Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ταρατσόκηποι στις ταράτσες των Πετραλώνων

Τα Πετράλωνα δείχνουν τον δρόμο, για τη φύτευση των ταρατσών στις μεγαλουπόλ​εις
Από ψηλά, η Αθήνα –και ιδίως το κέντρο της– εξακολουθεί να θυμίζει την τσιμεντούπολη (που είναι), ο προσεκτικός παρατηρητής, όμως, μπορεί να δει νησίδες πρασίνου να ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί σε στέγες σπιτιών και πολυκατοικιών.
Πρωτοπόρα στη νέα τάση αναδεικνύονται τα Πετράλωνα, όπου.....
το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί τρεις μεγάλοι ταρατσόκηποι, σχεδιασμένοι από επιφανείς αρχιτέκτονες, συμβάλλοντας στην «αποφόρτιση» ολόκληρης της περιοχής.
Ο πρώτος κήπος δημιουργήθηκε στο κτίριο απέναντι από το θέατρο της Δόρας Στράτου, ύστερα από πρόταση της αρχιτέκτονος Ελεάννας Χωρίτη που θέλησε να δημιουργήσει τη «συνέχεια» του λόφου του Φιλοπάππου.
Φυτεύθηκαν από λεβάντες και αγριολούλουδα μέχρι ελαιόδεντρα.
Ο σπόρος της πράσινης οροφής «έπιασε» και επεκτάθηκε και σε γειτονικά κτίρια. Ροδιές και λεμονιές φυτεύτηκαν στη στέγη δύο επιπέδων κτιρίου στην οδό Γ. Κολοκοτρώνη, με ευθύνη της αρχιτέκτονος Σοφίας Τσιράκη.
Γνώμονας για την επιλογή των δέντρων, οι ευχάριστες μυρωδιές και η χρησιμότητα των καρπών.
Τρίτο κατά σειράν «πράσινο» κτίριο, κατοικία στην οδό Ρούμελης, όπου φυτεύτηκε κήπος σχεδιασμένος από την αρχιτέκτονα Στέλλα Κωνσταντινίδη.
Σε αυτήν την περίπτωση επελέγη περιμετρική φύτευση με θάμνους και η «αναπαράσταση» ενός καθαρά μεσογειακού τοπίου.
Με τις πράσινες στέγες, τα κτίρια προστατεύονται από τη θερμότητα, ενώ η καλλιέργεια αποτελεί εξαιρετικό μονωτικό υλικό.
Προϋπόθεση για τη δημιουργία λαχανόκηπου στη στέγη είναι να μπορεί να δεχτεί φορτίο της τάξης των 150 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Συνήθως, τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί υπό τον τελευταίο ΓΟΚ πληρούν τις προδιαγραφές.
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια