Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί να μπει στο πιάτο μας η μικρή Τερέζα ;

Καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και ο καλοκαίρι πλησιάζει, πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν με τρόμο την εισβολή των εντόμων.
Τι θα λέγατε, όμως, αν την επόμενη φορά που προσπαθούσατε να εξοντώσετε ένα έντομο δεν το κάνατε για να αποφύγετε την ενόχλησή του, αλλά για να ετοιμάσετε το ... γεύμα σας;
Κι αν όχι με τις "έντομες πληγές" του θέρους, τότε τα μυρμήγκια, κατσαρίδες ή και γρύλους.
Πριν από λίγο καιρό, στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ένα μεγάλο τραπέζι στρώθηκε για να υμνήσει τη συμμετοχή των εντόμων στην ανθρώπινη διατροφή. Το κυρίως πιάτο του μενού αποτελείτο από ντάκο με φέτα, μάραθο και αβοκάντο, με πικάντικη σάλτσα ακρίδων.
Ίσως, βέβαια, η διάσημη κρητική κριθαροκουλούρα να μη σας είναι αρκετή για να εξελληνίσετε τη διατροφική καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε μέρη όπως η Κολομβία, η Ταϊλάνδη και η Αφρική.
Οι ειδήμονες, όμως, έχουν πολλά και διάφορα επιχειρήματα για να μας πείσουν να εισάγουμε τα έντομα στο ....πιάτο μας, όπως το γεγονός ότι η κατανάλωσή τους είναι ωφέλιμη για το περιβάλλον.
Ασφαλώς, τα έντομα είναι λιγότερο οικεία και συμπαθή στους ανθρώπους σε σχέση με τα ζώα, που είναι τόσο οικεία όσο χρειάζεται για να εξακριβωθούν και ως νόστιμα.
Όπως υποστήριξαν ωστόσο οι συνδαιτυμόνες στην Οξφόρδη, το περιβάλλον θα ωφεληθεί από αυτή τη δραστική διατροφική αλλαγή, καθώς η εκτροφή εντόμων δεν το επιβαρύνει με αποψίλωση των δασών και αέρια του θερμοκηπίου - στοιχεία τα οποία έχουν συνδεθεί με την εκτροφή των παραδοσιακών πηγών πρωτεϊνών, όπως οι αγελάδες, οι χοίροι κλπ.
Επιπλέον, η οικονομία πολλών αγωνιζόμενων χωρών θα μπορούσε να βασιστεί στην εκτροφή των συγκεκριμένων ειδών. Στην Ταΐλάνδη, για παράδειγμα, περισσότεροι από 15.000 αγρότες εξασφαλίζουν περίπου 900 ευρώ μηνιαίως για ακρίδες.
Αλέξανδρος Μορντουντάκ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια