Οι σφολιάτες κρέμας είναι αρκετά ασυνήθιστα αρτοσκευάσματα και παρασκευάζονται πολύ διαφορετικά από τις περισσότερες άλλες συνταγές της κατηγορίας τους. Ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1540 όταν ο ζαχαροπλάστης της Catherine de Medici δημιούργησε τα ψημένα φουσκωμένα κοχύλια για τον σύζυγο της Catherine, Henry II της Γαλλίας. Αν και τόσο το ζαχαροπλαστείο όσο και το όνομά του προφιτερόλ προήλθαν αρχικά από τη Γαλλία, το προφιτερόλ θεωρείται πλέον ένα από τα κύρια εθνικά πιάτα στο Γιβραλτάρ.
Η λέξη προφιτερόλ (επίσης συλλαβίζεται prophitrole, profitrolle ή profiterolle) υπάρχει στην αγγλική γλώσσα από το 1604, δανεισμένη από τα γαλλικά. Η αρχική έννοια τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά είναι ασαφής, αλλά αργότερα κατέληξε να σημαίνει ένα είδος ρολού «ψημένο κάτω από τις στάχτες». Μια γαλλική συνταγή του 17ου αιώνα για ένα Potage de profiteolles ή profiterolles περιγράφει μια σούπα αποξηραμένων μικρών ψωμιών, σιγοβρασμένα σε ζωμό αμυγδάλου και γαρνιρισμένη με κηρήθρες, τρούφες και διάφορα άλλα αντικείμενα.
Η τρέχουσα ρουφηξιά κρέμα δεν χρονολογείται τόσο πολύ πίσω και αναφέρεται ξεκάθαρα μόνο τον 19ο αιώνα. Αλλά δεν πέρασε πολύς χρόνος μέχρι που το γλυκό έκανε πάταγο στον Νέο Κόσμο. Στην πραγματικότητα, το «cream puff» εμφανίζεται στα μενού εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1851.
0 Σχόλια