάνες. Τοποθετούμε το λεπτό σημείο της μπανάνας στο κέντρο και το χοντρό στις άκρες ώστε να μην μαζευτούν όλες οι μπανάνες στο κέντρο. Αν η φόρμα δεν είναι αντικολλητική βάζουμε λίγο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη από πάνω.
Για το crumble
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα, αλάτι, μπέικιν και ζημώνουμε. Στη συνέχεια, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το μείγμα να γίνει σα φρυγανιά και καλύπτουμε με το κραμπλ τις μπανάνες.
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ψηλά για 25-30'.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την ανοίγουμε γρήγορα να μην κρυώσει η καραμέλα. Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και ξεκολλάμε προσεχτικά.
Σερβίρουμε την τάρτα με την λιωμένη σοκολάτα.
Για τη σοκολάτα
Ρίχνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό σε μέτρια φωτιά και από πάνω τοποθετούμε το μπολ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα (μπεν μαρί) και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Τάρτα με μαρμελάδα πορτοκάλι
ζύμη
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους και chilled
260 γρ. αλεύρι
30 γρ. σκόνη κακάο
1 μεγάλο αυγό
κρέμα
8 μεσαία αυγά
75 γρ. ζάχαρη
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μαρμελάδα πορτοκάλι για το γαρνίρισμα
Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά). Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το κακάο και χτυπάμε μέχρι το αλεύρι μας να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο του αυγού και 2 κ.σ. κρύο νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα παγωμένο νερό. Πρέπει η ζύμη μας να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε αλλά προσοχή να μη γίνει πολύ υγρή. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κακαοβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 23 εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει. Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε την πάνω λαδόκολλα και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν ένα νόμισμα. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη. Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για μισή ώρα. Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C ενώ βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Για την κρέμα
Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους από τα αυγά μας μαζί με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βγάζει ατμούς τη ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς για να πάρουμε μία λεία γέμιση. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τις πιθανές φυσαλίδες και μετά ρίχνουμε και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση της τάρτας μας . Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150ο C και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι η τάρτα να είναι σταθερή. Μόλις η τάρτα μας είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τον φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Αμέσως μετά την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει. Μόλις η τάρτα έχει κρυώσει τελείως, βάζουμε από πάνω της τη μαρμελάδα πορτοκάλι και σερβίρουμε!
Torta di Sant' Antonio
Παραδοσιακή Ιταλική συνταγή!
Για τη ζύμη
125 γρ. βούτυρο παγωμένο
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
λίγο κρύο νερό
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο
λίγη ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
4 πράσινα μήλα
300 γρ. κόκκινο κρασί (άγλυκο)
150 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κ.γ. κανέλα
100 γρ. καρύδια
Για τη βάση
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε τον κρόκο και ελάχιστο κρύο νερό (1-2 κ.σ.) και κάνουμε μια γρήγορη ζύμη. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσά τους, αφού έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Ανοίγουμε το φύλλο σιγά σιγά με τον πλάστη, ανάμεσα από τις λαδόκολλες. Εάν ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να μαλακώσει. Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν 10 φύλλα χαρτιού ενωμένα. Στρώνουμε το ζυμάρι σε μια στρογγυλή φόρμα των 25 εκ. και κρατάμε στην άκρη τη ζύμη που θα περισσέψει. Με ένα πιρούνι κάνουμε μερικές τρύπες στον πάτο.
Για τη γέμιση
Παράλληλα καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο ή με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το κρασί, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε χαμηλή φωτιά βράζουμε μέχρι το κρασί να εξατμιστεί, τα μήλα να βράσουν και το ζουμί που έχει μείνει να είναι σαν σιρόπι... Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, ανακατεύοντας, τα ψιλοκομμένα καρύδια. Αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν. Βάζουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση και κλείνουμε στα πλάγια το ζυμάρι... δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλειο.. είναι μια "χωριάτικη" τάρτα! Αν μας μείνει ζύμη κάνουμε μερικά στρογγυλά κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα καπάκι από αναψυκτικό, και με αυτά διακοσμούμε την τάρτα σαν να έχει επάνω ένα τσαμπί σταφύλια.. Μπορούμε επίσης, με αυτή τη ζύμη να φτιάξουμε τα ''φύλλα'' του αμπελιού.
Περνάμε τη ζύμη από πάνω με λίγο ασπράδι αραιωμένο με νερό και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη από πάνω για να καραμελώσει καθώς ψήνεται. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C στον αέρα, για 30-35 λεπτά στην πιο ψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί το ζυμάρι από κάτω.
Tip
Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ παγωμένο για να είναι η ζύμη τραγανή!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια