Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μικρή Σαρακοστή / Αρχή Νηστείας Χριστουγέννων

Από την 15η Νοεμβρίου, δηλαδή από την επομένη της γιορτής του Αγίου Φιλίππου, αρχίζει η 40ήμερος νηστεία των Χριστουγέννων και λέγεται Μικρή Σαρακοστή, η δε γιορτή του Αγίου Φιλίππου λέγεται και Μικρή Αποκριά.
Η νηστεία των Χριστουγέννων παρ όλο που κρατά 40 ημέρες δεν είναι τόσο αυστηρή όσο η της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Δεν είναι αυστηρή επειδή επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής), γίνεται δε αυστηρή μετά την 17η Δεκεμβρίου.
Νηστεία θα πει εθελοντική ή υποχρεωτική αποχή από ορισμένες ιδιαίτερα λιπαρές τροφές για
 θρησκευτικούς λόγους. Νήστευαν οι Αιγύπτιοι, οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Εβραίοι, οι Ρωμαίοι, οι Μωαμεθανοί, οι Βουδιστές του Θιβέτ, οι Βραχμάνες των Ινδιών, οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, λαοί του Σιάμ και άλλοι. Δεν νήστευαν όμως όλοι για τον ίδιο λόγο. Άλλοι νήστευαν για λόγους θρησκευτικούς ή υγιεινής, όπως οι Αιγύπτιοι, οι δε αρχαίοι 'Ελληνες μονάχα κατά την περίοδο των Ελευσίνιων και Θεσμοφορίων μυστηρίων για κάθαρση και εξιλασμό.
Οι Εβραίοι θεωρούσαν τη νηστεία σαν πράξη ευάρεστη στο Θεό. Άλλοι νήστευαν σε κρίσιμες εθνικές στιγμές, άλλοι εφαρμόζουν αυστηρή νηστεία και δεν αναγνωρίζουν ελαφρυντικά ή εξαιρέσεις.
Τη νηστεία, η οποία δεν προέρχεται από εσωτερική διάθεση καταδικάζουν οι Προφήτες και ο Ιησούς εναντιώθηκε στη νηστεία των Φαρισαίων. Ο ίδιος ύστερα από το βάπτισμα κατευθυνόμενος προς την έρημο νήστεψε 40 ημέρες απαντώντας στον πρώτο πειρασμό το αλησμόνητο "Γέγραπται ουκ επ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος αλλ΄ επί παντί ρήματι εκπορευομένω δια στόματος Θεού".
Δίνεται  σ΄ολους η ευκαιρία να νηστεύσουν αρκετές φορές το χρόνο, να νοιώσουν ελεύθεροι, ανάλαφροι, να βρεθούν κοντύτερα στο Θεό.
Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά, θα έρθει σύντομα η Μεγάλη Σαρακοστή, των Αγίων Αποστόλων, ο Δεκαπενταύγουστος.
Το έθιμο αυτό, που παρέλαβαν οι χριστιανοί και το διαμόρφωσαν σε παράγοντα αξιόλογο της εν γένει πνευματικής τους ζωής, οφείλουμε να το κρατήσουμε όλοι μας, διότι η νηστεία εξαγνίζει τον άνθρωπο, τον ελαφρύνει, τον ανεβάζει και τον κάνει πνευματικά ανώτερο.
Γαληνεύει το πνεύμα, παύει τις ορμές των παθών και συντελεί στην καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Βασιλεία Μίχου - Πρωινός Λόγος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια