Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Για επίμονους κηπουρούς

Κάθε αρχή και ...εύκολη, γιατί ακόμα και αν είστε αρχάριοι με τα της κηπουρικής, υπάρχουν κάποια κοινά μυστικά που εξασφαλίζουν αμέσως την επιτυχία.
1. Ενημερωθείτε από βιβλία αρχιτεκτονικής κήπων και κάντε έρευνα αγοράς για να αποφασίσετε το στιλ του δικού σας κήπου και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
2. Βρείτε τον προσανατολισμό του κήπου για να φυτέψτε στα κατάλληλα σημεία τα φυτά που απαιτούν σκιά ή ήλιο, περισσότερη υγρασία ή προστασία από τον αέρα.
3. Προμηθευτείτε από έναν γεωπόνο ένα απλό τεστ pH εδάφους που θα σας δείξει πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το έδαφος του κήπου σας ώστε να φυτέψτε τα σωστά φυτά.
4. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις εργασίες που πρέπει να κάνετε ανά μήνα και σε σχέση με τα φυτά που έχετε επιλέξει, για να μην ξεχνάτε δουλειές όπως το κλάδεμα, το μπόλιασμα και η μεταφύτευση.
5. Μελετήστε το σύστημα ποτίσματος που θα καλύψει τον κήπο σας ώστε να λύσετε το πρόβλημα για τις μέρες του καλοκαιριού που οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, αλλά και για τα διαστήματα που λείπετε από το σπίτι.
6. Τοποθετήστε τα εργαλεία σας σε ένα μέρος ώστε να είναι πάντα τακτοποιημένα και καθαρά. Λιπαίνεται τα μαχαίρα και τις λάμες κάθε έξι μήνες περίπου για να μη σκουριάζουν και να μην πληγώνουν τα φυτά σας.
7. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες γλάστρες για κάθε φυτό.
Αλλάξτε μέγεθος όταν αυτό απαιτείται για να μην περιορίστε την ανάπτυξή τους και διατηρήστε τις πάντα καθαρές για να μην πιάνουν μύκητες.
8. Παρατηρήστε τις ρίζες των φυτών στις γλάστρες.
Αν πιέζονται, σχηματίζουν κύκλο πλεγμένες μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι περιορίζονται και ήρθε η ώρα να πάνε σε μεγαλύτερο...σπίτι.
Προσοχή, όμως, πρέπει να τις ξεπλέκεται χωρίς να τις σπάσετε.
9. Στηρίξτε με καλάμια ή ξύλα τα νεαρά φυτά που αρχίζουν να αναπτύσσονται σε ύψος χωρίς, όμως, να πληγώσετε τα κλαριά τους.
Χρησιμοποιήστε φαρδιές λωρίδες υφάσματος ή κορδέλες για τα δεσίματα.
10.Κρατήστε τα υπολείμματα των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία μπορείτε να τα κομποστοποιήσετε για να φτιάξετε το δικό σας οργανικό λίπασμα, ή να τα ρίξετε στο γκαζόν την ώρα που το κουρεύεται.
11.Παρατηρήστε αν τα φυτά σας αρχίζουν να χάνουν το φυσιολογικό χρώμα τους, γεγονός που υποδεικνύει πως κάτι τους συμβαίνει - εκτός και αν είναι η περίοδος μαρασμού τους.
Τις περισσότερες φορές, όταν τα φύλλα κιτρινίζουν απαιτούν σίδηρο ή άλλα ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υγεία τους.
12. Προμηθευτείτε ένα μικρό βοήθημα που αναφέρει τις κοινές ασθένειες και τους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν τα φυτά για να γνωρίζετε τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για την προστασία τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια