Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μυοσίτιδα, ICD-10 M60

Η φλεγμονή των μυών
Η μυοσίτιδα, ICD-10 M60 είναι ένας γενικός όρος για φλεγμονή των μυών.
Πιθανό να προκαλείται από αυτοάνοσες συνθήκες, παρά από μόλυνση (αν και οι αυτοάνοσες καταστάσεις μπορεί να ενεργοποιηθούν ή να επιδεινωθούν από τις λοιμώξεις).
Είναι, επίσης, μια παρενέργεια των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων των στατινών και φιμπρατών.
Ανύψωση της κινάσης της κρεατίνης στο αίμα (CPK) είναι ενδεικτική της μυοσίτιδας.

Τύποι μυοσίτιδας
οστεοποιός μυοσίτιδα
ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις μυοπάθειες
-δερματομυοσίτιδα
-νεανική δερματομυοσίτιδα
-πολυμυοσίτιδα
-μυοσίτιδα σωμάτων εγκλεισμού
πυομυοσίτιδα
H Μυοσίτιδα αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί φλεγμονή στους μυς. Αδυναμία, οίδημα και πόνος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της μυοσίτιδας.

Αιτίες της μυοσίτιδας
Μυοσίτιδα προκαλείται από οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή των μυών.
Οι αιτίες της μυοσίτιδας μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες:
Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις. που προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα μπορεί να επηρεάσoυν τους μυς, προκαλώντας μυοσίτιδα. Η κύρια αιτία είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία ο οργανισμός επιτίθεται στους δικούς του ιστούς.

Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούν δυνητικά σοβαρή μυοσίτιδα:
• Δερματομυοσίτιδα
• Πολυμυοσίτιδα
• Μυοσίτιδα σωμάτων εγκλεισμού

Άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις τείνουν να προκαλούν ηπιότερες μορφές μυοσίτιδα, όπως οι εξής:
• Λύκος
• Σκληρόδερμα
• Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι συχνά οι πιο σοβαρές αιτίες της μυοσίτιδας, που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Λοίμωξη. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις που προκαλούν μυοσίτιδα. Σπάνια, τα βακτήρια, οι μύκητες ή άλλοι οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μυοσίτιδα. Το κρυολόγημα και η γρίπη καθώς και ο HIV, είναι μερικοί από τους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν μυοσίτιδα.

Φάρμακα. Πολλά διαφορετικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή βλάβη των μυών. Επειδή η φλεγμονή των μυών δεν αναγνωρίζεται, το πρόβλημα των μυών μπορεί να ονομαστεί μυοπάθεια και όχι μυοσίτιδα.

Φάρμακα που προκαλούν μυοσίτιδα ή μυοπάθεια:
• Στατίνες
• Κολχικίνη
• Plaquenil (υδροξυχλωροκίνη)
• Ιντερφερόνη Α
• Κοκαΐνη
• Αλκοόλ
Μυοπάθεια μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής, ή μπορεί να συμβεί μετά τη λήψη ενός φαρμάκου για μήνες ή χρόνια. Μερικές φορές προκαλείται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ δύο διαφορετικών φαρμάκων. Σοβαρή μυοσίτιδα που προκαλείται από φάρμακα είναι σπάνια.

Τραυματισμός. Η έντονη άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό πόνο, πρήξιμο, και αδυναμία για ώρες ή και μέρες μετά από μια προπόνηση. Η φλεγμονή συμβάλλει σε αυτά τα συμπτώματα.

Ραβδομυόλυση. Η ραβδομυόλυση συμβαίνει όταν οι μύες διασπώνται γρήγορα. Ο μυϊκός πόνος, η αδυναμία και το οίδημα είναι τα συμπτώματα της ραβδομυόλυσης. Τα ούρα μπορεί επίσης να μετατραπούν σε ένα σκούρο καφέ ή κόκκινο χρώμα.

Συμπτώματα μυοσίτιδας
Το κύριο σύμπτωμα της μυοσίτιδας είναι η μυϊκή αδυναμία. Η αδυναμία μπορεί να είναι εμφανής ή μπορεί να βρεθεί μόνο με μια διαγνωστική εξέταση.
Η δερματομυοσίτιδα, η πολυμυοσίτιδα, και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις προκαλούν αδυναμία που επιδεινώνεται βραδέως σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Η αδυναμία επηρεάζει τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως το λαιμό, τους ώμους, τους γοφούς και την πλάτη. Οι μύες και στις δύο πλευρές, συνήθως, επηρεάζονται.
Η αδυναμία από μυοσίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις και να το καταστήσει δύσκολο για τον ασθενή να σηκωθεί από την καρέκλα ή μετά από μια πτώση.

Άλλα συμπτώματα μυοσίτιδας που συνδέονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις είναι:
• Εξάνθημα
• Κούραση
• Πάχυνση του δέρματος στα χέρια
• Δυσκολία στην κατάποση
• Δυσκολία στην αναπνοή
Άτομα με μυοσίτιδα που προκαλείται από έναν ιό έχουν συνήθως συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως ρινική καταρροή, πυρετό, βήχα και πονόλαιμο, ή ναυτία και διάρροια. Μερικοί άνθρωποι με μυοσίτιδα έχουν πόνο στους μυς, αλλά πολλοί άλλοι όχι.

Διάγνωση μυοσίτιδας
Ένας γιατρός μπορεί να υποπτεύεται μυοσίτιδα με βάση τα συμπτώματα ενός ατόμου που έχει μυϊκή αδυναμία ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία της μυοσίτιδας.

Οι εξετάσεις της μυοσίτιδας περιλαμβάνουν:

Εξετάσεις αίματος. Υψηλά επίπεδα μυϊκών ενζύμων στο αίμα, όπως η κινάση της κρεατίνης, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή των μυών. Άλλες εξετάσεις αίματος για παθολογικά αντισώματα μπορούν να προσδιορίσουν μια αυτοάνοση πάθηση.

Μαγνητική τομογραφία. Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της μυοσίτιδας και στις αλλαγές στους μυς κατά την πάροδο του χρόνου.

Ηλεκτρομυογράφημα. Το ΗΜΓ μπορεί να προσδιορίσει τους μυς που είναι αδύναμοι ή έχουν καταστραφεί από τη μυοσίτιδα.

Βιοψία μυός. Αυτή είναι η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγνωση μυοσίτιδας. Ο γιατρός προσδιορίζει τον αδύναμο μυ, κάνει μια μικρή τομή, και αφαιρεί ένα μικρό δείγμα του μυϊκού ιστού για εξέταση. Η βιοψία μυός οδηγεί σε μια τελική διάγνωση στα περισσότερα άτομα με μυοσίτιδα.

Θεραπεία μυοσίτιδας
Η Θεραπεία μυοσίτιδας ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Φλεγμονώδεις καταστάσεις που προκαλούν μυοσίτιδα μπορεί να απαιτούν θεραπεία με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα:
• Πρεδνιζόνη
• Αζαθειοπρίνη
• Μεθοτρεξάτη
Για τη μυοσίτιδα που προκαλείται από μόλυνση ενός ιού, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η μυοσίτιδα που προκαλείται από βακτήρια είναι ασυνήθιστη και συνήθως απαιτεί αντιβιοτικά για την πρόληψη γιατί είναι απειλητική για τη ζωή εάν γίνει εξάπλωση της λοίμωξης.
Αν και σπάνια ραβδομυόλυση προκύπτει από μυοσίτιδα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νεφρική βλάβη. Οι άνθρωποι με ραβδομυόλυση εισάγονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να λάβουν συνεχή ενδοφλέβια υγρά σε μεγάλες ποσότητες.
Σε περιπτώσεις που η μυοσίτιδα προκαλείται από φάρμακα στατίνης, συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια