Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιώργος Καραϊβάζ 1968-2021 δολοφονία δημοσιογράφου

karaivaz
Ο Γιώργος Καραϊβάζ (Καλλίφυτος Δράμας, 27 Νοεμβρίου 1968 - Άλιμος, 9 Απριλίου 2021) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, πρώην αστυνομικός συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 και μέχρι πρότινος δημοσιογράφος - συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel. 

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε το 1968 στην Καλλίφυτο του νομού Δράμας, όπου και μεγάλωσε. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.
karaivaz
Σταδιοδρομία
Η πρώτη του εργασία, στη δημοσιογραφική του καριέρα, ήταν στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» το 1989, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 1996, ως αστυνομικός συντάκτης. Στη συνέχεια απασχολήθηκε επίσης στο αστυνομικό ρεπορτάζ, σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως στον Ρ/Σ «ΠΛΑΝΕΤ», σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, και στην εφημερίδα «Εξουσία».
Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης - αστυνομικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό «ANTENNA» (ως το έτος 2017). Επίσης, είχε δημιουργήσει και τη δική του ενημερωτική ιστοσελίδα Bloko, με θεματολογία σχετική με το αστυνομικό ρεπορτάζ.
Ήταν νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ο Καραϊβάζ υπήρξε επίσης συνεργάτης της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος. 
karaivaz
Δολοφονία
Ο Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου 2021, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο,[5] από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο.
Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για στυγνή δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα (βλ. συμβόλαιο θανάτου).
Ανακοινώσεις για τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ έκαναν όλα τα πολιτικά κόμματα, όπως επίσης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε ότι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι μια απεχθής και δειλή πράξη και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν σύντομα οι δράστες.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε μετά από ρεπορτάζ για ομάδα εγκληματιών και αστυνομικών που φέρεται να εκβιάζουν νυχτερινά μαγαζιά για χρήματα σε αντάλλαγμα προστασίας.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Καραϊβάζ, το αυτοκίνητό του καθώς και το κινητό του τηλέφωνο είχαν σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Με δεδομένο ότι ο δολοφονηθείς ήταν δραστήριος δημοσιογράφος, οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό να ανασύρουν στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στα ίχνη των φυσικών κυρίως όμως των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας. Οι ερευνητές της Ασφάλειας φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη δολοφονία του Καραϊβάζ συμμετείχαν δύο ομάδες δραστών. Η πρώτη παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο κατά την έξοδο του από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Star και ενημέρωσε για τις κινήσεις του την ομάδα των εκτελεστών.
Για την εξιχνίαση της δολοφονίας οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στις τηλεφωνικές κλήσεις των δύο εκτελεστών με τους τσιλιαδόρους – συνεργούς τους και στα τρία βίντεο από κάμερες ασφαλείας, στα οποία οι δύο πληρωμένοι δολοφόνοι εμφανίζονται να ελέγχουν τα στενά γύρω από την οδό Θέμου Άννινου, πριν εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου.
Οι έρευνες επίσης επικεντρώθηκαν στις επαφές του Καραϊβάζ με πηγές από τον υπόκοσμο και στα ρεπορτάζ που δημοσίευε στην ιστοσελίδα bloko.gr.[
Στις 28 Απριλίου 2023, δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Καραϊβάζ, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις ημεδαπών ηλικίας 40 και 48 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι φέρονται να είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δολοφονία.
Οι δύο συλληφθέντες, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στον ανακριτή, και με την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια