Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Prince Philip, Duke of Edinburgh 1921-2021

Prince Philip, Duke of Edinburgh Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Γέννηση: 10 Ιουνίου 1921, Κτήμα Mon Repos, Κέρκυρα 
Απεβίωσε: 9 Απριλίου 2021, Κάστρο του Ουίνδσορ, Γουίντσορ, Ηνωμένο Βασίλειο

Γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 στη βίλα Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ο Φίλιππος είναι εγγονός του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α’ και ο µικρότερος από τα πέντε παιδιά του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της πριγκίπισσας Αλίκης της Βρετανίας

Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
1921-2021 Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Φίλιππος, Δούκας του ΕδιμβούργουΦίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Διάσημος για τα λεκτικά του ατοπήματα:
«Θύμα» του μια νοσοκόμα από τις Φιλιππίνες στην οποία είπε: «Η χώρα σου πρέπει να έχει μισοαδειάσει. Είστε όλοι εδώ να στηρίζετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Το σχόλιό του, το οποίο έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσηλευτικό ίδρυμα Luton & Dunstable Hospital, όπου εγκαινίασε το καρδιολογικό κέντρο του νοσοκομείου, έκανε τη Φιλιππινέζα νοσοκόμα να γελάσει, με τον εκπρόσωπο του Μπάκιγχαμ να αναγκάζεται να δηλώσει κατόπιν «δεν σχολιάζουμε προσωπικές συζητήσεις».
Prince Philip, Duke of Edinburgh Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Εκτός από την ατάκα του προς τη νοσοκόμα ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ αυτοσαρκάστηκε λέγοντας ότι διαθέτει τεράστια εμπειρία σε τελετές εγκαινίων ιδρυμάτων, ενώ ρώτησε πότε θα δημιουργηθεί στο νοσοκομείο ένα ελικοδρόμιο «προκειμένου να γλιτώσω τα συνεχή ταξίδια με το αυτοκίνητό μου».
Το βασικό καθήκον τού ηλικιωμένου γαλαζοαίματου τα τελευταία 61 χρόνια είναι να συνοδεύει την Ελισάβετ σε ταξίδια, επίσημα δείπνα και εκδηλώσεις, ρίχνοντας σε κάθε μια από αυτές τις περιστάσεις κι από ένα «μαργαριτάρι», όπως σχολιάζουν ειρωνικά πολλά βρετανικά ΜΜΕ.
Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Ιδού ένα διαχρονικό απάνθισμα από αυτά τα «μαργαριτάρια»:
Ο Αόρατος Πρίγκιπας: «Συνταγματικά, είναι σαν να μην υπάρχω», ειχε τονίσει το 1952, λίγο μετά την ενθρόνιση της Ελισάβετ, εμφανώς χολωμένος για τον ρόλο που θα έπαιζε έκτοτε στη πολιτική ζωή της Βρετανίας.
Φανατικός της μπίρας: Σε επίσημο δείπνο στη Ρώμη το 2000 ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο του πρόσφερε τα καλύτερα κρασιά της χώρας, αλλά εκείνος άρχισε να φωνάζει: «Φέρτε µου μια μπίρα. Δεν µε νοιάζει τι μάρκα, απλά φέρτε μου μπίρα!»
Αβοριγίνες ίσον πρωτόγονοι: Οταν το 2002 συνάντησε τον αρχηγό των Αβοριγίνων στην Αυστραλία, τον ρώτησε: «Ρίχνετε ακόμη δόρατα ο ένας στον άλλον;».
Στη Ρώμη θα καταντήσεις σαν Ρωμαίος: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, το 1986, είχε πει σε βρετανούς φοιτητές: «Αν μείνετε για πολύ καιρό ακόμη εδώ θα γίνετε σχιστομάτηδες».
Οι μεθυσμένοι Σκωτσέζοι: Το 1995 είχε ρωτήσει έναν σκωτσέζο ιδιοκτήτη σχολής οδηγών: «Πώς καταφέρνεις και κρατάς τους ντόπιους μακριά από το ποτό ώστε να περάσουν τις εξετάσεις;».
Στου κουφού την… μπάντα:
Είχε πει απευθυνόμενος σε μια ομάδα κωφάλαλων μαθητών: «Εδώ που είστε, δεν είναι να απορεί κανείς που είστε κωφοί», αναφερόμενος στην - αρκετά θορυβώδη - μπάντα κρουστών του σχολείου.
Οι ενοχλητικοί δημοσιογράφοι: «Εσείς έχετε τα κουνούπια, εγώ έχω τα ΜΜΕ», ειπε σε έναν ιδιοκτήτη ενός τουριστικού θερέτρου στην Καραϊβική ενόσω βρισκόταν σε διακοπές με τη γυναίκα του, το 1966.
«Λάτρης» της εθνικ τέχνης: Κάποτε περιέγραψε την αιθιοπική λαϊκή τέχνη ως «κάτι που θα έφερνε η κόρη μου σπίτι μετά από το μάθημα τέχνης στο σχολείο».
Οπαδός των φυλετικών στερεοτύπων: Το 1999, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα εργοστάσιο στο Εδιμβούργο, όταν είδε έναν ατημέλητο ηλεκτρικό πίνακα ασφαλείας, έσπευσε να τονίσει ειρωνικά πως «είναι λες και τον έφτιαξε Ινδός» (επειδή οι Ινδοί είθισται να διαπρέπουν σε τομείς όπως η πληροφορική και τα ηλεκτρικά).
Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Η Βασιλική Αμοιβάδα: 
Οταν η Ελισάβετ ενθρονίστηκε, το 1952, ετέθη το ερώτημα του ονόματος τού βασιλικού οίκου της. Εκείνος, ως βασιλικός σύζυγος (αλλά όχι βασιλιάς), πρότεινε το δικό του, το Μαουντμπάτεν, όμως η γιαγιά της Ελισάβετ, Μαίρη, έθεσε βέτο ότι ο οίκος θα έπρεπε να παραμείνει υπό το όνομα των Ουίνσδορ, όπως και έγινε. «Δεν είμαι παρά μια αναθεματισµένη αμοιβάδα. Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δεν µου επιτρέπεται να δώσω το όνομά µου στα παιδιά µου», ειχε πει μετά πικραμένος που δεν πέρασε το δικό του.
Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Δεν αναγνωρίζει γένη και φύλα: Οταν κατά την επίσκεψή του στην Κένυα μια γυναίκα τον πλησίασε να του δώσει ένα δώρο, εκείνος αναρωτήθηκε φωναχτά: «Είσαι γυναίκα, έτσι δεν είναι;».
Οι ακαμάτρες Βρετανίδες: «Καμία γυναίκα στη Βρετανία δεν ξέρει να μαγειρεύει καλά», είπε σε δημοσιογράφο το 1966.
Ο νυσταγμένος πρόεδρος: «Μοιάζεις έτοιμος για ύπνο», ήταν η ατάκα του προς τον πρόεδρο της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ο οποίος για να τον τιμήσει είχε φορέσει την επίσημη εθνική φορεσιά, η οποία στα μάτια του βρετανού γαλαζοαίματου έμοιαζε με… πιτζάμα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια