Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΜΑΝΔΡΑ 2017

24 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και προκαλούνται τεράστιες ζημιές από ξαφνική νεροποντή που πλήττει τη Δυτική Αττική και ιδίως τη Μάνδρα.
φωτογραφίες εδώ
Κατά τις πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση που οφειλόταν στο βαρομετρικό χαμηλό Ευρυδίκη, εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Αττική και κυρίως στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα. Από τις πλημμύρες 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και προκλήθηκαν μεγάλες υλικές καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών.
Καταστροφές και αποτελέσματα
Η Ευρυδίκη ήταν βαθύ μετεωρολογικό χαμηλό που έπληξε τη Δυτική και τη Νότια Ελλάδα καθώς και τα Δωδεκάνησα τον Νοέμβριο του 2017.
Καταστροφές έγιναν σε Ναύπλιο, Σύμη, Κρήτη και Κέρκυρα.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και κατέληξαν στη θάλασσα ή σε ρέματα, και σε μερικά από αυτά οι επιβάτες πνίγηκαν. Η παλαιά εθνική οδός μετατράπηκε σε ποτάμι, το ίδιο και οι δρόμοι της Αθήνας.
Υπήρξαν περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια και μαγαζιά που είχαν πάθει ζημιές από τις πλημμύρες. 
Πολλές περιοχές έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Πληγέντες φιλοξενήθηκαν σε ένα κρουαζιερόπλοιο.
Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. 

Τελικά οι νεκροί από την πλημμύρα έφτασαν τους 24 εκ των οποίων 1 στην περιοχή της Νέας Περάμου (θέση Νεράκι) και οι υπόλοιποι στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. 
Στη Μάνδρα 1064 κτίρια, και ειδικότερα 794 κατοικίες, 126 επαγγελματικοί χώροι, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες και υπόγεια, υπέστησαν ζημιές.
Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο τουλάχιστον 448 κτίρια καταστράφηκαν, από τα οποία 228 ήταν κατοικίες, 38 επαγγελματικοί χώροι, 6 δημόσια κτίρια και 123 αποθήκες και υπόγεια. 
Οι θάνατοι και οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκάλεσαν πολιτικές αντιδράσεις.
Ο Δήμος Αθηναίων έστειλε στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής σημαντική υλική βοήθεια ενώ το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές και υπέστησαν ζημιές

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια