Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

International Carrot Day / Ημέρα Καρότου

International Carrot Day / Ημέρα Καρότου
Το καρότο, ένας καρπός με μεγάλη διατροφική αξία, έχει τον δικό του παγκόσμιο εορτασμό κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου, μέσω της Διεθνούς Ημέρας Καρότου (International Carrot Day).

Όπως μας πληροφορεί ο επίσημος ιστότοπος του εορτασμού, η Διεθνής Ημέρα Καρότου τιμάται από το 2003 σε χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορία του καρότου

Το καρότο κατάγεται από το Αφγανιστάν και τις γειτονικές περιοχές και από εκεί επεκτάθηκε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες εύκρατες περιοχές. Στην περιοχή της Μεσογείου καλλιεργήθηκε πριν από τη χριστιανική περίοδο. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό με την ονομασία Σταφλίνος, περισσότερο όμως ως φαρμακευτικό φυτό παρά ως τροφή. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το καρότο προέρχονται από τον έλληνα στρατιωτικό γιατρό Διοσκουρίδη (1ος αιώνας μ.Χ), τον θεωρούμενο πατέρας της φαρμακογνωσίας, στο πολύτομο σύγγραμμά του «Περί ύλης ιατρικής».

Τα πρώτα καρότα που καλλιεργήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη εισήχθησαν από τους Μαυριτανούς Άραβες που κατείχαν μεγάλα τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Αρχικά είχαν χρώμα μωβ, γιατί περιείχαν τις χρωστικές ανθοκυάνες. Αργότερα
καλλιεργήθηκαν κίτρινες ποικιλίες, προτού επικρατήσουν τελικά οι πορτοκαλόχρωμες. Η λέξη καρότο που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά είναι αντιδάνειο από τη γαλλική Carotte (η λέξη πρωτοεμφανίστηκε το 1530), η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη καρωτόν.

Το καρότο καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλες τις εύκρατες περιοχές κυρίως για τη σαρκώδη ρίζα του, που τρώγεται ωμή ή μαγειρεμένη και αποτελεί εξαιρετική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσια πηγή της προβιταμίνης Α, περιέχει αρκετές ποσότητες από τις βιταμίνες Β, Β2 και νιασίνη, καθώς και διάφορα άλατα του μηλικού οξέος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ η παγκόσμια παραγωγή καρότου το 2018 άγγιξε τα 40 εκ. τόνους, το 45% της οποίας παρήχθη στην Κίνα. Στην Ελλάδα οι κύριες περιοχές καλλιέργειας του καρότου είναι η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια