Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2000

Ολοκλήρωση 2  Ιανουαρίου 2000
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, επί της οδού 25ης Μαρτίου, στην παραλία της πόλης, στην περιοχή Ντεπώ. Καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος ορίστηκε ο διεθνούς φήμης βιολονίστας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Georgia State University των ΗΠΑ, Χρίστος Γαλιλαίας. 
Κατασκευή
Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο έκτασης 18 στρεμμάτων στην παραλία της Θεσσαλονίκης το οποίο παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με σκοπό την κατασκευή ενός σύγχρονου, πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου που θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας ποικίλων εκδηλώσεων όπως συναυλίες, παραστάσεις όπερας, θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια κλπ. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε με πόρους που αλιεύθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενώ οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον αντίστοιχο σύλλογο της Αθήνας. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 2 Ιανουαρίου 2000 παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κ.ά. ενώ οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Μάιο του ίδιου έτους. 
Υποδομές
Το Μέγαρο αποτελείται από δύο κτίρια: το κτίριο Μ1 και το κτίριο Μ2. Το Μ1 διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών, ένα χώρο υποδοχής του κοινού, γραφεία των διάφορων υπηρεσιών και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις (καμαρίνια, αίθουσες δοκιμών, αποθήκες οργάνων κ.α.). Η εξωτερική μορφή του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από το βυζαντινό παρελθόν και τον διεθνή χαρακτήρα που είχε μετέπειτα αποκτήσει. Το κτίριο Μ2 είναι σχεδιασμένο από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Αράτα Ισοζάκι και αποτελεί δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού ρεύματος. Διαθέτει και αυτό χώρο υποδοχής του κοινού, σύγχρονο εξοπλισμό και δύο αίθουσες χωρητικότητας 500 (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) και 300 ατόμων αντίστοιχα (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, η οποία μπορεί να χωριστεί σε τρεις αίθουσες των 100 ή δύο των 100 και των 200 ατόμων). Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στεγάζονται επίσης η Μουσική Βιβλιοθήκη και το Μουσείου Μουσικών Οργάνων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια