Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανεμιστήρας - κλιματιστικό: 5-0

Ανεμιστήρας - κλιματιστικό
Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται και στην Ελλάδα μια σημαντική άνοδος στη ζήτηση ανεμιστήρων σε σχέση με τα κλιματιστικά.
Η μάχη κρίνεται σε πέντε σημεία:
1. Σπατάλη ενέργειας.
Ένα μέσο μοντέλο ανεμιστήρα σε ήπια λειτουργία καταναλώνει 25 - 30 Watt την ώρα, ενώ ένα κλιματιστικό των 7.500 BTU καίει το λιγότερο 800 Watt ανα ώρα. Με άλλα λόγια, ένα μικρό air condition σε πέντε ώρες λειτουργίας καταναλώνει 160 φορές περισσότερη ενέργεια απ ό τι ένας ανεμιστήρας.
2. Λεφτά στην τσέπη.
Το ωριαίο κόστος λειτουργίας ενός ανεμιστήρα 40 Watt δεν ξεπερνάει τα 0,05 ευρώ. Μία ώρα λειτουργίας ενός air condition 7.500 BTU κοστίζει περίπου 0,90 ευρώ, κάτι που μπορεί να σημαίνει και επιβάρυνση του λογαριασμού με 200 ευρώ το μήνα, για 7ώρη καθημερινή χρήση.
3. Λιγότεροι ρύποι.
Τα κλιματιστικά, ανάλογα και με τη δυναμικότητά τους, εκπέμπουν έως και 20πλάσια ποσότητα CO 2.
4. Φτάρνισμα τέλος.
Τα κλιματιστικά μαζεύουν στα φίλτρα τους μύκητες, οι οποίοι διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα αν δεν αλλαχθούν τα φίλτρα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι αλλεργίες. Ο ανεμιστήρας ανανεώνει τον αέρα και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στους αλλεργικούς.
5. Εξοικονόμηση χώρου.
Το κλιματιστικό υποχρεωτικά συνοδεύεται από το "κουτί" του, που πολλές φορές καταλαμβάνει χρήσιμο χώρο στο μπαλκόνι.
Τα είδη του ανεμιστήρα.
Υπάρχουν επιδαπέδιοι, επιτραπέζιοι, τοίχου, οροφής και επαγγελματικοί που εκτοξεύουν νερό.
Η καλύτερη επιλογή είναι ο ανεμιστήρας οροφής, για τέσσερις λόγους:
Πρώτος, ο τρόπος λειτουργίας του δεν προκαλεί ηχορύπανση. Ο θόρυβος στους ανεμιστήρες προέρχεται από τα πτερύγιά τους - όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του ανεμιστήρα, τόσο εντονότερος και ο θόρυβος. Τα μοντέλα οροφής δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Δεύτερον, ανακινεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αέρα (από 5.000 κυβικά ανά ώρα μέχρι 20.000).
Τρίτον, ανανεώνει πιο ισορροπημένα τον αέρα στο δωμάτιο και πετυχαίνει πιο ομοιόμορφες θερμοκρασίες.
Τέταρτον, ορισμένα μοντέλα προσφέρουν και τη χειμερινή λειτουργία, δηλαδή στέλνουν τον ζεστό αέρα προς τα κάτω, ζεσταίνουν πιο γρήγορα το δωμάτιο κι έτσι εξοικονομούν ενέργεια θέρμανσης.
Υπολογίζεται ότι για ένα χώρο 30 τ.μ. απαιτείται ένας ανεμιστήρας με διάμετρο 1,32 μ. Οι τιμές τους ξεκινούν από 125 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τις 5.500 ευρώ.
Ουσιαστικά η τιμή ενός πολύ καλού ανεμιστήρα είναι ίδια με την τιμή ενός κακού κλιματιστικού.
Γιάννης Παπαδημητρίου.