Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απασχολήστε τα παιδιά σας μες στο αυτοκίνητο

Καλοκαίρι: Ευκαιρία για χαλάρωση, ηρεμία, μπανάκια και χαλαρές στιγμές με την οικογένειά μας όπου τα μόνα χρώματα που θα επικρατούν στην καθημερινότητά μας θα είναι το χρυσοκίτρινο του ήλιου και το μπλε της θάλασσας και του ουρανού.
Οι προορισμοί μας πολλοί και διάφοροι. Εννοείται πως ανάλογα τον προορισμό επιλέγουμε είτε αεροπλάνο, είτε καράβι, είτε τραίνο , είτε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση όμως που θελήσουμε να πάμε με αυτοκίνητο και είναι μακρινή η απόσταση πώς θα μπορέσουμε να απασχολήσουμε τα παιδάκια μας ώστε να μην αρχίσουν να γκρινιάζουν και να κλαίνε;
Τις περισσότερες φορές τα μικρά ανθρωπάκια δυσανασχετούν επειδή βαριούνται στο αυτοκίνητο ή τα ενοχλεί η ζώνη. Άλλες φορές τους αρέσει να παρακολουθούν τη διαδρομή έξω, απολαμβάνουν τραγούδια και μιλούν ασταμάτητα. Άλλες πάλι φορές τους παίρνει ο ύπνος μες στο αυτοκίνητο.
Εμείς σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε σε τρόπους δημιουργικής απασχόλησης για τις στιγμές που βαριούνται και νιώθουν ότι θέλουν να γκρινιάζουν για τα πάντα, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι κι εκείνα μικρά ανθρωπάκια, έχουν τα «θέλω» τους και δεν μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά.
Ας δούμε λοιπόν μερικούς έξυπνους τρόπους να τα απασχολήσουμε!

1. Ζωγραφίστε
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δημιουργικό από τη ζωγραφική! Θα μπορούσατε να τους ζητήσετε κάτι που θέλετε εσείς να ζωγραφίσουν, να τους αφήσετε το θέμα ελεύθερο, ή να κάνετε κάποιο διαγωνισμό, για παράδειγμα να σχεδιάσουν ένα ουράνιο τόξο μέσα σε πέντε λεπτά. Από μόνος τους ο διαγωνισμός είναι challenge κι όλοι ξέρουμε πόσο αρέσει στα παιδιά να προσπαθούν να νικήσουν. Άλλωστε η ζωγραφική οξύνει την εξυπνάδα των παιδιών και καλλιεργεί την ευαισθησία, την αισθητική παιδεία και την εφευρετικότητά τους. Πάρτε λοιπόν μπλοκ και μπογιές και ετοιμαστείτε!

2. Παίξτε μπίνγκο
To μπίνγκο για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν παίξει ποτέ είναι ένα παιχνίδι τύχης στην ουσία. Ο κάθε παίχτης διαθέτει κάποια δελτία εκτυπωμένα με αριθμούς και τα έχει μπροστά του. Αν έχετε το επιτραπέζιο έχει καλώς. Αν όχι φτιάξτε μια αυτοσχέδια λοταρία στην ουσία και κληρώστε αριθμούς. Ο παίχτης που θα ταιριάξει πρώτος τους αριθμούς με τα δελτία πρέπει να φωνάξει μπίνγκο και είναι ο νικητής. Πέρα του ότι είναι πολύ διασκεδαστικό σαν παιχνίδι και ακούγονται και ουρλιαχτά κάθε φορά γιατί τα μικρά ενθουσιάζονται αμέσως είναι κι ένας τρόπος να αναπτύξουν την αντίληψή τους, αναγνωρίζοντας του αριθμούς και κάνοντας υπολογισμούς.

3. Διαβάστε τα αγαπημένα σας παραμύθια
Τι πιο διασκεδαστικό από το να διαβάζουμε τα αγαπημένα τους παραμύθια σε όλη τη διαδρομή; Είναι κάτι τα οποίο τα ευχαριστούν πολύ. Επιπλέον στην αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε και τα παραμύθια με τραγούδια και αφήγηση κανονική ώστε να έχουν τη δική τους μουσική στο αυτοκίνητο την οποία θα απολαμβάνουν χωρίς να κουράζεστε οι ίδιοι. Βέβαια μπορεί και να σας ζητάνε να βάλετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά αλλά άμα τα ευχαριστεί, τι πειράζει; Αυτός δεν είναι άλλωστε ο σκοπός;

4. Φτιάξτε κατασκευές
Μπορείτε να φτιάξετε αμέτρητες κατασκευές -κυρίως χάρτινες- όπως βεντάλια για να κάνετε αέρα ή χάρτινα καραβάκια, μέχρι το να κολλήσετε χαρτόνια μεταξύ τους, ή να χρωματίσετε ψαράκια πάνω σε πέτρες ή ακόμα και να φτιάξετε βραχιολάκια με χάντρες μεγάλες. Κάτι που να θυμίζει καλοκαίρι, κάτι που θα μπορείτε να έχετε και μετά και να το κρατήσετε ενθύμιο στις φετινές σας διακοπές. Αυτά βέβαια προϋποθέτουν μια πιο εύκολη διαδρομή κι ίσως πιο μεγάλα παιδάκια, αλλά πιστέψτε με δεν είναι ανέφικτο.

5. Τραγουδήστε
Πιάστε ένα τραγούδι που τους αρέσει και ξέρετε τους στίχους και τραγουδήστε φωναχτά και δυνατά με τα μικρά σας. Η φασαρία τους αρέσει, δώστε τη λοιπόν και αφήστε τα να ξεκαρδιστούν στα γέλια. Τραγουδήστε «Let it go, let it go» από την Έλσα και την Άννα και κάντε το όσο πιο θεατρικά μπορείτε ώστε να κάνετε τα μικρά σας να συμμετέχουν και να δώσουν και εκείνα τη δική τους μοναδική παράσταση. Μην ξεχάσετε το αγαπημένο τους τραγούδι και μην ξαφνιαστείτε όταν σας πιάσει πονοκέφαλος.

6. Μάθετε τους βασικούς κανόνες οδήγησης
Ποιος είναι ο Σταμάτης; Ποιος είναι ο Γρηγόρης; Σε ποιο ανθρωπάκι σταματάμε και σε ποιο προχωράμε; Όταν έχει πράσινο τι κάνουμε, κι όταν έχει κόκκινο; Ποια πινακίδα είναι το στοπ και πόσες τέτοιες πινακίδες έχει ο δρόμος μας για να τις μετρήσουμε;  Μάθετε μαζί βασικούς κανόνες οδήγησης κι αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστικό εξηγήστε τους τι σημαίνουν oı πινακίδες που δείχνουν αγελαδίτσες ή πετρούλες να πέφτουν. Τους εξάπτει τη φαντασία. Να είσαστε προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν.

7. Πείτε ιστορίες
Μπορείτε να πείτε ιστορίες αν ξέρετε για μέρη τα οποία περνάτε. Αν δεν ξέρετε μπορείτε να φτιάξετε μια δική σας ιστορία που θα τους εξάψει τη φαντασία. Για παράδειγμα, πώς δημιουργήθηκαν τα τούνελ μες στα οποία μπαίνετε ή που οδηγούν ή πόσοι άνθρωποι χρειάστηκαν για να τα φτιάξουν. Άλλο ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι στο να φτιάξετε ιστορίες είναι να λέτε μια πρόταση και να περιμένετε από τα μικράκια να βάλουν μια δική τους πρόταση. Ξεκαρδίζονται και μόνο στην ιδέα, ειδικά άμα είναι αστεία η ιστορία που θα φτιάξετε όλοι μαζί.

8. Πάρε μερικά σνακ για το δρόμο
Το θεωρούμε δεδομένο πως θα προνοήσετε για κάποια σνακ για τους μικρούς μας φίλους διότι τα μικρά στομαχάκια πεινάνε με το παραμικρό. Αν ο δρόμος έχει πολλές στροφές καλό θα ήτανε να αποφευχθεί η μεγάλη κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση όμως ένα φρουτάκι, ένα κρακεράκι και άφθονο δροσερό νερό σε πρώτη ζήτηση θα ήτανε ιδανικό για τους μικρούς μας φίλους ενώ θα τους απασχολήσουν σίγουρα για λίγο.

Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά η διαδρομή και οι στιγμές που θα ζήσετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας, το δέσιμο με την οικογένειά σας και οι εικόνες που θα αποτυπωθούν για πάντα στο μυαλό σας. Αυτό άλλωστε είναι οι διακοπές. Όμορφες εικόνες, χαλάρωση και ξεκούραση με τους αγαπημένους μας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια