Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το "Τάμα του Έθνους" επιστρέφει​

Ένα όραμα που έχει μείνει ανεκπλήρωτο εδώ και δεκαετίες, από την περίοδο της δικτατορίας, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο Ιεράρχες αλλά και λαϊκοί.
Ζητούν τη δημιουργία του "Τάματος του Έθνους", ενός μεγαλοπρεπούς ιερού ναού, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στους ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Ήταν μια υπόσχεση προς τον Θεό, που είχε λάβει το 1829 η Δ΄Εθνοσυνεύλευση, σε περίπτωση που απελευθερωνόταν η χώρα από τον τουρκικό ζυγό.
Με επιστολές τους, περισσότεροι από 20 μητροπολίτες καλούν τον Αρχιεπίσκοπο να "ανάψει το πράσινο φως", προκειμένου να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα με τη σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα διατυπώνονται αρκετές επιφυλάξεις για το όλο εγχείρημα, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ένα ζευγάρι λαϊκών ανθρώπων που γαλουχήθηκαν με την ιδέα της πατρίδας και του χριστιανισμού, ο Ιωάννης και η Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία του "Τάματος του Έθνους".
Προσφέρουν μια έκταση 100 στρεμμάτων στην Παιανία και ένα σημαντικό ποσό, το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες - φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ, για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Παράλληλα, εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για τους "φίλους του Τάματος", που έχει εκατοντάδες μέλη.
Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, επιχειρηματίας, τον ναό τον οραματίζεται ως ένα μεγαλοπρεπές μνημείο, το οποίο - εκτός από τον χώρο λατρείας - θα περιλαμβάνει και δύο αίθουσες συναυλιών και πολλαπλών χρήσεων.
Το ύψος του κτίσματος θα είναι συνολικά 90 μ., το μήκος του 85 μ. και το πλάτος 45 μ., ενώ θα υπάρχουν και δύο γυναικωνίτες.
Ήδη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καλάβρυτα, ο Ιωαν. Αναγνωστόπουλος έχει χτίσει έναν μεγαλοπρεπή πέτρινο ναό, αφιερωμένο στον οσιομάρτυρα Παύλο τον εξ Αρονίας.
Είναι η μοναδική εκκλησία στον κόσμο που κυριαρχούν οι νεομάρτυρες της Πελοποννήσου και όλοκληρης της υφηλίου.
Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία του "Τάματος του Έθνους" έγινε την περίοδο της δικτατορίας, επί Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Στις 14 Δεκεμβρίου του 1968, σε συνεννόηση με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποφασίστηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Σωτήρος στα Τουρκοβούνια.
Το έργο εγκρίθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 1969 και δημιουργήθηκε μια ανώτατη επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, ενώ συστάθηκε και ειδικό ταμείο για την οικονομική διαχείριση.
Για τον σκοπό αυτό, συγκεντρώιηκαν τότε 453.300.000 εκατ. δρχ., ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για εκείνη την εποχή.
Το κράτος πρόσφερε 45,5 εκατ. δραχ. μέσω του Προϋπολογισμού, 180 εκατ. συγκεντρώθηκαν από τις δωρεές, οι τράπεζες δώρισαν 10 εκατ. και τα υπόλοιπα από τον οβολό των πιστών.
Από τα χρήματα αυτά, σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία δραχμή.
Κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν και σε ποιες τσέπες μπήκαν.
Ούτε έψαξαν ποτέ για να τα βρουν.
Οι πρώτες δικαιολογίες που ακούστηκαν στην αρχή της μεταπολίτευσης ήταν ότι το τεράστιο αυτό ποσό δαπανήθηκε στις μελέτες και στα σχέδια, με αποτέλεσμα το εγχείρημα να μείνει, τελικά, στα χαρτιά.
Η θέση που είχε επιλεγεί για την ανέγερση του βυζαντινού αυτού ναού δεν ήταν τυχαία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.
s.stathopoulos@realnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια