Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Yves Montand 1921-1991 Ιταλογάλλος ηθοποιός - τραγουδιστής

Ο Υβ Μοντάν (γαλλικά: Yves Montand, 13 Οκτωβρίου 1921 - 9 Νοεμβρίου 1991) ήταν Ιταλογάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής. Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του στην ταινία Ζ του Κώστα Γαβρά, όπου υποδυθήκε τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Βιογραφία
Γεννήθηκε ως Ίβο Λίβι στο Μονσουάνο, ένα χωριό κοντά στη Φλωρεντία. Ο πατέρας του, Τζιοβάνι Λίβι, κατασκεύαζε σκούπες και η μητέρα του, Τζιουσεπίνα Σιμόνι, ήταν καθολική. Οι γονείς του υπήρξαν ενεργοί κομμουνιστές κι επιπλέον εξαιτίας του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι μεταναστεύσαν στη Γαλλία το 1923 όταν ο Μοντάν ήταν δυο ετών.
Μεγάλωσε στη Μασσαλία όπου κατά την εφηβική του ηλικία εργάστηκε στο ινστιτούτο καλλονής (Saloon de Cutierre) της αδερφής του και αργότερα ως λιμενεργάτης. Το 1944 ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα τραγουδώντας σε μικρά κέντρα διασκέδασης, όπου τον ανακάλυψε η Εντίθ Πιάφ και τον πήρε μαζί της.
Προσωπική ζωή
Το 1951 παντρεύτηκε τη Σιμόν Σινιορέ, με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Ο γάμος τους ήταν φαινομενικά αρμονικός και διήρκεσε μέχρι τον θάνατό της το 1985, παρόλο που ο Μοντάν είχε παράλληλες σχέσεις, με σημαντικότερη αυτήν με τη Μέριλιν Μονρόε, με την οποία πρωταγωνίστησε σε μια από τις τελευταίες του ταινίες, το Έλα ν' αγαπηθούμε.
Το μοναδικό παιδί του Μοντάν, ο Βαλεντίν, τον οποίο απέκτησε με τη δεύτερη γυναίκα του Καρόλ Αμιέλ, γεννήθηκε το 1988. Σε μια δικαστική αγωγή περί πατρότητος που ταρακούνησε τη Γαλλία, μια άλλη γυναίκα κατηγόρησε τον Μοντάν ότι ήταν ο πατέρας της κόρης της και τον πήγε στα δικαστήρια για να τον αναγκάσει να κάνει τεστ DNA. Ο Μοντάν αρνήθηκε αλλά η γυναίκα επέμεινε μετά τον θάνατό του. Σε ένα δικαστήριο που έγινε και προκάλεσε την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, η γυναίκα κέρδισε τη δίκη και λήφθηκε δείγμα DNA. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Μοντάν πιθανόν δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας του κοριτσιού.
Η Σινιορέ και ο Μοντάν είχαν ένα σπίτι στην Autheuil-Authouillet στη Νορμανδία όπου ο κεντρικός δρόμος του χωριού έχει το όνομά του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια