Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Gianluca Vialli 1964-2023 Ιταλός ποδοσφαιριστής

Ο Gianluca Vialli Commendatore OMRI ( 9.7.1964 – 6.1.2023) ήταν Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής που έπαιζε ως επιθετικός .
Ο Βιάλι ξεκίνησε την καριέρα του στην Κρεμονέζε το 1980 στην γενέτειρά του Ιταλία, όπου έκανε 105 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 23 γκολ. Οι εμφανίσεις του εντυπωσίασαν τη Σαμπντόρια που τον υπέγραψε το 1984, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε 85 γκολ πρωταθλήματος, κέρδισε τρία κύπελλα Ιταλίας , τη Serie A και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης . Ο Βιάλι μεταγράφηκε στη Γιουβέντους για παγκόσμιο ρεκόρ 12,5 εκατομμυρίων λιρών το 1992. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κέρδισε το Κύπελλο Ιταλίας, τη Serie A, το ιταλικό Supercup , το UEFA Champions League και το Κύπελλο UEFA . Το 1996 ο Vialli εντάχθηκε στην Τσέλσι και έγινε προπονητής παικτών της Τσέλσι την επόμενη σεζόν. Στην Αγγλία κέρδισε το FA Cup , το League Cup ,Κύπελλο Κυπελλούχων ΟΥΕΦΑ και Σούπερ Καπ ΟΥΕΦΑ . Είναι ένας από τους εννέα ποδοσφαιριστές που έχουν κερδίσει τις τρεις κύριες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, και ο μόνος επιθετικός που το έχει καταφέρει. είναι επίσης ο μόνος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχει μετάλλια νικητών και δευτεραθλητών και στις τρεις κύριες ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων δύο μεταλλίων νικητών για το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA .
Σε διεθνές επίπεδο, ο Vialli εκπροσώπησε την εθνική ομάδα της Ιταλίας σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα FIFA , το 1986 και (σε ​​έδρα) το 1990 . Πήρε επίσης μέρος στο UEFA Euro 1988 , βοηθώντας τη χώρα του να τερματίσει στα ημιτελικά και εξελέγη στην ομάδα της διοργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς καριέρας του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής σημείωσε 259 γκολ σε επίπεδο συλλόγου, 16 γκολ με την εθνική ομάδα και 11 γκολ με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κάτω των 21 ετών της Ιταλίας, για συνολικά 286 γκολ σε περισσότερα από 500. εμφανίσεις, καθιστώντας τον τον δέκατο Ιταλό παίκτη με τα περισσότερα σκορ σε όλες τις διοργανώσεις . 
Όταν αποσύρθηκε από το παιχνίδι, πήγε στο μάνατζμεντ, τον τεχνικό και εργάστηκε ως σχολιαστής για το Sky Italia . 
Ήταν μέλος της μη αγωνιστικής ομάδας της εθνικής Ιταλίας ως αρχηγός αντιπροσωπείας. Ωστόσο, παραιτήθηκε από αυτόν τον ρόλο λόγω της συνεχιζόμενης μάχης του με τον καρκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια