Ένας συνδυασμός φρούτων είναι πάντα πολύ καλύτερος από το να φάμε ένα μόνο φρούτο επειδή έτσι παίρνουμε περισσότερα ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και από πολλές ασθένειες.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 πορτοκάλι
- 2 μανταρίνια
- 1 κόκκινο μήλο
- 1 κίτρινο μήλο
- 2 μπανάνες
- 1 αχλάδι
- 1 μεγάλο ακτινίδιο
- 1 Κομπόστα Ροδάκινο
- 1 κομπόστα βύσσινο (μόνο τα βύσσινα)
- Φράουλες (όταν υπάρχουν)
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 ποτηράκι λικέρ ή κονιάκ
2 φλιτζάνια ρόγες σταφυλιών,
2 φλιτζάνια ανάμεικτα φρούτα του δάσους,
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 σφηνάκι Grand Marnier,
1 φυσική βανίλια,
1 μικρή ρίζα τζίντζερ.
Εκτέλεση...
Βάζετε τη ζάχαρη με 1 φλιτζάνι νερό και το τζίντζερ σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε.
Κόβετε τη φυσική βανίλια κατά μήκος στη μέση και την ρίχνετε στο σιρόπι για 5-6’ και κατεβάζετε από τη φωτιά.
Ρίχνετε στο σιρόπι τις ρόγες των σταφυλιών και τα φρούτα του δάσους, το σφηνάκι λικέρ και τα αφήνετε να μαριναριστούν.
Όταν κρυώσει το μείγμα, το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Είναι μια δροσερή φρουτοσαλάτα, ταιριάζουν πολύ τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά βασιλικός δυόσμος, ή μελισσόχορτο, γίνεται όμως και ένα θαυμάσιο σιρόπι-σάλτσα για παγωτό ή κρύες μους και κρέμες.
Dressing για φρουτοσαλάτες 🍓🍇🍍🍊
Α΄ .Συστατικά:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 ματσάκι φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 κ.σ. ξίσμα από lime
Τρόπος μαγειρέματος:
Ανακάτεψε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και άσε να πάρουν βράση
Συνέχισε το βράσιμο για 1 λεπτό να λιώσει τελείως η ζάχαρη και κατέβασε από τη φωτιά
Πρόσθεσε το βασιλικό και το ξίσμα lime και ανακάτεψε καλά.
Άφησε το μείγμα να κρυώσει και πέρασε το σιρόπι σου από σουρωτήρι
Ανάμειξε όλα τα φούτα σου μαζί σε μια σαλατιέρα και ράντισε με το σιρόπι
Β΄.
Συστατικά:
120 γρ. λευκη σοκολατα
60 γρ. εβαπορε
140 γρ. κρέμα γάλακτος
60 γρ. λικερ επιλογης(λιμοντσελο η δικη μου)
ξυσμα λεμονιου
Τρόπος μαγειρέματος:
Ζεσταίνουμε την κρ.γαλακτος με το γαλα και το ξυσμα και την ριχνουμε πανω στη σοκολατα καυτη.
Ανακατευουμε να λιωσει καλά.
Προσθετουμε το λικερ.
Περιχυνουμε τα φρούτα και βαζουμε στο ψυγειο ώσπου να σερβιρουμε.
Γ΄.
Συστατικά:
1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
Τρόπος μαγειρέματος:
Ανάμειξε όλα τα φούτα σου με τα 2 υλικά.
Δ΄.
Συστατικά:
¼ κούπα σπασμένα ψημένα αμύγδαλα
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Τρόπος μαγειρέματος:
Χτυπάμε στο σέικερ το μηλόξυδο, το μέλι και τη ζάχαρη.
Περιχύνουμε το μείγμα στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Ε΄.
Συστατικά:
¼ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι γιαούρτι φράουλα
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους
Τρόπος μαγειρέματος:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα φρούτα και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε.
ΣΤ΄.
Συστατικά:
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι χυμό ανανά
1 φλιτζάνι παγωμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού
½ ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη
¼ φλιτζάνι μέλι
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Φρούτα εποχής
Τρόπος μαγειρέματος:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το αλεύρι, τους χυμούς, τη ζάχαρη και το μέλι.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για δύο λεπτά, ή μέχρι το μείγμα να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε τα φρούτα και σερβίρουμε.
Ζ΄.
Συστατικά:
60 γρ. λευκή σοκολάτα
100 γρ. κρέμα γάλακτος light
30 γρ. λικέρ (amaretto, baileys, limoncello)
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
Τρόπος μαγειρέματος:
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φρούτα.
Κόβουμε σε ένα μπώλ τη σοκολάτα.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα και πριν βράσει την ρίχνουμε στο μπώλ.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το λικέρ.
Περιχύνουμε στα φρούτα και σερβίρουμε.
Η΄.
Συστατικά:
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
3 φέτες ανανά κομπόστα
Χυμό απο 1-2 λεμόνια
Τρόπος μαγειρέματος:
Ρίξτε πάνω στα φρούτα το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο και ρίξτε το πάνω απο τα φρούτα πριν τα σερβίρετε!
για 4 άτομα
1 ΜΑΝΓΚΟ
1 ΑΝΑΝΑ
1 ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΗΛΟ
1 ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
2 PASSION FRUIT
1 ΦΛ. ΚΙΝΟΑ ΩΜΗ
½ ΦΛ. ΚΙΝΟΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ
½ ΦΛ. ΣΟΥΣΑΜΙ
1 ΛΟΒΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΛΑΣ
200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΗ
1 ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΒΓΟΥ
50 ΓΡ. ΦΡΕΣΚΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
1 ΜΑΤΣ. ΔΥΟΣΜΟ
4 Κ.Σ. ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
4 Κ.Σ. ARLA ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
2 Κ.Σ. ΜΕΛΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
200 ML ΝΕΡΟ
2 KΕΛΥΦΗ ΑΠΟ PASSION FRUIT
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το τραγανό παστέλι κινόας:
Βάζουμε στο μούλτι την ωμή καβουρδισμένη κινόα, το καβουρδισμένο σουσάμι, το ασπράδι αβγού, μία κουταλιά καστανή ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Το ανοίγουμε με τον πλάστη, το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 10 λεπτά.
Για την κινόα:
Βράζουμε την κινόα σε νερό με την κανέλλα και τη βανίλια, για 10-12 λεπτά και την κρυώνουμε.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τα κελύφη από τα passion fruit, μέχρι να γίνει σιρόπι.
Για τη φρουτοσαλάτα:
Ψιλοκόβουμε τα φρούτα. Βάζουμε σε ένα μπολ τη βρασμένη κινόα, το μάνγκο, τον ανανά, το χυμό μανταρίνι, το passion fruit, το πράσινο μήλο, το κόκκινο μήλο, τον δυόσμο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το φρέσκο τυρί κρέμα, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε σε ένα πιάτο το μείγμα με το τυρί κρέμα. Προσθέτουμε από πάνω την φρουτοσαλάτα, ρίχνουμε κομμάτια από το τραγανό παστέλι κινόας, περιχύνουμε με το σιρόπι και γαρνίρουμε με δυόσμο.
Ποιά φρούτα δεν πάνε μαζί
Το ότι τα φρούτα οξειδώνονται στην επαφή τους με τον αέρα είναι γνωστό, αλλά το ότι λ.χ. το καρπούζι σε 30 λεπτά βγάζει αρσενικό το οποίο εξαπλασιάζεται αν συνδυαστεί με άλλα φρούτα σε μια φρουτοσαλάτα, λίγοι το ξέρουν…
Τα φρούτα είναι θαυμάσια και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λ.π., όμως η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, ισχυρίζεται ο χιλιανός βιοχημικός Αλμπέρτο Μοράλες, που εδώ και 40 χρόνια μελετά και τις δύο όψεις του νομίσματος τα οφέλη και τις αντιθέσεις αυτής της διατροφής.
Οι λάθος συνδυασμοί σε μια φρουτοσαλάτα
Μία από τις ανακαλύψεις του είναι ότι τα ξινά φρούτα δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, ούτε και με τα γλυκά φρούτα, διότι ανεβάζουν την οξύνωση του οργανισμού. Μεταξύ αυτών το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Το καλύτερο είναι να τα τρώει κανείς ξεχωριστά και μόνο το πρωί.
«Παρόλο που είναι της ίδιας οικογένειας και περιέχουν κιτρικό οξύ, όλα έχουν διαφορετικά οξέα που, αναμειγνυόμενα με τη φρουκτόζη και τα πεπτικά υγρά, προκαλούν άνοδο της οξύνωσης, υψηλό δείκτη ενζύμων και αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας, ενώ ευθύνονται και για την εμφάνιση κυστιδίων. Είναι μια βόμβα μολότοφ αυτό που παράγεται μέσα σε μια τέτοια φρουτοσαλάτα», τονίζει ο Α. Μοράλες.
Φρουτοσαλάτες… δηλητήριο
Ο ίδιος βεβαιώνει ότι επίσης δεν πρέπει να τρώγονται ξινά φρούτα μετά από ένα φαγητό με πολλά λιπαρά, επειδή -κακώς-πιστεύεται ότι το όξινο τα διαλύει. «Αντιθέτως, οδηγεί τον οργανισμό να τα αφομοιώνει και έτσι το συκώτι λιπαίνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση».
Ο υγιεινολόγος Μαουρίσιο Εστεμπάν, που έχει επίσης πολλά χρόνια εμπειρίας στη μελέτη και την πρακτική της σωστής συνεργασίας των τροφίμων συμφωνεί: «Οι αναμείξεις των τροφών δημιουργούν δηλητήρια, εάν τρως λάθος. Το ιδανικό είναι τα φρούτα να τρώγονται μόνα τους.
Η “τυχαία” φρουτοσαλάτα (δηλαδή η ανάμειξη οποιονδήποτε φρούτων) είναι χειρότερη κι από ένα κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες. Μάλιστα, ανακατεύοντας ακτινίδιο μαζί με μπανάνα είναι χειρότερο από χάμπουργκερ! Καλύτερα φάε το χάμπουργκερ σκέτο»!
Η εξήγηση είναι ότι τα φρούτα είναι βιοχημικά ανταγωνιστικά, διότι η μπανάνα έχει άμυλο με πολλαπλά διατροφικά στοιχεία, ενώ το ακτινίδιο είναι δυνατό αντιοξειδωτικό, με περισσότερη βιταμίνη C από ένα κιλό λεμόνια. Ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να συνδυάζουμε φρούτα με σαλάτες πράσινων λαχανικών και ότι μόνο το μήλο ταιριάζει με αυτές.
Καλά και «κακά» φρούτα
Τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ξινά φρούτα και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υδροχλωρικό οξύ, σύμφωνα με έρευνες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κάτι το οποίο ο Α. Μοράλες διαδίδει με ενθουσιασμό.
Το πολύ θετικό με αυτά είναι ότι θα έπρεπε να φάμε 3 – 4 κιλά από αυτά για να γίνουν τοξικά, ενώ μετά από μάσημα λίγων από τα ανωτέρω φρούτα, ένα πεπτικό ένζυμο μετατρέπει το οξύ τους σε βιταμίνη C, ισχυρό αντικαρκινικό όπλο!
Το αβοκάντο είναι όπως… το αίμα
Μια από τις πιο επίμονες συμβουλές του ίδιου, είναι να τρώμε αβοκάντο κάθε ώρα: «Είναι από τα πιο εντυπωσιακά ωφέλιμα φρούτα, διότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ενώ η χλωροφύλλη του είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Τρώγοντας αβοκάντο είναι σαν να πίνεις… αίμα»!
Καρπούζι και πεπόνι. Τελικά, πάνε μαζί;
Το καρπούζι και το πεπόνι δεν τα πάνε καλά με το γάλα, ούτε και μεταξύ τους, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.
Το πεπόνι είναι καλό να τρώγεται μόνο του και κατά προτίμηση το πρωί, διότι μεταβολίζεται καλά με τον ήλιο. «Είναι το φρούτο του πεπτικού μηχανισμού. Έχουμε ανακαλύψει σε αυτό ιδιότητες διουρητικές που βοηθούν να ελέγχεται το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα άτομα».
Και άλλοι «κακοί» συνδυασμοί
Το λεμόνι και το αλάτι δεν αγαπιούνται μεταξύ τους. Ο Α. Μοράλες παρατηρεί ότι όταν αναμειχθεί το σόδιο με το κιτρικό οξύ του λεμονιού, χαλάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
Το ίδιο ισχύει με τον ανανά και το πράσινο μάγκο. Ακόμα χειρότερος είναι ο συνδυασμός με ξύδι ή αλκοόλ, καθώς προσβάλλεται ο αιματοκρίτης και μπορεί να καταστραφεί ο μυελός των οστών. Γι αυτό, αποφεύγετε να χρησιμοποιείται στις σαλάτες πολύ λεμόνι και αλάτι, ιδίως εάν σκοπεύετε να πιείτε αλκοόλ αμέσως μετά.
Το «ωράριο» της φρουτοσαλάτας
Προς αποφυγή παρανοήσεων, ο Α. Μοράλες συνιστά να τρώγονται τα ξινά (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάδες, μούρα και γκρέιπφρουτ) χωρίς συνδυασμούς, και μετά από μισή ώρα ας καταναλώνεται φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων ή ένα κανονικό πρωινό.
Το μεσημέρι καλύτερα είναι τα πρωτεϊνούχα και ελαιογενή φρούτα και καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια αράπικα, σουσάμι, καρύδες, αβοκάντο. Περιέχουν μεταξύ 25 – 30% των πρωτεϊνών και επίσης περιέχουν 8 έως 10 βασικά αμινοξέα.
Τη νύχτα, όπως κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ευπρόσδεκτη μια φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων: μπανάνα, παπάγια, μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, μάγκο…
Η ιδανική ποσότητα φρουτοσαλάτας και το «οικολογικό» μανταρίνι
Οτιδήποτε υπερβολικό είναι κακό κατά τον Α. Μοράλες. Π.χ. πολύ αβοκάντο προκαλεί διάρροιες, τα πολλά ξινά προκαλούν οξύνωση και προβλήματα στα βλεννογόνα τοιχώματα του εντέρου, ενώ πολλά αμύγδαλα προκαλούν δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.
Ο Μοράλες παρατηρεί: «Διατράφηκα ένα μήνα μόνο με φρουτοσαλάτες, πρωί μεσημέρι και βράδυ σε ποσότητες που μου έδιναν ευχαρίστηση. Όμως, όταν κάποιος τρώει πέντε κιλά φρούτα μαζί, αυτό δεν είναι καλό».
Για τον Μοράλες, ειδικά το μανταρίνι είναι το «οικολογικό» φρούτο, διότι είναι «το μοναδικό ικανό να αποσύρει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο. Ακόμα, είναι το πιο πλούσιο σε φολικό οξύ.
Γι' αυτό επίσης ονομάζεται το φρούτο της εγκυμοσύνης. Αποτρέπει τα προβλήματα της «δισχιδούς ράχης» και άλλα προβλήματα στο βρέφος.
ifitnessbook.com
Ανακάτεψε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και άσε να πάρουν βράση
Συνέχισε το βράσιμο για 1 λεπτό να λιώσει τελείως η ζάχαρη και κατέβασε από τη φωτιά
Πρόσθεσε το βασιλικό και το ξίσμα lime και ανακάτεψε καλά.
Άφησε το μείγμα να κρυώσει και πέρασε το σιρόπι σου από σουρωτήρι
Ανάμειξε όλα τα φούτα σου μαζί σε μια σαλατιέρα και ράντισε με το σιρόπι
Β΄.
Συστατικά:
120 γρ. λευκη σοκολατα
60 γρ. εβαπορε
140 γρ. κρέμα γάλακτος
60 γρ. λικερ επιλογης(λιμοντσελο η δικη μου)
ξυσμα λεμονιου
Τρόπος μαγειρέματος:
Ζεσταίνουμε την κρ.γαλακτος με το γαλα και το ξυσμα και την ριχνουμε πανω στη σοκολατα καυτη.
Ανακατευουμε να λιωσει καλά.
Προσθετουμε το λικερ.
Περιχυνουμε τα φρούτα και βαζουμε στο ψυγειο ώσπου να σερβιρουμε.
Γ΄.
Συστατικά:
1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
Τρόπος μαγειρέματος:
Ανάμειξε όλα τα φούτα σου με τα 2 υλικά.
Δ΄.
Συστατικά:
¼ κούπα σπασμένα ψημένα αμύγδαλα
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Τρόπος μαγειρέματος:
Χτυπάμε στο σέικερ το μηλόξυδο, το μέλι και τη ζάχαρη.
Περιχύνουμε το μείγμα στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Ε΄.
Συστατικά:
¼ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι γιαούρτι φράουλα
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους
Τρόπος μαγειρέματος:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα φρούτα και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε.
ΣΤ΄.
Συστατικά:
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι χυμό ανανά
1 φλιτζάνι παγωμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού
½ ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη
¼ φλιτζάνι μέλι
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Φρούτα εποχής
Τρόπος μαγειρέματος:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το αλεύρι, τους χυμούς, τη ζάχαρη και το μέλι.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για δύο λεπτά, ή μέχρι το μείγμα να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε τα φρούτα και σερβίρουμε.
Ζ΄.
Συστατικά:
60 γρ. λευκή σοκολάτα
100 γρ. κρέμα γάλακτος light
30 γρ. λικέρ (amaretto, baileys, limoncello)
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
Τρόπος μαγειρέματος:
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα φρούτα.
Κόβουμε σε ένα μπώλ τη σοκολάτα.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα και πριν βράσει την ρίχνουμε στο μπώλ.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το λικέρ.
Περιχύνουμε στα φρούτα και σερβίρουμε.
Η΄.
Συστατικά:
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
3 φέτες ανανά κομπόστα
Χυμό απο 1-2 λεμόνια
Τρόπος μαγειρέματος:
Ρίξτε πάνω στα φρούτα το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο και ρίξτε το πάνω απο τα φρούτα πριν τα σερβίρετε!
Φρουτοσαλάτα με κινόα, λάιμ κα τζίντζερ
ΥΛΙΚΑγια 4 άτομα
1 ΜΑΝΓΚΟ
1 ΑΝΑΝΑ
1 ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΗΛΟ
1 ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ
ΧΥΜΟ ΑΠΟ 1 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
2 PASSION FRUIT
1 ΦΛ. ΚΙΝΟΑ ΩΜΗ
½ ΦΛ. ΚΙΝΟΑ ΒΡΑΣΜΕΝΗ
½ ΦΛ. ΣΟΥΣΑΜΙ
1 ΛΟΒΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
1 ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΛΑΣ
200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΗ
1 ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΒΓΟΥ
50 ΓΡ. ΦΡΕΣΚΟ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
1 ΜΑΤΣ. ΔΥΟΣΜΟ
4 Κ.Σ. ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
4 Κ.Σ. ARLA ΦΡΕΣΚΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
2 Κ.Σ. ΜΕΛΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
200 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
200 ML ΝΕΡΟ
2 KΕΛΥΦΗ ΑΠΟ PASSION FRUIT
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το τραγανό παστέλι κινόας:
Βάζουμε στο μούλτι την ωμή καβουρδισμένη κινόα, το καβουρδισμένο σουσάμι, το ασπράδι αβγού, μία κουταλιά καστανή ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Το ανοίγουμε με τον πλάστη, το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 10 λεπτά.
Για την κινόα:
Βράζουμε την κινόα σε νερό με την κανέλλα και τη βανίλια, για 10-12 λεπτά και την κρυώνουμε.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τα κελύφη από τα passion fruit, μέχρι να γίνει σιρόπι.
Για τη φρουτοσαλάτα:
Ψιλοκόβουμε τα φρούτα. Βάζουμε σε ένα μπολ τη βρασμένη κινόα, το μάνγκο, τον ανανά, το χυμό μανταρίνι, το passion fruit, το πράσινο μήλο, το κόκκινο μήλο, τον δυόσμο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το φρέσκο τυρί κρέμα, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε σε ένα πιάτο το μείγμα με το τυρί κρέμα. Προσθέτουμε από πάνω την φρουτοσαλάτα, ρίχνουμε κομμάτια από το τραγανό παστέλι κινόας, περιχύνουμε με το σιρόπι και γαρνίρουμε με δυόσμο.
Ποιά φρούτα δεν πάνε μαζί
Το ότι τα φρούτα οξειδώνονται στην επαφή τους με τον αέρα είναι γνωστό, αλλά το ότι λ.χ. το καρπούζι σε 30 λεπτά βγάζει αρσενικό το οποίο εξαπλασιάζεται αν συνδυαστεί με άλλα φρούτα σε μια φρουτοσαλάτα, λίγοι το ξέρουν…
Τα φρούτα είναι θαυμάσια και έχουν πολλά θετικά στοιχεία, βιταμίνες κ.λ.π., όμως η κακή χρήση τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, ισχυρίζεται ο χιλιανός βιοχημικός Αλμπέρτο Μοράλες, που εδώ και 40 χρόνια μελετά και τις δύο όψεις του νομίσματος τα οφέλη και τις αντιθέσεις αυτής της διατροφής.
Οι λάθος συνδυασμοί σε μια φρουτοσαλάτα
Μία από τις ανακαλύψεις του είναι ότι τα ξινά φρούτα δεν πρέπει να αναμειγνύονται μεταξύ τους, ούτε και με τα γλυκά φρούτα, διότι ανεβάζουν την οξύνωση του οργανισμού. Μεταξύ αυτών το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ. Το καλύτερο είναι να τα τρώει κανείς ξεχωριστά και μόνο το πρωί.
«Παρόλο που είναι της ίδιας οικογένειας και περιέχουν κιτρικό οξύ, όλα έχουν διαφορετικά οξέα που, αναμειγνυόμενα με τη φρουκτόζη και τα πεπτικά υγρά, προκαλούν άνοδο της οξύνωσης, υψηλό δείκτη ενζύμων και αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας, ενώ ευθύνονται και για την εμφάνιση κυστιδίων. Είναι μια βόμβα μολότοφ αυτό που παράγεται μέσα σε μια τέτοια φρουτοσαλάτα», τονίζει ο Α. Μοράλες.
Φρουτοσαλάτες… δηλητήριο
Ο ίδιος βεβαιώνει ότι επίσης δεν πρέπει να τρώγονται ξινά φρούτα μετά από ένα φαγητό με πολλά λιπαρά, επειδή -κακώς-πιστεύεται ότι το όξινο τα διαλύει. «Αντιθέτως, οδηγεί τον οργανισμό να τα αφομοιώνει και έτσι το συκώτι λιπαίνεται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση».
Ο υγιεινολόγος Μαουρίσιο Εστεμπάν, που έχει επίσης πολλά χρόνια εμπειρίας στη μελέτη και την πρακτική της σωστής συνεργασίας των τροφίμων συμφωνεί: «Οι αναμείξεις των τροφών δημιουργούν δηλητήρια, εάν τρως λάθος. Το ιδανικό είναι τα φρούτα να τρώγονται μόνα τους.
Η “τυχαία” φρουτοσαλάτα (δηλαδή η ανάμειξη οποιονδήποτε φρούτων) είναι χειρότερη κι από ένα κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες. Μάλιστα, ανακατεύοντας ακτινίδιο μαζί με μπανάνα είναι χειρότερο από χάμπουργκερ! Καλύτερα φάε το χάμπουργκερ σκέτο»!
Η εξήγηση είναι ότι τα φρούτα είναι βιοχημικά ανταγωνιστικά, διότι η μπανάνα έχει άμυλο με πολλαπλά διατροφικά στοιχεία, ενώ το ακτινίδιο είναι δυνατό αντιοξειδωτικό, με περισσότερη βιταμίνη C από ένα κιλό λεμόνια. Ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να συνδυάζουμε φρούτα με σαλάτες πράσινων λαχανικών και ότι μόνο το μήλο ταιριάζει με αυτές.
Καλά και «κακά» φρούτα
Τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ξινά φρούτα και τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε υδροχλωρικό οξύ, σύμφωνα με έρευνες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κάτι το οποίο ο Α. Μοράλες διαδίδει με ενθουσιασμό.
Το πολύ θετικό με αυτά είναι ότι θα έπρεπε να φάμε 3 – 4 κιλά από αυτά για να γίνουν τοξικά, ενώ μετά από μάσημα λίγων από τα ανωτέρω φρούτα, ένα πεπτικό ένζυμο μετατρέπει το οξύ τους σε βιταμίνη C, ισχυρό αντικαρκινικό όπλο!
Το αβοκάντο είναι όπως… το αίμα
Μια από τις πιο επίμονες συμβουλές του ίδιου, είναι να τρώμε αβοκάντο κάθε ώρα: «Είναι από τα πιο εντυπωσιακά ωφέλιμα φρούτα, διότι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ενώ η χλωροφύλλη του είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Τρώγοντας αβοκάντο είναι σαν να πίνεις… αίμα»!
Καρπούζι και πεπόνι. Τελικά, πάνε μαζί;
Το καρπούζι και το πεπόνι δεν τα πάνε καλά με το γάλα, ούτε και μεταξύ τους, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.
Το πεπόνι είναι καλό να τρώγεται μόνο του και κατά προτίμηση το πρωί, διότι μεταβολίζεται καλά με τον ήλιο. «Είναι το φρούτο του πεπτικού μηχανισμού. Έχουμε ανακαλύψει σε αυτό ιδιότητες διουρητικές που βοηθούν να ελέγχεται το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα άτομα».
Και άλλοι «κακοί» συνδυασμοί
Το λεμόνι και το αλάτι δεν αγαπιούνται μεταξύ τους. Ο Α. Μοράλες παρατηρεί ότι όταν αναμειχθεί το σόδιο με το κιτρικό οξύ του λεμονιού, χαλάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
Το ίδιο ισχύει με τον ανανά και το πράσινο μάγκο. Ακόμα χειρότερος είναι ο συνδυασμός με ξύδι ή αλκοόλ, καθώς προσβάλλεται ο αιματοκρίτης και μπορεί να καταστραφεί ο μυελός των οστών. Γι αυτό, αποφεύγετε να χρησιμοποιείται στις σαλάτες πολύ λεμόνι και αλάτι, ιδίως εάν σκοπεύετε να πιείτε αλκοόλ αμέσως μετά.
Το «ωράριο» της φρουτοσαλάτας
Προς αποφυγή παρανοήσεων, ο Α. Μοράλες συνιστά να τρώγονται τα ξινά (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανάδες, μούρα και γκρέιπφρουτ) χωρίς συνδυασμούς, και μετά από μισή ώρα ας καταναλώνεται φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων ή ένα κανονικό πρωινό.
Το μεσημέρι καλύτερα είναι τα πρωτεϊνούχα και ελαιογενή φρούτα και καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, φιστίκια αράπικα, σουσάμι, καρύδες, αβοκάντο. Περιέχουν μεταξύ 25 – 30% των πρωτεϊνών και επίσης περιέχουν 8 έως 10 βασικά αμινοξέα.
Τη νύχτα, όπως κάθε στιγμή της ημέρας, είναι ευπρόσδεκτη μια φρουτοσαλάτα γλυκών φρούτων: μπανάνα, παπάγια, μήλο, κεράσι, αχλάδι, ροδάκινο, μάγκο…
Η ιδανική ποσότητα φρουτοσαλάτας και το «οικολογικό» μανταρίνι
Οτιδήποτε υπερβολικό είναι κακό κατά τον Α. Μοράλες. Π.χ. πολύ αβοκάντο προκαλεί διάρροιες, τα πολλά ξινά προκαλούν οξύνωση και προβλήματα στα βλεννογόνα τοιχώματα του εντέρου, ενώ πολλά αμύγδαλα προκαλούν δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα.
Ο Μοράλες παρατηρεί: «Διατράφηκα ένα μήνα μόνο με φρουτοσαλάτες, πρωί μεσημέρι και βράδυ σε ποσότητες που μου έδιναν ευχαρίστηση. Όμως, όταν κάποιος τρώει πέντε κιλά φρούτα μαζί, αυτό δεν είναι καλό».
Για τον Μοράλες, ειδικά το μανταρίνι είναι το «οικολογικό» φρούτο, διότι είναι «το μοναδικό ικανό να αποσύρει από τον οργανισμό τα βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο. Ακόμα, είναι το πιο πλούσιο σε φολικό οξύ.
Γι' αυτό επίσης ονομάζεται το φρούτο της εγκυμοσύνης. Αποτρέπει τα προβλήματα της «δισχιδούς ράχης» και άλλα προβλήματα στο βρέφος.
ifitnessbook.com
0 Σχόλια