Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τάρτα Μπακλαβάς

,
Ο μπακλαβάς είναι ένα μπελαλίδικο, δύσκολο γλυκό στην παραδοσιακή του μορφή. Με μια μικρή παραλλαγή στο στήσιμο, όμως, μπορούμε να τον χαρούμε ζεστό, μέσα σε ελάχιστο χρόνο και κυρίως, χωρίς καθόλου κόπο και χωρίς μυστικά. Ένα γλυκό που φτιάχνεται και από τον πιο αρχάριο στη ζαχαροπλαστική και τρώγεται σε χρόνο ντε-τε, μόλις βγει από το φούρνο.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού (θα περισέψουν 3 φύλλα)
250 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
3 κ.σ. ζάχαρη
1 γεμάτο κ.γ. κανέλα
1 κοφτό κ.γ. γαρύφαλο
200 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
2-3 φλούδες λεμόνι και 2-3 σταγόνες χυμό
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Σε ένα πιάτο, ανακατεύουμε καλά τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φρυγανιά και το γαρύφαλλο.
Σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψάκι ή μια ταρτιέτα, διαμέτρου 28-30 εκ.
Στρώνουμε πατσαβουριαστά τα μισά φύλλα και αλείφουμε το καθένα χωριστά με βούτυρο.
Για τα άλλα μισά συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία αλλά μοιράζουμε και το μείγμα των ξηρών καρπών στο καθένα.
Τελειώνουμε με ξηρούς καρπούς-σαν τάρτα-.
Γενναιόδωρα σκορπάμε το τελευταίο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρολάκι, βράζουμε τα υλικά σε δυνατή φωτιά, 10 λεπτά αφότου πάρει βράση το νερό.
Τη στιγμή ακριβώς που θα βγάλουμε τον μπακλαβά, αμέσως, με κουτάλα τον περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Είναι σημαντικό να ακούσουμε αυτό το “τσαφ!” που θα κρατήσει τραγανό το φύλλο μας ακόμη και μέρες μετά-που δεν θα προλάβει!.
Τον αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
Τρώγεται ιδανικά χλιαρός με καϊμάκι ή κρέμα παγωτό.
pirouni.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια