Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ηθοποιός Τιτίκα Νικηφοράκη σε ηλικία 105 ετών

Έφυγε από τη ζωή στα 105 της χρόνια η μεγάλη δασκάλα του θεάτρου, Τιτίκα Νικηφοράκη.Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο ηθοποιός και μαθητής της Δημήτρης Καραβιώτης με ανάρτησή του στα social media.
Ο Δ. Καραβιώτης, αναρτώντας μια φωτογραφία στην οποία κρατά το χέρι της ηθοποιού, έγραψε τη νύχτα: «Η δασκάλα μας Τιτίκα Νικηφοράκη κοιμήθηκε σήμερα το βράδυ. Καλό ταξίδι στην ψυχούλα της. Της κρατούσαμε το χέρι ως το τέλος. Να μην φοβάται και να μην αισθάνεται μόνη. Καληνύχτα αγαπημένη μας».
Είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρωτοεμφανίστηκε ως ηθοποιός στο Εθνικό Θέατρο το 1935, στον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ίψεν. Υπήρξε σύζυγος του θιασάρχη Νίκου Χατζίσκου, με τον οποίο ίδρυσαν το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της ηθοποιού:
«Η Τιτίκα Νικηφοράκη, ακόμη και μετά τα 100 της χρόνια, εξακολούθησε να είναι ένα πνεύμα ζωηρό, ανήσυχο, δημιουργικό, η αγαπημένη δασκάλα εκατοντάδων μαθητών του Εθνικού Θεάτρου, που ξεχώριζαν την προοδευτική διδασκαλία της και την περιέβαλλαν με αγάπη μέχρι το τέλος. Υπήρξε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια σπουδαία ηθοποιός και μεταφράστρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Νίκο Χατζίσκο, πρόσφεραν πολλά στη θεατρική έρευνα, ιδρύοντας το θέατρο «Κάβα», καθώς και άλλες σκηνές, πρωτοποριακές για την εποχή τους. Δίδαξε τα κλασικά έργα, αλλά και δραματοποιημένα τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη, του Μακρυγιάννη, εισάγοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμβολή της είναι ανεκτίμητη στο ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της».
Την Τιτίκα Νικηφοράκη αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό μήνυμα και η Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Η αγαπημένη μας Δασκάλα, η σπουδαία πρωταγωνίστρια Τιτίκα Νικηφοράκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 107 ετών. Είχε πλήρη διαύγεια ως το τέλος.
Το αστραποβόλο πνεύμα της, το σπάνιο ταλέντο της -ηθοποιός μοναδική, μεταφράστρια, ποιήτρια, δασκάλα ηθοποιών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού για περισσότερα από 20 χρόνια-, η παιδική της περιέργεια, το σαρκαστικό της χιούμορ θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά μας. Ήταν μια σπάνια, εξαιρετική προσωπικότητα, μια αγωνίστρια της Τέχνης πολύ μπροστά από την εποχή της».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια