Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τουρσί

Η λέξη αυτή είναι απλή και λογικά οι περισσότεροι θα γνωρίζετε από πού προήλθε, αλλά αποτελεί χρέος μας να δηλώνουμε ακόμα και τα εννοούμενα, έστω κι αν αυτό κάνει άχαρο το ρόλο μας.
Η λέξη προέρχεται από την αγγλική λέξη tour (τουρ), που σημαίνει "περιήγηση" και την ιταλική λέξη....

si (σι), που σημαίνει "ναι".
Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο λοιπόν, όταν η Ιταλία και η Γερμανία, οι δύο χαμένες της αναμέτρησης, προσπαθούσαν να ορθώσουν εκ νέου το ανάστημά τους και να ανασυγκροτηθούν, οργανώνονταν από μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της Βρετανίας, εκδρομές προς τις δύο παραπάνω χώρες, σε εξευτελιστικές τιμές.
Έτσι λοιπόν, όταν έβγαινε μία καινούρια προσφορά για ταξίδι στην Ιταλία, οι Άγγλοι αστειευόμενοι έλεγαν: "Tour? Si!", δηλ. "εκδρομή; Ναι!", σε μισά αγγλικά και μισά ιταλικά.
Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση των "τουρσί" όπως ονομάστηκε στη συνέχεια, έδωσε ώθηση στην Ιταλία να αναπτυχθεί εκ νέου μέσω του τουρισμού της και να επανακάμψει.
Αργότερα, το "τουρσί", κατέληξε να είναι το απαραίτητο σουβενίρ που θα έπαιρνε κάποιος από την Ιταλία, αφού οι δαιμόνιοι Ιταλοί φρόντισαν να του δώσουν σάρκα και οστά. Τουρσί λοιπόν στις μέρες μας είναι ένα μικρό ξύλινο μπιμπελό στα χρώματα της αγγλικής και της ιταλικής σημαίας και πωλείται σε όλα τα τουριστικά καταστήματα.
Να σημειωθεί ότι δεν έγινε ο ίδιος ντόρος με το "τουρνάιν" [αγγλ. tour + γερμ. nein (νάιν)=όχι].
Το τουρνάιν δήλωνε ξεκάθαρα μεταξύ σοβαρού κι αστείου την άρνηση των Άγγλων τουριστών να επισκεφθούν την αποδυναμωμένη μεγάλη χαμένη Γερμανία μετά τον πόλεμο.
Η λέξη, με τα χρόνια, πήρε την έννοια της ειρωνίας, που πλέον χρησιμοποιείται στην αγγλική καθομιλουμένη μόνο από τους γηραιότερους κι όχι από τη νέα γενιά.
navag-io
Τα τουρσιά του χειμώνα! ΕΔΩ
Τα τουρσιά του Καλοκαιριού ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια