Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ayse nana τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς 1936-2014

Η Αϊσέ Νανά, η τουρκάλα χορεύτρια της κοιλιάς και καλλιτέχνις του στριπτίζ η ιστορία της οποίας ενέπνευσε τον ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι για να δημιουργήσει την κλασική ταινία του "Λα Ντόλτσε Βίτα", απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, δήλωσε ο δικηγόρος της.
Η Νανά, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν....

Κιάς Νανά και απεβίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείο της Ρώμης, έγινε διάσημη έπειτα από ένα στριπτίζ της, το 1958, σε εστιατόριο της Ρώμης.
Η σκηνή απαθανατίσθηκε από τον Τάτσιο Σεκιαρόλι, το θρυλικό φωτογράφο του δρόμου που αποτέλεσε το πρότυπο για τον χαρακτήρα Παπαράτσο στην ταινία του 1960, με πρωταγωνιστές την Ανίτα Έκμπεργκ και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο εστιατόριο Ρουγκαντίνο ενώ το πάρτι συνεχιζόταν και το έκλεισε για προσβολή της δημοσίας αιδούς, αλλά ο Σεκιαρόλι κατάφερε να διαφύγει με το φιλμ των φωτογραφιών της Νανά, η οποία είχε μείνει μόνο με το εσώρουχό της.
Οι φωτογραφίες προκάλεσαν σκάνδαλο όταν δημοσιεύθηκαν αρκετές ημέρες αργότερα, αλλά το επεισόδιο έδωσε στον Φελίνι την έμπνευση για μια ταινία που ήθελε να κάνει γύρω από την αργόσχολη, εύπορη κοινωνία των καφέ της Ρώμης.
Ο τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αναδημιούργησε τη σκηνή του στριπτίζ στην ταινία, με την ηθοποιό Νάντια Γκρέι να υποδύεται την Νανά.
Η Νανά συνέχισε με μικρούς ρόλους σε αρκετές ταινίες ιταλών σκηνοθετών, ανάμεσα στους οποίους ένας ρόλος στην "Ιστορία της Πιέρα" του Μάρκο Φερέρι, το 1983.
Η Νανά ήταν μία από τους τελευταίους εν ζωή πρωταγωνιστές της εποχής της ρωμαϊκής Ντόλτσε Βίτα.  
Οι Φελίνι, Μαστρογιάνι και Σεκιαρόλι έχουν πεθάνει. 
Η Ανίτα Έκμπεργκ είναι ηλικίας 82 ετών.
.

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/2/14, 9:51 π.μ.

    το πραγνατικό όνομα της ήταν Hermin Arslanoğlu 1/1/1936 Τατάβλα (Kurtulus) Κων/πολη Αρμένισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/2/14, 10:04 π.μ.

      το πραγματικό όνομα της ήταν Hermin Arslanoğlu 1/1/1936 Τατάβλα (Kurtulus) Κων/πολη ήταν Αρμένισα
      στα σεπτεμβριανά διώχτηκε από την τουρκία , έγραψε ένα βιβλίο (Δίχως Πατρίδα) και θεωρήθηκε "συμπαθών" της τρομοκρατικής οργάνωσης ASALA
      http://www.biyografi.info/kisi/ayse-nana

      Tzourou Ira (ATH)

      Διαγραφή