Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Κινέζοι ανακάλυψαν την οδοντόβουρτσα 1498

Οι Κινέζοι ανακάλυψαν την οδοντόβουρτσα 1498

Το πρώτο εργαλείο φροντίδας των δοντιών κάνει την εμφάνισή του σε μορφή υγρής σκλήθρας.  Γύρω στο 1600 π.Χ. οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν ένα ξυλαράκι από αρωματικό δέντρο, το οποίο μασούσαν. Με αυτό καθάριζαν τα δόντια και φρέσκαραν την αναπνοή τους.

Επειδή όμως όπως είναι γνωστό οι Αρχαίοι Κινέζοι (όχι ότι οι νεότερες γενιές Κινέζων πάνε πίσω) φημίζονταν για τις πρωτοποριακές τους ανακαλύψεις, στα μέσα στου 16ου αιώνα στερέωσαν, σκληρές τρίχες από το σβέρκο των γουρουνιών σε μια λαβή από κόκκαλο ή μπαμπού.
Η ανακάλυψη αυτή διαδόθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη.Έτσι έχουμε αναφορές του 1560 από τη Γαλλία για χοντροφτιαγμένες οδοντόβουρτσες με καμπυλωτή κεφαλή.
Οι Κινέζοι ανακάλυψαν την οδοντόβουρτσα 1498
Οι Ευρωπαίοι θέλοντας να αφήσουν το δικό τους στίγμα αντί για γουρουνότριχες (τους φαίνονταν κάπως) έβαλαν αλογότριχες ή φτερά.
Κατά τον 18ο αιώνα το φινίρισμα τελειοποιήθηκε. 
Οι εύποροι συνήθιζαν πλέον να έχουν οδοντόβουρτσες με λαβές από χρυσό ή ελεφαντόδοντο, ενώ ο Άγγλος William Addis ήταν ο πρώτος που άρχισε γύρω στο 1780 να παράγει μαζικά οδοντόβουρτσες. 
Η λαβή τους ήταν οστέινη και στην άκρη βρισκόταν το βουρτσάκι με τις κολλημένες γουρουνότριχες ή αλογότριχες, που πρόβαλαν μέσα από τρυπίτσες.
Οι Κινέζοι ανακάλυψαν την οδοντόβουρτσα 1498
Οι πρώτες πλαστικές οδοντόβουρτσες που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα έκαναν το ντεμπούτο τους στην αγορά το 1938 οπότε ανακαλύφθηκε το νάιλον από την Du Pont.
'Ετσι οι οδοντόβουρτσες με φυσική τρίχα χάθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων και τη θέση τους πήραν πολύχρωμες πλαστικές που άντεχαν περισσότερο στο χρόνο και δεν προκαλούσαν φθορές στην αδαμαντίνη.

Το 1960 η εταιρεία Broxodent ήταν η πρώτη που ξεκίνησε μαζική παραγωγή για ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια