Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θεραπευτικ​ή επαφή με εκπαιδευμέ​νους σκύλους

Μία πρωτοποριακή πιλοτική έρευνα ξεκινάει το θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας (ΘΧΠΑΝΑ) σε συνεργασία με τη SAPT Hellas (www.sapt.gr) με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.
Η έρευνα ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του θεραπευτηρίου στα Μελίσσια.. Συμμετέχουν οι εξής τρεις περιθαλπόμενοι.
- Γιάννης Τ, (ετών 47). Στην κλινική του εικόνα προεξάρχει ο βραδυψυχισμός και ενίοτε η επιθετική συμπεριφορά. Είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών, άπορος και μη αυτοεξυπηρετούμενος (ημιπληγικός από εγκεφαλικά επεισόδια).
- Σπύρος Τ. (ετών 38) με νοητική στέρηση (ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%) αδυναμία αυτοσυντήρησης και κλινική εικόνα εξαθλίωσης.
- Αθανασία Τ. (ετών 43) με νοητική στέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς. Αρκετά λειτουργική στις καθημερινές δραστηριότητες και την επικοινωνία.

Υπό την επίβλεψη ειδικών ψυχολόγων θα έρχονται σε επαφή βάσει πρωτοκόλλου με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής
της SAPT Hellas. Οι επισκέψεις των σκύλων Γουάκυ, Μπαλού και Λούνα θα είναι εβδομαδιαίες, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της διάρκειας της πιλοτικής έρευνας.
Στην έρευνα συμμετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές Ψυχολογίας καθώς και απόφοιτοι ψυχολόγοι των πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών.

* Τι σημαίνει θεραπεία μέσω ζώων.
(Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy):

Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική (ή και συμπληρωματική) θεραπεία μέσω ζώων ή διαμέσου των ζώων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς κ.α.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μια καθημερινή ρουτίνα, χωρίς "αλλαγή παραστάσεων" ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.

Και εδώ έρχεται η θεραπευτική επαφή με ζώα, που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που κανένας άνθρωπος - ειδικευμένους ή μη - δεν μπορεί να πλησιάσει.
Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό όν, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να "κρίνει" με τον ανθρώπινο τρόπο.
Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξάρτητα από ποιον προέρχονται, και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις "θεραπευτικές" του δυνάμεις ανεκτίμητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα - που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα - εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Ντέπυ Κουρελλού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια