Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Queensday "Αρμονικό χάος", πορτοκαλί ξεφάντωμα

Μια πορτοκαλί λαοθάλασσα κατακλύζει τους δρόμους και τα κανάλια του Άμστερνταμ κάθε χρόνο, στις 30 Απριλίου.
Ένα ατέλειωτο πάρτι διαρκείας, που ξεκίνησε σαν εθιμοτυπικό γεγονός, για να εξελιχθεί σε παγκόσμιο γεγονός συνάντησης.
Αυτό είναι πλέον το Queensday...

Νέοι κάθε ηλικίας, δίνουν ένα άτυπο ραντεβού στους δρόμους και τα κανάλια της πόλης, στο τέλος κάθε Απρίλη, με σκοπό το ξεφάντωμα!
Η συμμετοχή βέβαια στις εκδηλώσεις προϋποθέτει καλή διάθεση και όρεξη για περπάτημα. Με δεδομένο ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο, τα λεωφορεία και τα τραμ κάνουν περιορισμένες διαδρομές, οι συμμετέχοντες φοράνε κάτι "σε πορτοκαλί", βάζουν τα αθλητικά τους  παπούτσια και ετοιμάζονται για ανελέητο ποδαρόδρομο. Το σίγουρο είναι ότι έχουν να κάνουν τόσα πολλά και να δουν ακόμα περισσότερα, που το τελευταίο που έχουν να σκεφτούν είναι η κούραση.

Το ημερήσιο Φεστιβάλ της Βασίλισσας ξεκινά - κάθε χρόνο - στις 29 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, και αν αποφασίσετε κι εσείς να συμμετάσχετε σ αυτό το εκπληκτικό σε διάρκεια και ένταση γιορτινό γεγονός είναι καλύτερα να οργανώσετε το ταξίδι σας έγκαιρα. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε κράτηση στο ξενοδοχείο σας, τουλάχιστον έξι μήνες πριν, καθώς αυτά γεμίζουν ιδιαίτερα γρήγορα.
 Άλλωστε πάνω από 900.000 άτομα - από την αλλοδαπή - είναι αυτά που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, οπότε αντιλαμβάνεστε τι γίνεται...
Επίσης θα προτείναμε να φτάσετε στην Ολλανδία λίγες ημέρες πριν για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε το ντύσιμό σας.
Κάτι επάνω σας πρέπει να έχει το - εθνικό - πορτοκαλί χρώμα της Ολλανδίας! Περούκα, στέμμα, γάντια, φόρμες διάφορες, μπλουζάκια, παπούτσια και ό τι άλλο έχει πορτοκαλί χρώμα.
Όταν φτάσετε στους σταθμούς λεωφορείων, τρένων ή το τραμ πριν από την εκδήλωση, ζητήστε ένα χάρτη με τις διαδρομές για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ακόμα κι αν σας "οδηγεί" το πλήθος στους δρόμους της πόλης, ένας χάρτης θα σας χρειαστεί.. Βασικά σημεία για να περιπλανηθείτε στην Ημέρα της Βασίλισσας είναι οι περιοχές του , η πλατεία , το  και το , όπου τα πάντα περιβάλλονται με πορτοκαλί χρώμα.
Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Μα για να οργανώσετε τη συμμετοχή σας για του χρόνου...
Στο Άμστερνταμ, μια πόλη χτισμένη για το εμπόριο, αρέσει σε όλους να παζαρεύουν και να διαπραγματεύονται. Η ελεύθερη αγορά (vrijmarkt) δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες στο πάρτι, αλλά και στους μαγαζάτορες, να πωλούν μεταχειρισμένα πράγματα στους δρόμους και τα πάρκα του Άμστερνταμ, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές του κόσμου.
 Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε και το γεγονός ότι στη διάρκεια της Ημέρας της Βασίλισσας, τα παιδιά, κάθε ηλικίας, συμμετέχουν το ίδιο ενεργά με τους ενήλικες. Έτσι κάθε παιδί μπορεί να διαπραγματευτεί για να πουλήσει ή να αγοράσει μεταχειρισμένα παιχνίδια, ρούχα από προηγούμενες χρονιές που δεν φοράει πια!.
Εκτός όμως από τα να είναι παιδιά σε θέση να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στη διαπραγμάτευση, την Ημέρα της Βασίλισσας υπάρχουν επίσης και πολλές άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε όλη την πόλη για τους νέους σε ηλικία, αλλά και τους νέους στην καρδιά...όπως διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, παιχνίδια, ζωγραφική προσώπου κ.α.
Πάρτι διαρκείας.
Η Ημέρα της Βασίλισσας είναι επίσημη αργία στην Ολλανδία, αλλά σίγουρα δεν είναι μια ημέρα ανάπαυσης...
 Ομογενείς και τουρίστες γεμίζουν κάθε δημόσιο χώρο στο Άμστερνταμ. Κι αν την ημέρα ο οποιοσδήποτε ντόπιος ή επισκέπτης, φορώντας κάτι πορτοκαλί επάνω του, συμμετέχει σε μία γιορτή άνευ προηγουμένου, το βράδυ τα πράγματα...σοβαρεύουν!  Πάνω από 50 πάρτι σε ισάριθμα κλαμπ...αναλαμβάνουν δράση για να "εξαγνιστούν" στο ποτό οι συμμετέχοντες, για να γίνει "απόσβεση" στις γνωριμίες του μεσημεριού, αλλά και να καλλιεργηθούν, άλλες, με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η Νύχτα της Βασίλισσας (Koninginnenacht) πάντως είναι αυτή που δίνει άλλη διάσταση στο πάρτι διαρκείας και δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα Καρναβαλιού. Οι διακοσμημένες με φωτάκια βάρκες γεμίζουν τα κανάλια και η ζωντανή μουσική "έρπεται" στους δρόμους από τα υπαίθρια καφέ. Κάποιοι κρατάνε δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Άλλοι απολαμβάνουν τα πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως ! Α....και η μπίρα ρέει ΄άφθονα...Μέρα - νύχτα!
Τι είναι το Queensday
Η πρώτη μέρα της Βασίλισσας εορτάστηκε στις 31 Αυγούστου του 1885, προς τιμήν της γέννησης της βασίλισσας Βιλελμίνα.
 Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, η ημερομηνία άλλαξε από την κόρη της Τζουλιάνας, το 1949, και πλέον γιορτάζεται στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τα γενέθλια της βασίλισσας.
Σήμερα, η Ημέρα της Βασίλισσας γιορτάζεται πάντα στις 30 Απριλίου, μιας και η βασίλισσα Βεατρίκη - η οποία κάνει την εμφάνισή της στους χώρους των εκδηλώσεων - προτίμησε να διατηρήσει αυτή την ημέρα προς τιμήν της μητέρας της.
Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μετατρέπουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα τους δρόμους του Άμστερνταμ σε ένα πορτοκαλί ποτάμι. Στους δρόμους, στα κανάλια, στα πάρκα, παντού οι "Amsterdammers" απολαμβάνουν το μεγαλύτερο "πάρτι δρόμου" της χρονιάς.
 Κάθε χρόνο οι επισκέπτες αυξάνονται. Κύρια χαρακτηριστικά, αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, η ζωντανή μουσική στη διαπασών, οι απανταχού ευρισκόμενοι Djs, το διαρκές πάρτι, αλλά και μια υπαίθρια αγορά στημένη σε όλη την πόλη. Μια πραγματικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που δεν πρέπει να χάσετε.
tefthymiou@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια