Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bogaletch Gebre: η ακτιβίστρια που καταπολέμησε την κλειτοριδεκτομή στην Αφρική 1960-2019

Γέννηση: 1960, Kembata Alaba and Tembaro, Αιθιοπία
Απεβίωσε: 4 Νοεμβρίου 2019, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Δρ. Μπογκάλετς «Μπόγκεϊ» Γκέμπρε, επιστήμονας, φεμινίστρια και βραβευμένη ακτιβίστρια από την Αιθιοπία που πέθανε στα 66 της χρόνια στο Λος Άντζελες.
Ήταν από τους ξεχωριστούς, τους γενναίους εκείνους ανθρώπους, που κάνουν τη διαφορά στο είδος μας.
H γυναίκα που ξεκίνησε την εξέγερση των γυναικών της Αιθιοπίας.
Όντας θύμα ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην ηλικία των 12 ετών, απαγορεύτηκε στην Gebre μια επίσημη εκπαίδευση από τον πατέρα της, αλλά το έσκασε από το σπίτι της για να παρακολουθήσει μια ιεραποστολική σχολή .
Τελικά, σπούδασε μικροβιολογία στην Ιερουσαλήμ προτού παραστεί στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst με υποτροφία Fulbright .
Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε την πρώτη φιλανθρωπική οργάνωση "Ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης", μέσω της οποίας οι σπουδαστές στα γυμνάσια και στα πανεπιστήμια της Αιθιοπίας έλαβαν τεχνικά βιβλία αξίας 26.000 δολαρίων.
Αφού απέκτησε το διδακτορικό της στην επιδημιολογία , η Gebre επέστρεψε στην Αιθιοπία για να βοηθήσει στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στη δεκαετία του 1990. Μετά από μια πρώτη δημόσια ομιλία σχετικά με το θέμα ταμπού HIV / AIDS , η Gebre συνειδητοποίησε ότι θα χρειαστεί να δημιουργήσει αξιοπιστία στην κοινότητα προτού μπορέσει να επιφέρει αλλαγές και έτσι θέτει τον εαυτό της στη διόρθωση των προβλημάτων που της επεσήμανε, παρέχοντας τις απαραίτητες προμήθειες για την οικοδόμηση μιας γέφυρας που θα επιτρέψει στα περιφερειακά παιδιά να φτάσουν στο πλησιέστερο σχολείο και τους εμπόρους για να φτάσουν στην τοπική αγορά. Μόλις χτίστηκε η γέφυρα, αυτή και η αδελφή της σχημάτισαν την KGM Αιθιοπίας, ανοίγοντας κοινότητες, διαβουλεύσεις ανά χωριό για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια