Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έφυγε η Anne Rice συγγραφέας 1941-2021

Η Anne Rice (γενν. ως Howard Allen Frances O'Brien ; 4 Οκτωβρίου 1941-11 Δεκεμβρίου 2021) είναι Αμερικανίδα συγγραφέας λογοτεχνίας φαντασίας, χριστιανικής και ερωτικής λογοτεχνίας. Είναι πιο γνωστή για την σειρά μυθιστορημάτων The Vampire Chronicles, που εξελίσσονται γύρω από τον κεντρικό χαρακτήρα Lestat. Δυο βιβλία του The Vampire Chronicles έγιναν ταινίες - Συνέντευξη με έναν βρικόλακα (1994) και Queen of the Damned (2002).
Γεννημένη στην Νέα Ορλεάνη, η Rice πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της νιότης της εκεί πριν μετακομίσει στο Τέξας και αργότερα στο Σαν Φρανσίσκο. Μεγάλωσε σε μια καθολική οικογένεια αλλά με την ενηλικίωσή της, ασπάστησε τον αγνωστικισμό. Ξεκίνησε την επαγγελματική συγγραφική καριέρα της με την έκδοση του βιβλίου Συνέντευξη με έναν βρικόλακα το1976, ενώ ζούσε στην Καλιφόρνια, και την δεκαετία του 1980 ξεκίνησε να γράφει τις συνέχειες αυτού του μυθιστορήματος. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μετά από μια εκδοτική επιστροφή στον καθολικισμό, η Rice κυκλοφόρησε τα μυθιστορήματα Christ the Lord: Out of Egypt και Christ the Lord: The Road to Cana, τα οποία περιγράφουν με λογοτεχνική μορφή συγκεκριμένα γεγονότα στην ζωή του Ιησού. Αρκετά χρόνια αργότερα αποστασιοποιήθηκε από τον χριστιανισμό, δηλώνοντας την αντίθεσή της με την στάση της εκκλησίας απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα αλλά ισχυριζόμενη ότι η πίστη στον Θεό παρέμενε "κεντρικό σημείο στην ζωή της". Ωστόσο, πλέον θεωρεί ότι έχει ασπαστεί τον ανθρωπισμό.
Τα βιβλία της Rice έχουν πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν κάνει την ίδια ως μια από τις πιο δημοφιλείς συγγραφείς, με τις περισσότερες πωλήσεις, όλων των εποχών. Ενώ οι αντιδράσεις στα πρώιμα έργα της ήταν αρχικά ανάμεικτες, η Rice έγινε πιο δημοφιλής στους κριτικούς και τους αναγνώστες την δεκαετία 1980. Το ύφος και το περιεχόμενο των έργων της έχουν αναλυθεί από τους κριτικούς της λογοτεχνίας. Ήταν παντρεμένη με τον ποιητή και ζωγράφο Stan Rice για 41 χρόνια, από το 1961 μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο του εγκεφάλου το 2002 σε ηλικία 60 ετών. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Μισέλ που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία 5 ετών, και τον Κρίστοφερ που είναι επίσης συγγραφέας.
Παράλληλα με τα μυθιστορήματά της με θέμα τα βαμπίρ, η Rice έχει γράψει βιβλία όπως The Feast of All Saints (έγινε τηλεοπτική σειρά το 2001) και Servant of the Bones, που αποτέλεσε την βάση για τα ομώνυμα κωμικά βιβλία (2011). Αρκετά βιβλία από το The Vampire Chronicles προσαρμόστηκαν ως κόμικ από διάφορους εκδότες. Η Rice έχει γράψει και ερωτική λογοτεχνία υπό τα φιλολογικά ψευδώνυμα Anne Rampling και A. N. Roquelaure, συμπεριλαμβανομένου του Exit to Eden, που αργότερα έγινε ταινία (1994). Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών στις 11 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια