Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ψυχοσωματικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πολύ άγχος

Το άγχος είναι η ασθένεια της εποχής. 

Καλώς ή κακώς, η καθημερινότητά μας αναπτύσσει ταχύτητες που μας αναγκάζουν να πατάμε συνεχώς το γκάζι και να τρέχουμε ιλιγγιωδώς και χωρίς σταματημό. Η ανασφάλεια, η καθημερινές απαιτήσεις αλλά και η επιβολή της σύγχρονης εποχής να τα κάνουμε όλα και μάλιστα καλά, συχνά μας κρατάνε το βράδια ξύπνιες, μας προκαλούν αδικαιολόγητα δάκρυα ή κάνουν την καρδιά μας να χτυπά πιο δυνατά από το συνηθισμένο.
Το άγχος, όμως, όπως και κάθε τι που νιώθουμε και βλάπτει την ψυχική μας υγεία, εκτονώνεται κάποια στιγμή στο σώμα αφού ο εγκέφαλός μας διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού που μας προστατεύει από κάθε αντιλαμβανόμενη απειλή. Αν το σύστημα αυτό εντοπίσει μια απειλή, το σώμα μας στιγμιαία απελευθερώνει ορμόνες για να την αντιμετωπίσει. Αυτή η μόνιμη κατάσταση λοιπόν συναγερμού δημιουργεί τα ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία, αν δεν τα δούμε και δεν τα αντιμετωπίσουμε, μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνιες παθήσεις.
Ποια είναι, όμως, τα σημάδια που μας προειδοποιούν πως βιώνουμε έντονο στρες;
10 ψυχοσωματικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πολύ άγχος

Απώλεια μαλλιών
Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια του έντονου άγχος είναι η αλωπεκία, δηλαδή η μείωση της πυκνότητας των τριχών στο κεφάλι. Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει πως η απώλεια μαλλιών συνδέεται με το στρες και, παρόλο που συνήθως είναι προσωρινή, το χρόνιο στρες μπορεί να επαναλάβει ξανά και ξανά αυτή τη διαδικασία.

Συχνοί πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
Η ένταση και το άγχος συχνά εκδηλώνεται με ανεξήγητους πόνους στο κεφάλι. Εάν λοιπόν αισθάνεστε έναν αμβλύ πόνο, αισθητό και στις δύο πλευρές του κεφαλιού ή στο λαιμό, προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Επίσης, η ημικρανία, η αίσθηση συνεχούς πίεσης γύρω από την περιοχή του κεφαλιού ή η ευαισθησία στο κρανίο, τον λαιμό και τους ώμους είναι σημάδια που σας φωνάζουν να ηρεμήσετε και να προσπαθήσετε να αποβάλλετε το καθημερινό σας άγχος.

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε
Οι ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός για να μας προστατέψει από την έντονη πίεση που νιώθουμε, ενεργοποιούν την αμυγδαλή του εγκεφάλου η οποία με τη σειρά της παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του μετωπιαίου λοβού που είναι υπεύθυνη για την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας. Εάν, λοιπόν, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε ένα μόνο πράγμα ενώ το μυαλό σας ταξιδεύει συνεχώς σε πολλές και διαφορετικές εκκρεμότητες, αφήστε τα όλα, καθίστε αναπαυτικά και βάλτε τη ζωή σας σε νέες, πιο ήρεμες βάσεις.

Ξεχνάτε συχνά
Το έντονο στρες διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του κροταφικού λοβού, που είναι υπεύθυνος για τη μνήμη. Εάν ξεχνάτε περισσότερο απ’ ότι συνήθως, λοιπόν, μπορεί να φταίει το άγχος σας. Έχετε κατά νου πως το χρόνιο στρες εξασθενεί μακροπρόθεσμα τη μνήμη, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να αποθηκεύουμε χρήσιμες, καθημερινές πληροφορίες.

Παρουσιάζετε πόνους στο στήθος
Πολλές φορές η ένταση προκαλεί το σφίξιμο των μυών του σώματός μας. Έτσι λοιπόν, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί ε έντονους και επίμονους πόνους γύρω από την περιοχή του στήθους. Σημάδια που πρέπει να ακούσουμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού μας, αφού μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία μας.

Έχετε συχνά ταχυκαρδίες
Συχνά, το έντονο άγχος, είναι υπεύθυνο για την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ. Και οι τρεις αυτές ουσίες, οι οποίες έχουν ισχυρή θέση στην καθημερινότητά μας, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της ταχυκαρδίας στο στήθος, στο λαιμό ή στον αυχένα που μας κρατά ξύπνιους τα βράδια. Ένα αφέψημα ή ένα ποτήρι γάλα, συνοδευόμενο με ήπια μουσική και ένα καλό βιβλίο πριν τον ύπνο, ίσως είναι η λύση που ζητάτε.

Παρατηρείτε αυξομειώσεις (ή αύξηση) στο βάρος σας
Η φράση «παχαίνω από το άγχος μου» που συχνά χλευάζουμε, έχει υπόσταση και επιστημονική εξήγηση! Το άγχος προκαλεί διατροφικά προβλήματα με αποτέλεσμα την ακανόνιστη αυξομείωση του βάρους μας. Ωστόσο, εάν το στρες είναι χρόνιο, έχει σαν αποτέλεσμα τα παραπανίσια κιλά αφού προκαλούνται υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, το ζάχαρό μας πέφτει απότομα κι εμείς να ζητάμε λιπαρές τροφές με πολλή ζάχαρη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά.

Έχετε συχνά πόνους στο στομάχι
Μία στρεσογόνος κατάσταση πολύ συχνά προκαλεί πόνο στο στομάχι ή εντερικές ενοχλήσεις. Εάν αυτό συμβαίνει περιστασιακά και για συγκεκριμένο λόγο, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Εάν, όμως, το άγχος τείνει να γίνει μια πάγια κατάσταση, τα προβλήματα στην περιοχή της κοιλιάς γίνονται έντονα και καθημερινά που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε έλκος.

Η λίμπιντό σας, δεν….
Μια υγιής σεξουαλική ζωή απαιτεί ορμονική σταθερότητα και καλή ψυχολογική κατάσταση. Εάν το μυαλό σας ταξιδεύει μονίμως σε καταστάσεις που σας αγχώνουν και δεν σας αφήνουν να ησυχάσετε, είναι φυσιολογικό να μην μπορείτε να εστιάσετε σε οτιδήποτε άλλο.

Δεν κοιμάστε καλά
Εάν τα βράδια στριφογυρνάτε χωρίς να καταφέρετε να αδειάσετε το μυαλό σας και να αφεθείτε στον Μορφέα, τότε επιβάλλετε να βρείτε τρόπους για να διοχετεύσετε το άγχος σας μέσα στην ημέρα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας, ενώ επιδεινώνει το ήδη υπάρχον άγχος σας. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή!

Εν κατακλείδι....
Εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω σημάδια και σε εσάς. Μην αγχωθείτε παραπάνω! Βρείτε διεξόδους ή χόμπι ώστε να χαλαρώνετε και να εκτονώνετε όσα σας προκαλούν ένταση και στρες. Και να θυμάστε πως είναι ανώφελο να αγχώνεστε για όσα διορθώνονται, αλλά και για όσα δεν διορθώνονται!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια