Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα ζώδια και η ..χαμένη μνήμη

Πως να το κάνουμε, ορισμένοι άνθρωποι είναι πρωταθλητές στην ..αμνησία, είτε από αφηρημάδα, είτε καμιά φορά από αδιαφορία, αλλά και στο στρες, που πραγματικά κάνει σαμποτάζ στο μνημονικό. .
Μπορεί άραγε να φταίει και το ζώδιο; Ε, όλο και κάποιο ρόλο παίζει κι αυτό…
★ ΚΡΙΟΣ
Ο Κριός κάνει στη διάρκεια ενός 24ώρου τόσα πολλά και με τέτοια ταχύτητα, που είναι επόμενο ορισμένα ψιλοπράγματα να μένουν απ’ έξω. Ο χαρακτηρισμός «ψιλοπράγματα» περιλαμβάνεται στην απάντηση που θα δώσει, αν τον κατηγορήσουν για την παράλειψή του. Σιγά μωρέ κι εσύ, τόσο φοβερό ήταν; Φυσικά, εκνευρίζεται πάρα πολύ αν οι συνέπειες της αφηρημάδας του επιφέρουν ταλαιπωρία, απώλεια χρόνου ή κίνδυνο , π.χ. να κλειστεί έξω από το σπίτι του μια βροχερή χειμωνιάτικη νύχτα. Οπότε το καλύτερο που θα έχεις να κάνεις, αν είσαι μαζί του, είναι …την πάπια, για να μην τον εξοργίσεις περισσότερο. Απλώς, την επόμενη φορά, ρώτα ανέμελα πριν ξεκινήσετε, «Τα κλειδιά σου τα πήρες;»

★ ΤΑΥΡΟΣ
Ο Ταύρος επιδιώκει να είναι τέλεια οργανωμένος και γι’ αυτό το να ξεχάσει κάτι του φαίνεται απαράδεκτο. Του χαλάει την αυτοεκτίμησή του και την ιδέα που θέλει να έχει για το πανέξυπνο μυαλό του. Αν ορισμένες καταστάσεις ή άτομα τον πιέσουν, αποσυντονίζεται και του διαφεύγουν πράγματα, και αυτό τον κάνει έξαλλο. Επιπλέον του δημιουργεί μια αίσθηση απώλειας του ελέγχου, δηλαδή ό,τι χειρότερο για έναν Ταύρο. Άσ’ τον λοιπόν να λειτουργήσει με τους ρυθμούς του, και όλα θα είναι μια χαρά. Αλλά αν τον ζορίσεις θα φταις εσύ, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, που θα ξεχάσει π.χ. το κινητό του στο εστιατόριο, γιατί τον έπρηξες να φύγετε λες και σας κυνηγούσαν…

★ ΔΙΔΥΜΟΣ
Ο Δίδυμος λέει ότι θυμάται τα πάντα. Βέβαια η πράξη δείχνει ότι δεν τα θυμάται διαρκώς και πάντως όχι στις στιγμές που πρέπει να τα χρησιμοποιήσει με κάποιον τρόπο. Όταν διαπιστωθεί πως του διέφυγε κάτι, ισχυρίζεται ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το είχε συνεχώς στο μυαλό του, αλλά μεσολάβησε μια αιτία «ανωτέρας βίας» που τον απαλλάσσει από μια δική του ευθύνη. Όχι μόνο δεν είχε ξεχάσει τη γιορτή σου, αλλά θα σου έπαιρνε και δώρο, αν δεν τον καλούσαν έκτακτα σε μια σημαντική σύσκεψη … Συνέλευση της πολυκατοικίας για το πετρέλαιο ήταν, αλλά θα το κάνει να φανεί λες και επρόκειτο τουλάχιστον για επιτροπή σωτηρίας της Ευρωζώνης.

★ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο Καρκίνος έχει καλή μνήμη αλλά επιλεκτική. Καθώς είναι από τους μεγαλύτερους «αισθηματίες» του ζωδιακού, δεν θα ξεχάσει τίποτα που να αφορά ανθρώπινες σχέσεις , όπως γιορτές, επετείους, υποσχέσεις, ραντεβού, γεγονότα… Αλλά στα υπόλοιπα ζητήματα της πεζής καθημερινότητας, ξεχνά όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Ή και περισσότερο. Για παράδειγμα, θα σου πάρει λουλούδια στην επέτειο των δύο μηνών της γνωριμίας σας, αλλά δεν το’ χει και σε πολύ να ξεχάσει να πληρώσει ρεύμα-νερό-τηλέφωνο-εφορία και επιπλέον να μη θυμάται καν πού έχουν παραπέσει τα ανάλογα ειδοποιητήρια. Μήπως μπορείς να βοηθήσεις στο ψάξιμο; Και να πας να στηθείς μετά στην ουρά στη ΔΕΗ; Τι, μόνο τα λουλούδια θα παίρνεις;

★ ΛΕΩΝ
Ο Λέων δεν είναι δυνατόν να …πιαστεί αδιάβαστος. Το ξέχασε; Ποιο ξέχασε; Όχι, λάθος κάνεις. Το θυμόταν. Απλώς η αυτού μεγαλειότητα είχε κι άλλα, σημαντικότερα πράγματα στο πολυάσχολο μυαλό της. Ο Λέων είναι σαν τους σταρ, που πρέπει να έχουν προσωπικό βοηθό ή γραμματέα, για να τους θυμίζει πράγματα και άμα λάχει, να τα διεκπεραιώνει για λογαριασμό τους. Αν η άδικη μοίρα δεν του έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα, θα την πάρει μόνος του, αναθέτοντας τον ρόλο σε όποιον βρίσκεται κοντύτερά του. Θα σου πει, για παράδειγμα, «θύμισέ μου να τηλεφωνήσω στη μάνα μου», και από εκεί και πέρα η ευθύνη δική σου. Μην το ξεχάσεις, χάθηκες!

★ ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο Παρθένος έχει εντρυφήσει σε όλες τις τεχνικές για ενίσχυση του μνημονικού. Μπορεί να παίρνει και τα ανάλογα συμπληρώματα διατροφής για να το βοηθήσει. Αλλά έτσι κι αλλιώς, η αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης είναι τόσο ανεπτυγμένες μέσα του, που απλώς δεν επιτρέπει στον εαυτό του να ξεχάσει. Όμως, επειδή θέλει να έχει και το σχετικό …back up, χρησιμοποιεί για επιπλέον υπενθύμιση όλα τα δυνατά μέσα: ατζέντες, αυτοκόλλητα χαρτάκια, κινητά τηλέφωνα… Έτσι, το ποσοστό των πραγμάτων που μπορεί να ξεχάσει είναι ελάχιστο. Όμως αν τελικά συμβεί μια παράλειψη, θα εκνευριστεί πάρα πολύ, ακριβώς επειδή έκανε το παν για να την προλάβει.

★ ΖΥΓΟΣ
Ο Ζυγός κάνει φιλότιμες προσπάθειες να αποκτήσει επιλεκτική μνήμη. Επειδή θυμάται περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε, φροντίζει να σπρώχνει επιδέξια τα πιο ενοχλητικά στο πίσω μέρος του μυαλού του. Και να στοιβάζει επάνω τους άλλα, μικρότερης προτεραιότητας αλλά μεγαλύτερης απόλαυσης, με την ελπίδα ότι τελικά τα πρώτα με κάποιο τρόπο θα τακτοποιηθούν από μόνα τους ή από κάποιον άλλον. Ο Ζυγός δεν θα ξεχάσει ποτέ τα γενέθλιά σου ή εκείνο το ωραίο εστιατόριο όπου σκοπεύει να κλείσει τραπέζι. Ούτε θα παραλείψει να στείλει ευχές σε όλο του τον κοινωνικό κύκλο, που δεν είναι και μικρός, για οποιαδήποτε αρμόζουσα περίσταση. Αλλά για τον λογαριασμό του νερού, μην πολυβασίζεσαι…

★ ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο Σκορπιός δεν ξεχνά ποτέ τίποτα. Αν δώσει μια τέτοια εντύπωση, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο μαζί του… Μπορεί να θέλει να σου κάνει «καψόνι» στήνοντάς σε και παριστάνοντας ότι του διέφυγε το ραντεβού. Μπορεί να θέλει να αποφύγει μια δυσάρεστη κοινωνική υποχρέωση με ένα αθώο «Α, μα πώς το ξέχασα, βρε παιδί μου». Θα πρέπει να είναι απίστευτα πιεσμένος ψυχολογικά για να εμφανίσει … διαρροές το μνημονικό του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα θυμώσει και με τον εαυτό του και με τον υπαίτιο αυτής της πίεσης. Αλλά σε γενικές γραμμές θυμάται όχι μόνο τα δικά του ζητήματα αλλά και των γύρω. Κλειδιά πήρες;

★ ΤΟΞΟΤΗΣ
Ο Τοξότης έχει πολύ καλή μνήμη σε ό,τι τον διασκεδάζει και επιλεκτική σε όλα τα υπόλοιπα. Θα θυμάται απ’ έξω όλα τα αεροπορικά δρομολόγια που θα κάνει στο δίμηνο ταξίδι του στην Άπω Ανατολή, αλλά όχι την επέτειό σας (ιδίως αυτήν, που δεν είναι και καθόλου στο στιλ του). Δεν θα ξεχάσει να πάει τη γάτα για εμβόλιο, αλλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί θα στοιβάζονται, χωρίς να έχουν καν ανοιχτεί, στο τραπεζάκι του χολ. Είπαμε, επιλεκτική μνήμη. Αλλά επειδή είναι ένας αξιολάτρευτος «καταφερτζής», θα απολογηθεί με χάρη και με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, και κανείς δεν θα του κρατήσει κακία, για κανένα στήσιμο, παράλειψη ή παράβλεψη οποιουδήποτε είδους.

★ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Αιγόκερως θεωρεί ζήτημα τιμής και περηφάνιας να μην ξεχνά πράγματα. Όσο πιο υποχρεωτικά είναι, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να τα κρατάει στο προσκήνιο του μυαλού του. Και μετά να τα διαγράφει θριαμβευτικά με μια φανταστική μολυβιά, μόλις ξεμπερδέψει μαζί τους, ανεβάζοντας τα επόμενα στη θέση τους. Αυτό δεν είναι μυαλό, είναι κομπιούτερ. Αντίθετα με τον πιο πολύ κόσμο, ο Αιγόκερως έχει περισσότερες πιθανότητες να ξεχάσει κάτι διασκεδαστικό παρά μια αγγαρεία. Οπότε μη σου φαίνεται περίεργο το πώς του είχε διαφύγει τελείως ότι θα πηγαίνατε για σινεμά και φαγητό με τους φίλους σας, αλλά δεν ξέχασε ούτε να πλύνει το αυτοκίνητο, ούτε να κουρέψει το γκαζόν.

★ ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ο Υδροχόος θυμάται όσα θεωρεί σημαντικά. Αναλόγως των ενδιαφερόντων του, αποκλείεται να ξεχάσει πότε είναι η επόμενη συγκέντρωση των εθελοντών που μοιράζουν συσσίτια, ή την επίσκεψη στην έκθεση «Τεχνολογία 2014», ή το φιλανθρωπικό μπαζάρ με vintage ρούχα και αξεσουάρ σε τιμές ευκαιρίας. Αλλά να θεωρείς αρκετά πιθανό ότι θα φύγει ξεχνώντας τα κλειδιά της εξώπορτας στην κλειδαριά, από τη μέσα πλευρά εννοείται. Αφαιρέθηκε, γιατί είχε το μυαλό του στην έκθεση ή στο μπαζάρ… Επίσης να θεωρείς πολύ πιθανό ότι θα ξεχνάει συστηματικά όλες τις γλυκές χειρονομίες, που προσδίδουν μια πινελιά ρομαντισμού στη σχέση σας. Αρκέσου στο ότι εμφανίζεται σε όλα τα ραντεβού σας και περίπου στην ώρα του.

★ ΙΧΘΥΕΣ
Με τον Ιχθύ, το θέμα δεν είναι πόσα ξεχνάει, αλλά πόσα θυμάται. Το γεγονός ότι φτάνει στην ενηλικίωση και έχει διατηρήσει τη σωματική του ακεραιότητα είναι από μόνο του ένα θαύμα, αν μετρήσεις τις φορές που κόντεψε να πάρει φωτιά η ξεχασμένη κατσαρόλα στο μάτι, τις φορές που οδηγώντας ή πεζός προκάλεσε πανικό σε μια διασταύρωση και τις φορές που έφαγε ληγμένα, γιατί δεν κοίταξε την ημερομηνία. Επίσης είναι ένα θαύμα που δεν έχει χάσει το σπίτι του από ληξιπρόθεσμα δάνεια και έχει ακόμα ηλεκτρικό και νερό. Μετά από όλα αυτά τα θαύματα, το να παραπονιέσαι γιατί ξεχνά τα ραντεβού σας , είναι εγωισμός και αχαριστία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια