Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

26 χριστουγεν​νιάτιες ιδέες

.
1.   Ανοίξτε την πόρτα να μπει το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Ναι αλλά ποια πόρτα; Σίγουρα όχι την παραφορτωμένη με Άι-Βασίληδες, γιρλάντες και κολλημένα βαμβάκια, διότι τότε κανείς δεν θα περάσει το κατώφλι σας.
Φανείτε διακριτικοί, τουλάχιστον στο καλωσόρισμα, κρεμώντας στην εξώπορτα ένα κομψό στεφάνι ή ένα μεγάλο ασημένιο αστέρι.
2.   Στολίστε με παρέα.
Καλέστε δύο - τρεις φίλους για να βάλουν ένα χεράκι στον στολισμό και φροντίστε να έχετε σαντουιτσάκια, γλυκά, κρασί και βέβαια την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Όσο για το αστέρι; Ας το βάλει ο ψηλότερος ή εκείνη που φοράει τα πιο ψηλά τακούνια.
3  .Ότι λάμπει είναι Χριστούγεννα!
Πρωτοτυπήστε δημιουργώντας εκκεντρικές συνθέσεις. Μια σειρά από εντυπωσιακές μπάλες στον τοίχο, τις οποίες θα στερεώσετε σε περίεργο σχήμα με ταινία διπλής όψης, σημαίνει την έναρξη των γιορτών και εκπλήσσει ευχάριστα. Μη διστάζετε. Ακόμη και οι οπαδοί του απέριττου υποκύπτουν στα glam στολίδια.
4.  Ω έλατο, ώ έλατο!
Στον καιρό της περιβαλλοντικής κρίσης πάντως το δίλημμα είναι: φυσικό ή όχι; Το αληθινό αλλά σε λίγο καιρό ξεραμένο έλατο ή το πλαστικό που δεν χωνεύεται με τίποτα; Αν καταλήξετε σε φυσικό έλατο, αγοράστε από το φυτώριο για να είστε σίγουροι ότι είναι δέντρο και όχι ένα κλαδί μέσα σε γλάστρα. Επίσης, αν αγοράσετε αληθινό δέντρο που μεγαλώνει γλάστρα, καλύτερα να έχετε κήπο για να το μεταφυτέψετε. Αν καταλήξετε να κατεβάσετε το πλαστικό από το πατάρι, πάρτε το σεσουάρ και "ξεσκονίστε" το, φουντώστε το και στήστε το.
5.  Γιρλάντα να γίνει...
Αν επιμένετε ότι εν το πολλώ το ευ, τυλίξτε με γιρλάντες όποια επιφάνεια τυλίγεται, για παράδειγμα την κουπαστή της σκάλας, την κορνίζα του καθρέπτη της εισόδου, τη μετόπη του τζακιού ή το περβάζι του παραθύρου.
6.  Όλα στο πράσινο.
Εφέτος ποντάρετε στο χρώμα της ηρεμίας και όχι στο "πολυφορεμένο" κόκκινο της χαράς και της εξωστρέφειας, που φαίνεται ότι προκαλεί εκνευρισμό στο εορταστικό σπίτι. Δεν θέλει και πολύ για να τιναχτεί στον αέρα ένα γιορτινό κάλεσμα με παιδιά έτοιμα για όλα, φίλους που μόλις έκοψαν το κάπνισμα και υπερήλικους γονείς που ρωτάνε συνεχώς τι ώρα θα φάνε.
7.   Προσοχή στα σάουντρακ.
Όχι άλλο "Last Christmas"! Γιατί δεν δοκιμάζεται κάτι παραδοσιακό - αλλά όχι κοινότοπο - όπως τα κάλαντα που τραγουδάει η Μαρίζα Κωχ στο "Να τα πούμε;" ή τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια των Melos Brass (η μπάντα με τα χάλκινα) στο cd τους "Καλαντισμοί"; Αν πάλι επιμένετε στον αγγλικό στίχο, μην αφήσετε έξω από την play list τον Elvis Presley "Merry Christmas Baby" αλλά και τον  Bob Dylan με το  cd "Christamas in the heart"
8.   Καράβι να κινήσει...
Σαφώς πιο ελληνικό, το φωτισμένο καραβάκι είναι η πρώτη επιλογή για όσους δεν αντέχουν τον χειμώνα και ζουν περιμένοντας έναν Αύγουστο στην Αντίπαρο ή στη Νικαριά. Στολίζεται όπως το δέντρο, με μπάλες και φωτάκια, και μπαίνει επίσης κοντά σε παράθυρο - να βλέπει ο κόσμος ότι έχετε την υγειά σας και στολίζετε κιόλας. Τον τελευταίο καιρό οι νεοέλληνες ευρωπαϊστές στολίζουν και έλατο και καράβι, ελπίζοντας να έχουν την τύχη με το μέρος τους.
9.   Περλέ, ματ ή διαφανείς, οι μπάλες είναι το βασικό στολίδι των ημερών.
Άθραυστες σήμερα, μας στερούν τον ήχο της απροσεξίας που συνόδευε άλλοτε τον στολισμό του δέντρου (στο ξεστόλισμα είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες) Εφέτος η μόδα επιτάσσει το δέντρο να "φορέσεις" χρυσές ή ασημένιες μπάλες.
10.  Αποκαλυφτείτε.
Να θυμάστε ότι το δέντρο είναι σαν το σκύλο: μοιάζει στον ιδιοκτήτη του. Αν λοιπόν ως ενήλικος είστε απλώς λιχούδης ή γερό ποτήρι, κρεμάστε σοκολάτες και σφηνοπότηρα.
11.  Νιώστε τη θαλπωρή των ημερών αγκαλία με πολλά μαξιλάρια.
Το θέμα της διακόσμησής τους είναι αδιάφορο: μαλακά να ναι κι ό τι να ναι. Τώρα, αν βρείτε κάτι σε πράσινο ή κόκκινο, ή μια μαξιλάρα με τη φάτσα ενός απορημένου ταράνδρου, ακόμη καλύτερα.
12.  Κι αν είναι κιτς, μην το φοβάσαι (μέρες που ναι)
Η λατρεία θέλει υπερβολή. Γιατί να μη βάλετε μια φάτνη με μερικά λούτρινα προβατάκια κάτω από το δέντρο να κάνουν τα παιδιά το κέφι τους και να θυμηθείτε και εσείς ποιο γεγονός γιορτάζουμε και κάνουμε αυτή τη φασαρία;
13.  Παραδοθείτε στο επιτραπέζιο παιχνίδι της art de la table.
Στολίστε το τραπέζι με όλα εκείνα τα στοιχειωμένα από το εορταστικό πνεύμα παιχνίδια. Ένας τάρανδος που ξέφυγε από το έλκηθρο του Άι-Βασίλη αλλά και όλο το ζωικό βασίλειο που θα δανειστείτε από τα παιχνίδια του παιδιού σας, είναι η καλύτερη διακόσμηση για ενηλίκους με παιδική ψυχή.
14.  Το αστέρι έδειξε τον δρόμο προς τη φάτνη.
Αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος για να το παρακάνετε στη χρήση του (δεν χρειάζεται βέβαια να σκηνοθετήσετε τον Πόλεμο των Άστρων): μεταλλιζέ για την κορυφή του δέντρου, αυτοκόλλητο για τον καθρέπτη του wc, κρεμαστό από το ταβάνι να πέφτει μαζί  με καμιά δεκαριά ακόμη σαν βροχή, επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο - όπως και να το αναδείξατε, το σχήμα του φέρνει τύχη.
15.  Δείξτε τα ταλέντα σας.
Όσοι σας γνωρίζουν ως μία σκληρή στις διαπραγματεύσεις δικηγόρο θα εκπλαγούν αν δουν την ευαισθησία με την οποία στολίσατε ένα όμορφο κουτί, για να βάλετε μέσα τα σοκολατάκια που φτιάξατε με τα χεράκια σας ειδικά για εκείνους.
16. Χειροτεχνίας εγκώμιο.
Επισκεφτείτε εργαστήριο χειροτεχνίας που στήνονται αυτές τις ημέρες σε διάφορα μουσεία και χώρους τέχνης.
17. Στολίστε το σπίτι με Αλεξανδρινό, λέγεται και Χριστολούλουδο ή Αστέρι της Βηθλέεμ.
Το παραδοσιακό λουλούδι των Χριστουγέννων που κατάγεται από το Μεξικό. Αν δεν θέλετε άλλο κόκκινο ή η διάθεσή σας είναι πιο μίνιμαλ, θα το βρείτε και σε υπόλευκο. Εσείς βάλτε το σε περίοπτη θέση - μακριά από ρεύματα, τονίζουν οι ειδικοί - και κάντε τον σταυρό σας να μη φάει τα φύλλα κάποιο παιδάκι, καθώς είναι εξαιρετικά τοξικό φυτό.
18.  Εκτυφλωτικό ντεκόρ.
Μια "παρέα" από ανόμοια κεριά και φανάρια θα "ανάψει" με τον πιο λαμπερό τρόπο ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο κατασκευασμένο από καθρέπτες ή από CDs. Το αποτέλεσμα δίνει έξτρα λάμψη σε κάποια γωνιά του σπιτιού και προδίδει τη διάθεσή σας για ασυνήθιστες περιπέτειες. Προτείνεται για νάρκισσους εργένηδες και εργένισσες.
19.  Ανθοδοχεία extra large
για να βάλετε μέσα τα κλαδιά με τα γκι και τα ου. Αν δεν έχετε τόσο μεγάλα βάζα, χρησιμοποιήστε ακόμη και τα μικρά ή πιο μοντέρνα για να βάλετε τα ζουμπουλάκια και τα μανουσάκια που μοσχομυρίζουν και θα τα βρείτε τις γιορτινές μέρες σχεδόν σε όλες τις υπαίθριες αγορές της πόλης.
20.  Πορτοκάλια - "βουντού"
Καρφώστε γαρίφαλα σε πορτοκάλια - χοντρόφλυδα κατά προτίμηση - και θα έχετε ένα έργο τέχνης με φυσικές αποσμητικές ιδιότητες και μεγάλη διάρκεια.
21.  Άγγελέ μου!
"Οι άγγελοι υμνολογούν, οι αρχάγγελοι ανυμνουν, ψάλλουν τα Χερουβίμ και δοξολογούν τα Σεραφείμ" (Χριστός Γεννάται του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου). Όπως καταλαβαίνετε, οι κατευναστικές αγγελικές φιγούρες από χαρτί, πλέξυγκλας ή λευκό κερί δεν μπορεί να λείπουν από κανένα σπίτι αυτές τις ημέρες.
22.  Ας ανοίξει ο σάκος!
Αν γεμίσετε το σπίτι σας με αγγέλους, συγκρατηθείτε τουλάχιστον με τον Αι-Βασίλη και αφήστε ως μοναδικό στοιχείο του καλοκάγαθου δωροθέτη τον κόκκινο σάκο με τα δώρα για την οικογένεια και τους φίλους.
23.   Βγάλτε τις γαλότσες (και στολίστε τες).
Ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του ιδιοκτήτη τους, το χρώμα και τα σχέδια, οι στολισμένες γαλότσες στη είσοδο θα καλοπιάσουν με το νάζι, τους τον καινούργιο χρόνο. Που ξέρετε; ίσως αποδεχθεί το γούρι σας για το 2012.
24.  Το αμπαλάζ κάνει τη διαφορά.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι παλιές εφημερίδες και περιοδικά, κόλλα με χρυσόσκονη και πολλούς μαρκαδόρους για να μετατρέψετε τα πρόσωπα της επικαιρότητας σε Χερουβείμ, Άι-Βασίληδες και τσουρέκια Θεσσαλονίκης.
25.  Πες το ...γραπτά!
Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να γράψουν με πολύχρωμες κιμωλίες τις ευχές τους επάνω σε ματ μπάλες ή σε καρτούλες, τις οποίες θα κρεμάσετε στο δέντρο σας.
26.  Στολίστε με φωτεινά αξεσουάρ κάθε γωνιά.
από τον μπουφέ του πρωινού - όπου θα βάλετε λευκές ψείρες σε διάφανα μπολ - μέχρι το τζάκι, το οποίο θα στολίσετε με διάφορα κεριά και λαμπερά ταρανδάκια που θα αναδεικνύουν το γούστο σας. Προσοχή, οι συσκευασίες τους να έχουν σήμα CC (ποιοτικός έλεγχος από την ΕΕ).
27.  Σκεφτείτε κάτι δικό σας
μην τα περιμένετε όλα έτοιμα, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει .....και καλές γιορτές εφέτος που μπορούμε να γιορτάσουμε γιατί του χρόνου ..........
Ελένη Ξενάκη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια