Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κλιμακτήριος – Εμμηνόπαυση - Climacteric – Menopause

Τι είναι κλιμακτήριος;
Κλιμακτήριος είναι το χρονικό εκείνο διάστημα που η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές ανωμαλίες αλλά και ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως και διαρκεί 2-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στην κλιμακτήριο;
Μείωση του κύκλου (δηλαδή η περίοδος να έρχεται νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν).
Μεγάλη διάρκεια περιόδου
Μεγάλη απώλεια αίματος
Μικροαιμοραγίες
Συχνές αιμορραγίες
Αραιά διαστήματα μεταξύ των περιόδων.
Είναι πολύ σημαντικό και άκρως απαραίτητο κάθε γυναίκα που παρουσιάζει ένα απ’ αυτά τα συμπτώματα , μια φορά τον χρόνο να κάνει υπερηχογραφικό έλεγχο και test-Παπανικολάου γιατί μπορεί αυτά τα συμπτώματα να μην οφείλονται στην κλιμακτήριο αλλά σε κάποια κακοήθεια.
Τι είναι εμμηνόπαυση;
Εμμηνόπαυση ορίζεται η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και οφείλεται στην μη αναστρέψιμη και οριστική παύση της λειτουργίας της .
Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται εκ των υστέρων και αφορά τη μετάβαση της γυναίκας από την αναπαραγωγική στην μη παραγωγική περίοδο της ζωής της.
Η γυναίκα γεννιέται με ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων τα οποία αποθηκεύονται στις ωοθήκες. Η περίοδος και η ωορρηξία ρυθμίζονται από τις ορμόνες οιστραδιόλη και προγεστερόνη που παράγουν οι ωοθήκες. Κατά την εμμηνόπαυση οι ωοθήκες δεν παράγουν ωάριο κάθε μήνα , με συνέπεια η περίοδος να σταματά. Η περίοδος που θεωρείται μεταβατική πριν την οριστική κατάπαυση της λειτουργίας των ωοθηκών, ονομάζεται κλιμακτήριος. Αυτό το χρονικό διάστημα διαρκεί συνήθως από 2 -10 χρόνια.

Πότε συμβαίνει;
Οι περισσότερες γυναίκες παύουν να έχουν έμμηνο ρύση κατά τα τέλη της πέμπτης δεκαετίας τους, με μέση ηλικία εμμηνόπαυσης το 51ο έτος. Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εμμηνόπαυση μετά από χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, χημειοθεραπεία , ακτινοβολία της κάτω κοιλιάς , ανοσολογικές διαταραχές, μεγάλο ψυχολογικό Shock.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον χρόνο εμφάνισής της;
Οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Φαίνεται όμως να εμπλέκονται κληρονομικοί , σωματομετρικοί παράγοντες (όπως βάρος σώματος), συνήθειες (όπως κάπνισμα), εξωγενείς παράγοντες (ψυχολογικοί, έντονο shock από απώλεια κάποιου δικού μας ανθρώπου).

Τι συμπτώματα προκαλεί η εμμηνόπαυση;
Τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση οφείλονται κυρίως στην έλλειψη οιστρογόνων και παρουσιάζονται στο 80% των γυναικών. Το 15% αυτών των γυναικών έχουν τόσο έντονα τα συμπτώματα ώστε είναι αναγκαία η παρέμβαση του γυναικολόγου. Οι περισσότερες νιώθουν εξάψεις οι οποίες παρουσιάζονται στο πάνω μέρος του σώματος, που συχνά συνοδεύονται από ερυθρότητα και έντονο ιδρώτα διαρκούν 1-2 min και μπορεί να συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης μπορούν να παρουσιάζονται:
Ξηρότητα του κόλπου
Προβλήματα στην ούρηση
Μείωση της σεξουαλικής διάθεσης
Οστεοπόρωση
Λεπτότερο, ξηρότερο, λιγότερο ελαστικό δέρμα
Ενώ σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστεί:
Πονοκέφαλος
Ταχυκαρδίες
Πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς
Κράμπες
Αϋπνία
Κατάθλιψη – ευερεθιστότητα – κυκλοθυμία
Κακή διάθεση
Αίσθημα παλμών
 
Πώς μπορώ να γνωρίζω ότι μπαίνω στην εμμηνόπαυση;
Ο γυναικολόγος επιβεβαιώνει τη διάγνωση με δύο εξετάσεις :
την μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης στο αίμα (πολύ υψηλή)
το τεστ Παπανικολάου (ατροφία του κόλπου, λόγω έλλειψης των οιστρογόνων).

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν με την βοήθεια των εξής:
Καλή διατροφή
Άσκηση
Μείωση βάρους – διατήρηση φυσιολογικού
Λήψη συμπληρωμάτων (ασβέστιο, βιταμίνες κ.α.)
Διακοπή καπνίσματος
Σωστές ώρες ύπνου
Ορμονικά σκευάσματα , αφού έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος και συζήτηση με τον γυναικολόγο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια