Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Eva Ekeblad 1724-1786 Σουηδή κόμισσα, γεωπόνος

10 July 1724 – 15 May 1786
Η βοτανολόγος που έκανε τους Σουηδούς να τρώνε πατάτες.
Η Eva Ekeblad έκανε τις πατάτες κύρια τροφή για το λαό της Σουηδίας καθώς παλαιότερα καλλιεργούνταν μόνο σε θερμοκήπια και θεωρούνταν τροφή μόνο για τους πολύ ευκατάστατους. Η ίδια ανακάλυψε την παρασκευή αλευριού και αλκοόλ από τις πατάτες.
Η Σουηδή αριστοκράτισσα Eva Ekeblad διαχειρίστηκε μερικά από τα οικογενειακά κτήματα λόγω της συχνής απουσίας του συζύγου της και γενικά θεωρήθηκε δίκαιη ως προς τους αγρότες προστατεύοντάς τους από τις κατασχέσεις. Μάλιστα, όταν έμεινε χήρα το 1771 αποσύρθηκε στην εξοχή.
Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί τη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας.
Η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και επιπλέον μειώθηκε η συχνότητα των λιμών.
Οι ανακαλύψεις της έγιναν σε μια εποχή που η Σουηδία είχε έλλειψη δημητριακών, όπως η βρώμη και το κριθάρι, που ήταν απαραίτητα για τα τρόφιμα και τα αλκοολούχα ποτά της χώρας.
Επιπλέον, το 1751 η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης με σαπούνι των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων, ενώ έναν χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια