Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Jhon Jairo Velásquez 1962-2020 δολοφόνος του Pablo Escobar

15 Απριλίου 1962 - 6 Φεβρουαρίου 2020
Ο Jhon Jairo Velásquez Vásquez (15 Απριλίου 1962 - 6 Φεβρουαρίου 2020), επίσης γνωστός από το ψευδώνυμο " Popeye " ψευδώνυμο "" jj "" ήταν κολομβιανός hitman που ήταν μέρος της εγκληματικής δομής του καρτέλ του Μεντεγίν μέχρι να παραδοθεί στο κολομβιανό σύστημα δικαιοσύνης το 1992. Μέσα σε αυτή τη δομή ισχυρίστηκε ότι ήταν υπολοχαγός που διοικούσε το ήμισυ των Sicarios.
Ο Jhon Jairo Velásquez Vásquez γεννήθηκε στο δήμο Yarumal και στην Antioquia της Κολομβίας.
Εισήχθη στον Κολομβιανό Εθνικό Στρατό . Αργότερα εντάχθηκε στο σχολείο μαθητών της εθνικής αστυνομίας, για να φύγει λίγες μέρες αργότερα, έχοντας σχολείο μαθητευόμενων του Πολεμικού Ναυτικού της Κολομβίας, όπου κέρδισε το διακριτικό του ψευδώνυμο " Popeye " λόγω της φυσικής του ομοιότητας με τον χαρακτήρα, το οποίο αργότερα θα αφαιρεθεί με πλαστικό χειρουργική επέμβαση .
Ο Velásquez δραπέτευσε από τη φυλακή μία φορά και αργότερα συνελήφθη και εκτίησε την ποινή.
Εκπαίδευση
Ο Velásquez μπήκε στη Σχολή NCO του Πολεμικού Ναυτικού της Κολομβίας και τελικά μεταφέρθηκε στη Γενική Santander National Police Academy , όπου πέρασε ένα εξάμηνο.

Εγκληματική σταδιοδρομία
Ο Velásquez αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους επιτυχημένους του καρτέλ Μεντεγίν. Ομολόγησε σε 257 προσωπικές δολοφονίες, την απαγωγή του τότε υποψηφίου για δήμαρχο της Μπογκοτά, Andrés Pastrana Arango (που αργότερα θα γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας), την απαγωγή του Francisco Santos (ο οποίος αργότερα θα γίνει αντιπρόεδρος ), της απαγωγής και της δολοφονίας του Κολομβιανού πολιτικού Carlos Mauro Hoyos , συνενοχή στη δολοφονία του κυβερνήτη της Αντιοκίας, Antonio Roldán Betancur, σε μια αποτυχημένη αποστολή που ανατέθηκε στον Velásquez και τον John Jairo Arias Tascón, ψευδώνυμο "Pinina", για να σκοτώσει έναν αστυνομικό συνταγματάρχη, και τη δολοφονία του πολιτικού και προεδρικού υποψηφίου Λουίς Κάρλος Γκαλάν Σαρμεντίνο .
Παραδέχτηκε επίσης ότι οργάνωσε πάνω από 3.000 δολοφονίες. Βοήθησε επίσης να φυτέψει το βομβαρδιστικό αεροπλάνο που σκότωσε 110 άτομα.
Τον Μάιο του 2018 ο Velásquez συνελήφθη για κατηγορίες εκβιασμού και εγκληματικής συνωμοσίας. Υποστηρίχθηκε ότι εκβίαζε πρώην συνεργάτες του Pablo Escobar που είχαν ακόμη τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων του.
Πεποιθήσεις
Από το 1992 έως το 2014, ο Velásquez εκτίει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες τρομοκρατίας , διακίνησης ναρκωτικών , εκβιασμών, συνωμοσίας για τρομοκρατικούς σκοπούς και δολοφονίας.
Είχε λάβει ποινή τριάντα ετών, το ανώτατο όριο που προβλέπει ο κολομβιανός ποινικός νόμος. Κατά το 2000 και το 2001, ο Velásquez συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις στη φυλακή La Modelo . Το 2008, καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια για άλλες δικαστικές διαδικασίες εναντίον του. Στις 22 Αυγούστου 2014, έλαβε τη δοκιμασία ότι είχε εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής του. Σε ηλικία 52 ετών, απελευθερώθηκε στις 26 Αυγούστου 2014 μετά από 23 χρόνια και 3 μήνες στη φυλακή.
Το 2018 επέστρεψε στη φυλακή με κατηγορίες εκβιασμού και μετέπειτα καταδίκη και το 2020 πέθανε ενώ φυλακίστηκε.
Προσωπική ζωή
Ο Velásquez ήταν κάποτε σε σχέση με την Wendy Chavarriaga Gil, πρώην εραστή του αφεντικού του Pablo Escobar. Ξαπλώθηκαν στο κρεβάτι μια μέρα όταν το τηλέφωνο χτύπησε και στην άλλη άκρη ήταν ο Pablo Escobar. Στη συνέχεια δόθηκε στον Velásquez μια επιλογή: "αγάπη ή θάνατος, χρήματα ή μόλυβδος ( plata o plomo )". Κλείστηκε το τηλέφωνο και την πυροβόλησε θανάσιμα δύο φορές στο μέτωπο, με οργή.  Σε μια συνέντευξη, σύμφωνα με τον Velásquez, ο Escobar ήταν ξεκάθαρος στις οδηγίες του, "εσείς ή αυτή, μην διστάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο ... plata o plomo, amor o muerte. Περιμένω". Ως ο κύριος του σικάρου (Hitman) και ο δεξιός άντρας του Escobar, ο Velásquez έκανε ο ίδιος τον φόνο, παρόλο που ήταν η γυναίκα που αγαπούσε.
Η διαμάχη συνέχισε να περιστρέφεται γύρω από τον Velásquez μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή. Στις 12 Δεκεμβρίου 2016, εμφανίστηκε ένα βίντεο στο οποίο ο Velásquez φτιάχνει και πυροβολεί με ένα πιστόλι στους δρόμους της Μεντεγίν .  Στο βίντεο, ο Velásquez δηλώνει με περηφάνια, "Γεια σας, πολεμιστές, είμαι εδώ στους δρόμους της αγαπημένης μου Medellín, δοκιμάζοντας το όμορφο Pietro Beretta των 9mm . .
Τον Δεκέμβριο του 2016, δύο άντρες με μοτοσικλέτα τραβήχτηκαν δίπλα του καθώς οδηγούσε στο αυτοκίνητό του και τον ληστεύουν τα γυαλιά του, δύο παλιά βραχιόλια και ένα παλιό κινητό τηλέφωνο, είπε. Είπε επίσης ότι ήταν η δεύτερη φορά που είχε στοχευτεί με τέτοιο τρόπο, αλλά δεν είχε αναφέρει τα περιστατικά.
Εκτός από την αμφιλεγόμενη φιγούρα, ο Velásquez ήταν προσωπικότητα του YouTube που ανέβασε βίντεο. Σε αυτά τα βίντεο, έκρινε διάφορα θέματα στην Κολομβία, όπως μια διεφθαρμένη κυβέρνηση και κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.
Δούλευε σε μια τηλεοπτική σειρά με βάση τη δική του ζωή και τη συμμετοχή του στο καρτέλ Medellín, και πρωταγωνίστησε στην εποχή 3 της σειράς Netflix Νάρκος . Στη συνέχεια, το 2017 η Netflix κυκλοφόρησε μια δραματική σειρά με τίτλο Surviving Escobar , η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Velásquez. Εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της σειράς ντοκιμαντέρ του Dark Tourist για το 2018 . Ο Velásquez ερμηνεύει σε μια ταινία του 2019, X Sicario - Hitman του Pablo Escobar; έπαιξε τον Simon, τον πιο φοβισμένο που εργάστηκε για τον Pablo Escobar. Η ταινία αφηγείται μια ιστορία στην οποία ο Simon αντιστέκεται στον νέο ρυθμιστή της Μαφίας στο Μεντεγίν.
Αφού εισήχθη στο νοσοκομείο για ένα μήνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2019, ο Velásquez μεταφέρθηκε για λόγους υγείας από τη φυλακή μέγιστης ασφάλειας του Valledupar στη φυλακή La Picota στην Μπογκοτά.
Στις 8 Ιανουαρίου 2020, ανακοινώθηκε ότι ο Velásquez είχε τερματικό καρκίνο του οισοφάγου και ότι απέμεινε το πολύ λίγους μήνες για να ζήσει. Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 στην Μπογκοτά, σε ηλικία 57 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια