Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επικίνδυνη η αποτρίχωση στο μπικίνι

Η αποτρίχωση είτε με κερί, είτε με το ξυραφάκι στην περιοχή γύρω από τα γενετικά όργανα, αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού Molluscum contagiosum, ο οποίος προκαλεί την μολυσματική τέρμινθο.
Ο ιός αυτός όπως  εξηγούν  οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα μολυσματικός αφού μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή αλλά και με την κοινή χρήση πετσέτας,  ενώ συνήθως εμφανίζεται με στρογγυλά σπυράκια που σταδιακά μεγαλώνουν.
Ειδικότερα, ερευνητές  στη Γαλλία  αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσον η αποτρίχωση στο μπικίνι μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της μόλυνσης.
Έτσι, εξέτασαν 30 πάσχοντες από μολυσματική τέρμινθο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων εκ των οποίων οι 24 από τους ασθενείς ήταν άνδρες και οι 6 γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 29,5 χρόνια.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εννέα στους δέκα είχαν αφαιρέσει τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, με το 70% να έχουν επιλέξει ως μέθοδο αφαίρεσης το ξύρισμα και οι υπόλοιποι το κερί ή κάτι ανάλογο.
Οι ερευνητές  κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι επειδή ο ιός Molluscum contagiosum μπορεί να
εξαπλωθεί σχετικά εύκολα και όταν κάποιος ξύνει τις πληγές και μετά αγγίζει άλλο σημείο του δέρματος του,  και έτσι είναι πιθανό οι μικροτραυματισμοί της αποτρίχωσης να διευκολύνουν κατ’ ανάλογο τρόπο την μετάδοση.
Στη μελέτη που  δημοσιεύτηκε   στην επιστημονική έκδοση Sexually Transmitted Infections, οι ερευνητές αποκάλυψαν  ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην αποτρίχωση και τη μόλυνση, αλλά ακόμη δεν έχει αποδειχθεί.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες και ομάδες αναφοράς (δηλαδή με ανθρώπους που κάνουν αποτρίχωση, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο δερματικό πρόβλημα).
Από την άλλη, η δρ Μαίρη Γκέιλ Μερκούριο, επίκουρη καθηγήτρια στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ανέφερε ότι βλέπει συχνά ασθενείς με μολυσματική τέρμινθο που τυχαίνει να κάνουν αποτρίχωση στην περιοχή.
Η ίδια  ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τους συμβουλεύω να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ξυράφι γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια