Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Josep Maria Fusté1941-2023 Ισπανός ποδοσφαιριστής της FC Barcelona

Ο Josep Maria Fusté Blanch (15 Απριλίου 1941 – 20 Απριλίου 2023) ήταν Ισπανός ποδοσφαιριστής που έπαιξε ως μέσος και ο οποίος ήταν αρχηγός της FC Barcelona κατά τη δεκαετία του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1964, μαζί με τους Luis Suárez , Amancio Amaro , José Ángel Iribar και τον συμπαίκτη του στην FC Barcelona, ​​Chus Pereda , βοήθησε την Ισπανία να κερδίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα . Έπαιξε επίσης για την CA Osasuna και τον Hércules CF. Μετά την αποχώρησή του ως παίκτης εργάστηκε ως στέλεχος δημοσίων σχέσεων για την Codorniu, μια καταλανική εταιρεία αφρώδους οίνου. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος της ένωσης βετεράνων της FC Barcelona και υποστήριξε δημόσια τον Sixto Cambra, έναν Καταλανό εθνικιστή , ο οποίος στάθηκε εναντίον του Josep Lluís Nuñez στις προεδρικές εκλογές της FC Barcelona το 1989.
Καριέρα συλλόγου 
Γεννημένος στη Linyola της Lleida της Καταλονίας , ο Fusté εντάχθηκε για πρώτη φορά στην FC Barcelona το 1958 και στη συνέχεια πήγε ως δανεικός στην CA Osasuna . Ενώ ήταν στην Οσασούνα, έκανε το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβιζιόν στις 3 Σεπτεμβρίου 1961 και σκόραρε ένα πέναλτι σε μια ισοπαλία 2–2 με την RCD Español . Κατά τη διάρκεια των δέκα σεζόν που έπαιζε για την ανώτερη ομάδα της FC Barcelona, ​​ο σύλλογος τερμάτισε δεύτερος τέσσερις φορές στη La Liga , αλλά ποτέ δεν ήταν πρωταθλητής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, βρήκαν επιτυχία σε διάφορους διαγωνισμούς κυπέλλου. Το 1962 ο Fusté έπαιξε στον πρώτο του ευρωπαϊκό τελικό συλλόγου όταν έπαιξε για την FC Barcelona στο δεύτερο παιχνίδι του Inter-Cities Fairs Cup.τελικός. Ισοπαλίασαν 1-1 τη βραδιά, αλλά η Μπάρτσα έχασε 3-7 από τη Βαλένθια στο σύνολο. Το 1966, έπαιξε σε έναν άλλον τελικό του Fairs Cup και αυτή τη φορά βοήθησε την FC Barcelona να νικήσει τη Ρεάλ Σαραγόσα με 4-3 συνολικά. Το 1968, ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης με 1–0 στον τελικό του Copa del Generalísimo . Η FC Barcelona προκρίθηκε στη συνέχεια για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων και έφτασε μέχρι τον τελικό μόνο για να χάσει 3–2 από την SK Slovan Bratislava . 
Το 1971, ο Fusté ενέπνευσε την FC Barcelona για μια ακόμη νίκη στο Copa. Τη σεζόν 1970–71, η FC Barcelona έχασε ελάχιστα την κατάκτηση της La Liga , χάνοντας με έναν μόνο βαθμό από τη Valencia CF. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και στον τελικό του Copa del Generalísimo . Με τη Valencia CF να κερδίζει με 2-0, ο Fusté, ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή, σημείωσε το πρώτο από τα τέσσερα γκολ της FC Barcelona που τελικά οδήγησε σε νίκη με 4-3 στην παράταση. Το 1972, μετά από 197 αγώνες La Liga και 47 γκολ, ο Fusté άφησε την CF Barcelona και εντάχθηκε στην Hércules CF , παίζοντας στη συνέχεια στη Segunda División .
Αφού αποσύρθηκε, ο Fusté έπαιξε με την ομάδα βετεράνων της FC Barcelona και συνέχισε να έχει εντυπωσιακές εμφανίσεις έως ότου αποσύρθηκε το 2000. Ήταν επίσης προπονητής στην ομάδα βετεράνων.

Διεθνής καριέρα 
Ο Φουσέ έπαιξε επίσης οκτώ φορές για την Ισπανία , σημειώνοντας τρία γκολ. Ο José Villalonga του έκανε το ντεμπούτο του στις 11 Μαρτίου 1964 στον πρώτο αγώνα του προημιτελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εναντίον της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας . Σκόραρε καθώς η Ισπανία κέρδισε με 5-1 και συνέχισε να τη βοήθησε να κερδίσει τον διαγωνισμό. Έπαιξε επίσης για την Ισπανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 και κατά τη διάρκεια των ομίλων της διοργάνωσης σκόραρε στην ήττα 2-1 από τη Γερμανία .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια