Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κερασόπιτα / Cherry pie

.
Στην Αμερική θα το βρίσκαμε ως cherry pie, δηλαδή κερασόπιτα, αλλά εμείς το μεταφράσαμε ως σκεπαστή τάρτα, για να το διαχωρίσουμε από μια ελληνικού τύπου κερασόπιτα.
Οι pies των Αμερικανών δεν μοιάζουν με τα γλυκά που εμείς ονομάζουμε πίτες (βλ. καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα κ.λπ.), αλλά θυμίζουν περισσότερο τάρτες.

45' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 10
Ζύμη
 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 185 γρ. βούτυρο αγελάδας, παγωμένο, σε μικρά κομμάτια
 30 γρ. ζάχαρη
 50 γρ. νερό
 1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
Γέμιση
 800 γρ. (καθαρό βάρος) κεράσια, χωρίς κουκούτσια
 50 γρ. ζάχαρη + λίγη επιπλέον, για το πασπάλισμα
 2 κ.σ. κορν φλάουρ
Διαδικασία
Ζύμη
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το αλεύρι με το παγωμένο βούτυρο, μέχρι να γίνει ένα μείγμα με σβόλους, χωρίς το βούτυρο να έχει ενσωματωθεί πλήρως στο αλεύρι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και χτυπάμε τα υλικά γρήγορα και σύντομα, μέχρι να ενωθούν σε ένα ζυμάρι.
Το πλάθουμε σε μπάλα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, να «ξεκουραστεί».
Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κεράσια με τη μετρημένη ζάχαρη και 1 κ.σ. κορν φλάουρ.
Μεταφέρουμε τα κεράσια σε σουρωτό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για 1 ώρα.
Τάρτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Στρώνουμε το φύλλο στο τσέρκι, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Κόβουμε τη ζύμη που εξέχει από το χείλος του σκεύους.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο αυγού με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τη ζύμη, για να τη στεγανοποιήσουμε.
Ανακατεύουμε τα κεράσια με άλλη 1 κ.σ. κορν φλάουρ και τα αδειάζουμε πάνω από τη ζύμη.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο ίδιου πάχους με το πρώτο και διαμέτρου ίσης με του σκεύους και καλύπτουμε τη γέμιση. Πιέζουμε την περιφέρεια του φύλλου για να κολλήσει πάνω στη ζύμη που καλύπτει τα πλαϊνά και να σφραγίσουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε ελαφρώς το ασπράδι και αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
Ψήνουμε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 210°C για 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή παγωτό γιαούρτι.
Στέλιος Παρλιάρος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια