Μυστικά για το έπος του Τζεφιρέλι

Φέτος το τηλεοπτικό δημιούργημα του Zeffirelli «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», συμπληρώνει τα 37 του χρόνια και κινηματογραφικά μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Διαβάστε κάποια μυστικά για την πιο πολυσυζητημένη μεταφορά της ζωής του Ιησού στην μικρή οθόνη:

Ο Zeffirelli αρχικά υπολόγιζε είτε στον Dustin Hoffman ή τον Al Pacino για να υποδυθούν τον Χριστό ενώ τον Robert Powell τον είχε για τον ρόλο του Ιούδα.
Για τον ρόλο του Ιούδα μάλιστα είχε προταθεί και ο Peter O’ Toole αλλά χρειάστηκε να αποσυρθεί λόγω ασθένειας.
Ο δικός μας, ο Γιώργος Βογιατζής που υποδύεται τον Ιωσήφ, μπορεί να μιλά αγγλικά στην ταινία, αλλά η φωνή του ντουμπλαρίστηκε από έναν άλλον ηθοποιό (άγνωστο ποιον).
Την ίδια τεχνική χρησιμοποίησε ο Zeffirelli και με άλλους ηθοποιούς εκείνη την εποχή.
Η τηλεταινία για τα πάθη του Χριστού βρήκε εμπόδια όταν κυκλοφόρησε, όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο.
Η Αίγυπτος απαγόρευσε την προβολή της μετά από την έντονη αντίδραση των εκεί θρησκευτικών ηγετών αναφορικά με το περιεχόμενό της. Ανάλογες αντιδράσεις είχε φέτος και το «Νώε» του Aronofsky.
Στην ταινία ακόμη και ο πιτσιρικάς που υποδύεται τον Χριστό σε νεαρή ηλικία, ο Lorenzo Monet, σπάνια ανοιγοκλείνει τα μάτια του. 
Με αυτό το σκηνοθετικό τερτίπι, ο Zeffirelli θέλησε να δημιουργήσει έναν υποσυνείδητο οπτικό μυστικισμό γύρω από τον χαρακτήρα, που θα τον διαφοροποιούσε από τους υπόλοιπους.
Αν προσέξετε καλά μάλιστα, ο Ιησούς σε μικρή ηλικία ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόλις 2 φορές και ο Robert Powell μόνο μία.
«Ταλιθά Κούμι» είναι η φράση «Κορίτσι, σου λέω: Σήκω!» που χρησιμοποίησε ο Χριστός στα Αραμαϊκά, επίσημη γλώσσα του Ισραήλ τότε.
Αντί της Olivia Hussey, ο ρόλος της Παναγίας προσφέρθηκε αρχικά στην Maria Schneider.
Εκείνη αρνήθηκε αλλά αργότερα δήλωσε ότι μετάνιωσε για αυτήν της την απόφαση.
O Robert Powell ήταν 33 ετών όταν υποδύθηκε το Χριστό ενώ η Olivia Hussey, που έπαιζε τη μητέρα του μόλις 26 ετών.
Η σειρά τότε είχε προταθεί για 6 βραβεία Bafta και 2 Emmy, ένα εκ των οποίων για την ερμηνεία του James Farentino, ως Πέτρος.
Για χρόνια κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες ότι ο Robert Powell και όλοι όσοι είχαν υποδυθεί τον Χριστό είχαν πεθάνει ή είχαν αποσυρθεί μετά το δέος που ένιωσαν για τον ρόλο αυτό.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Ο Robert Powell συνέχισε να ασχολείται με την υποκριτική χωρίς μεγάλες κινηματογραφικές ή θεατρικές επιδόσεις όμως.
Τελευταία του δουλειά, το 2013 όπου συμμετείχε στην τηλεοπτική παραγωγή «Η Βίβλος» ως αφηγητής.
parathiro

Related Posts