Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

GEORGE GALLOP 1901-1984 Αμερικανός ερευνητής

Γέννηση: 18 Νοεμβρίου 1901, Jefferson, Αϊόβα, ΗΠΑ
Απεβίωσε: 26 Ιουλίου 1984, Sigriswil, Ελβετία

Ο πατέρας των περίφημων γκάλοπ, των δημοσκοπήσεων δηλαδή, είναι ο Τζόρτζ Γκάλοπ

Γέννημα θρέμμα Αμερικανός, ο Γκάλοπ σπούδασε ψυχολογία και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Αιόβα.
Πάνω από όλα, όμως ο Γκάλοπ ήταν επίμονος ερευνητής. Από την αρχή της καριέρας του αναζητούσε τρόπους για να καταλάβει τη σκέψη και τις επιθυμίες των ανθρώπων και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας στην οποία ζούσε. ΄Αρχισε να συντάσσει ερωτηματολόγια στα φοιτητικά του χρόνια, όταν ήταν ακόμα εκδότης της φοιτητικής εφημαρίδας του πανεπιστημίου.
Το 1930 δημοσιεύει στην εφημερίδα Editor and Publisher το άρθρο "Νέα μέθοδος για την εξακρίβωση του ενδιαφέροντος των αναγνωστών". Με αυτό έπεισε τους εκδότες εφημερίδων και περιοδικών ότι το ενδιαφέρον των αναγνωστών είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που μέχρι τότε πίστευαν.
Για παράδειγμα, με ένα μικρό δείγμα ερωτηματολογίων αποδείχτηκε ότι οι αναγνώστες διαβάζουν τις τελευταίες και όχι τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών. Η αρχή είχε μόλις γίνει. Το 1935 ένα μεγάλο διαφημιστικό πρακτορείο τον καλεί στη Νέα Υόρκη και τον χρηματοδοτεί για να ιδρύσει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης (American Institute Of Public Opinion) που αργότερα ονομάστηκε Ινστιτούτο Γκάλοπ.

Ο Γκάλοπ στα 30 του χρόνια έπεισε περισσότερες από 10 εφημερίδες να του αναθέσουν τις δημοσκοπήσεις τους και έτσι έγινε ο βασιλιάς των δημοσκοπήσεων. Την ίδια εποχή κυρίαρχο στις πολιτικές δημοσκοπήσεις ήταν το αμερικανικό περιοδικό Literary Digest,που έκανε αυτή τη δουλειά από το 1916.
To περιοδικό καλούσε τους αναγνώστες του να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και ανάλογα με τις απαντήσεις τους προέβλεπε τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο. Από το 1916 ως το 1936 η αποκαλούμενη "μέθοδος Digest" ήταν αλάνθαστη.
Το 1936 όμως αποδείχτηκε η χρονιά της δημοσκόπησης Γκάλοπ. Υποψήφιοι πρόεδροι για τις εκλογές ήταν ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Αλφ Λάντον. Το Literary Digest ισχυριζόταν ότι νικητής θα αναδεικνυόταν ο Αλφ Λάντον.
Ο Γκάλοπ υποστήριζε ότι θα νικούσε ο Ρούσβελτ και κατηγόρησε τη μέθοδο του περιοδικού ως λανθασμένη. Το περιοδικό είχε μεν στείλει ερωτηματολόγια σε εκατομμύρια Αμερικανούς, αλλά όλοι τους ανήκαν στην πλούσια τάξη.
Από την άλλη, ο Γκάλοπ εξέτασε ένα πολύ μικρότερο "δείγμα", περίπου 2.000 ανθρώπους, που όμως προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η επιτυχία του Γκάλοπ τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μια ολόκληρη επιστήμη στηρίχτηκε στην ιδέα του και η μέθοδός του έμεινε στην ιστορία. Τα γκάλοπ στην Ελλάδα.
Η πρώτη καταγεγραμμένη δημοσκόπηση στην Ελλάδα έγινε το 1946, με αφορμή τις μεταπολεμικές βουλευτικές εκλογές. Στη συνέχεια, πέρασαν έντεκα χρόνια μέχρι να επαναληφθεί πολιτική δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο. Στις αρχές του 1957, το αμερικανικό πρακτορείο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να συμπεριλάβει την Ελλάδα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα - τη συνολική ευθύνη της οποίας είχε, φυσικά, ο Τζόρτζ Γκάλοπ!.
Τη διεξαγωγή της έρευνας ανέλαβε το Ινστιτούτο Ερευνών Επικοινωνίας. Τότε όμως οι δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζονταν στα ΜΜΕ. Δε γινόταν ο χαμός που βλέπουμε σήμερα. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση πολιτικής δημοσκόπησης σε ελληνική εφημερίδα καταγράφεται το Μάρτιο του 1976. Από εκεί και έπειτα τα γκάλοπ εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο από το 1989 - 1990 και ύστερα.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια