Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάρμαρο, η ελληνική ομορφιά

Τα πιο γνωστά είδη μαρμάρων:
*  Το Πεντελικό (είναι λευκό με κυανότεφρες και τεφρές φλέβες, έχει ελαφριά δομή και πολύ καλή ομοιογενή εμφάνιση, ενώ σήμερα που δεν λειτουργούν τα λατομεία Πεντέλης χρησιμοποιούνται παρόμοια μάρμαρα από γειτονικά λατομεία, όπως του Διονύσου).
*  Της Πάρου (έχει τελείως λευκό χρώμα, χωρίς στίγματα ή φλέβες και μαζί με το πεντελικό θεωρούνται....

 τα καλύτερα του κόσμου).
*  Της Καρύστου (το χρώμα του είναι λευκοπράσινο, με γραμμές και φλέβες ελλειψοειδούς μορφής).
*  Της Σκύρου (έχει λευκό, υποκίτρινο χρώμα ή ροδόχρωμο, με σκιάσεις και βαθύχρωμες φλέβες).
*  Της Μάνης (σε δύο βασικά χρώματα, στο βαθύ κόκκινο του Ταινάρου, με στίγματα και λευκές κρυστάλλινες φλέβες και στο μαύρο με ελάχιστες κηλίδες).
*  Της Δομβραίνης (εμφανίζεται σε διάφορες αποχρώσεις, από κίτρινο ως κιτρινοκόκκινο με νερά πιο ανοιχτού χρώματος).
'Αλλα γνωστά μάρμαρα είναι τα πράσινα της Τήνου, τα ανοιχτόχρωμα και λευκά μάρμαρα της Ανατολικής Μακεδονίας, τα μπεζ μάρμαρα από το Καπανδρίτι, τα Ιωάννινα και την Άρτα, τα ερυθρά της Επιδαύρου, της Καστοριάς και των Ιωαννίνων, τα ροδόχρωμα της Ρόδου και του Τισαίου Όρους Μαγνησίας.

Το μάρμαρο αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα διαδεδομένα υλικά στις κατασκευές, ήδη από την αρχαιότητα, χάρις στην αφθονία που το συναντάει κανείς στο ελληνικό υπέδαφος.
Σήμερα, χρησιμοποιείται κατά κόρον ως στοιχείο διακόσμησης ή ως πρώτη επιλογή για την επένδυση δαπέδων. Τα πατώματα από μάρμαρο ή γρανίτη αποτελούν μία από τις βασικές κατηγορίες των σκληρών δαπέδων.
Το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι από τα πιο ανθεκτικά υλικά.
Οι φυσικές τους ιδιότητες, όπως η ειδική πυκνότητα και η υδατοαπορροφητικότητα, και οι μηχανικές τους, όπως η αντοχή και η σκληρότητα, τα καταξίωσαν στο πέρασμα των χρόνων σαν ένα "πολυπόθητα" υλικά, που προσδίδουν πολυτέλεια και αρχοντιά σε ένα χώρο, κυρίως όταν καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες.

Το μάρμαρο προτιμάτε για τη διαχρονικότητα και την αντοχή του, μια και μπορεί να ταιριάξει άψογα σε ένα κλασικό ή ένα μοντέρνο σπίτι, αλλά συγχρόνως, αν γυαλιστεί, να λάμψει σαν καινούργιο όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.
Η μεγάλη γκάμα χρωμάτων και "νερών" καθώς και η λεπτομερής κοπή του το καθιστούν εύχρηστο, ενώ ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα είναι ότι δεν διαβρώνεται από το νερό.
 Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη μαρμάρων, η ποιότητα και η διαφορετικότητα των οποίων εξαρτάται από την περιοχή από την οποία προέρχονται.

Η χρήση του μαρμάρου γίνεται κυρίως στην είσοδο μιας πολυκατοικίας και στο σαλόνι, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία του και στα άλλα δωμάτια.
Για παράδειγμα, το μάρμαρο βρίσκει εφαρμογές, πέραν των πατωμάτων, σε σκάλες, ως επενδύσεις τοίχων και τζακιών, στους πάγκους της κουζίνας ή του μπάνιου, σε νεροχύτες ή ακόμα και στις ποδιές των παραθύρων.

Συντήρηση
Δεδομένης της σκληρότητάς του, είναι εξασφαλισμένη και η ανθεκτικότητά του.
Σε περίπτωση που ένα μάρμαρο χρειάζεται μεγαλύτερη αντοχή, με ειδικές κατεργασίες εμποτισμού μπορούν αυτό να επιτευχθεί.
 Το μαρμάρινο δάπεδο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη διαδικασία συντήρησης.
Ο καλύτερος τρόπος είναι ένας απλός καθαρισμός με πράσινο σαπούνι, οινόπνευμα και νερό.
Για να διατηρείται ένα δάπεδο εντυπωσιακό, βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση της γυαλάδας του η οποία είναι κι ένα μέσο προστασίας του, καθώς το αδιαβροχοποιεί.
Για να διατηρηθεί το γυάλισμα πρέπει ο καθαρισμός να γίνεται με καθαριστικά με ουδέτερο pH
ΗΟΜΕ- Μικρές αγγελίες

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια