Συκόπαστα (Συκομαΐδα)

Χωρίς συντηρητικά, χρωστικές & πρόσθετα, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη.
Διατηρείται σε δροσερό & ξηρό περιβάλλον, μακριά από οσμές.
Συκομαΐδα: οι συνταγές της πείνας ΕΔΩ
Συστατικά
1kg ξηρά Σύκα
½ ποτ. Λικέρ Μαστίχας
½ ποτ. Ούζο
1 ποτ. Μούστο
1 ποτ. τριμμένο καρύδι
1 ματσάκι Μάραθο
2 κουτ. σούπας Πιπέρι μαύρο
Aπό 1 κουτ. σούπας: Γλυκάνισο, Γαρύφαλλο, Κανέλλα Συκόφυλλα και Σπάγκο
Εκτέλεση
Αν και η συκομαϊδα έχει μακρύ κατάλογο υλικών είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Ψιλοκόβουμε τα σύκα με ένα μεγάλο μαχαίρι.
Τα περιχύνουμε με λίγο ούζο και τα αφήνουμε για 15 λεπτά για να μαλακώσουν και να είναι πιο εύπλαστα.
Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα σύκα και τα πλάθουμε μόνα τους μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά: τη μαστίχα, το ούζο, το τριμμένο καρύδι, το μάραθο, το πιπέρι, το γλυκάνισο, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για ώρα, ώστε να ανακατευτούν καλά. Δοκιμάζουμε λίγο από το μείγμα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη για να είναι η συκομαϊδα μας πιο γλυκιά. Όταν η ζύμη είναι ομοιόμορφη αρχίζουμε το πλάσιμο.
Παραδοσιακά, το σχήμα της συκομαϊδας είναι κυκλικό. Μπορούμε όμως να αυτοσχεδιάσουμε και να πλάσουμε τη ζύμη σε διάφορα σχέδια. Αλείφοντας με μούστο την συκομαϊδα την κάνουμε πιο εύπλαστη και γυαλιστερή.
Αφού πλάσουμε όλη τη ζύμη τυλίγουμε μία μία τις συκομαϊδες στα συκόφυλλα.
Συνήθως είναι αρκετό ένα φύλλο από πάνω και ένα από κάτω.
Για να την δέσουμε χρησιμοποιούμε σπάγκο, τον οποίο στριφογυρνάμε γύρω από τα φύλλα, για να κλείσει καλά και στο τέλος κάνουμε έναν κόμπο και κόβουμε τον σπάγκο που περισσεύει.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με το ψήσιμο της συκομαϊδας στον φούρνο, για δύο ώρες στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Πρέπει να ξέρετε: Η συκομαϊδα είναι γλυκό, αλλά αποτελεί εξαιρετικό μεζέ για κάθε είδους αλκοόλ.
Επίσης μην θεωρήσετε ότι αν ανοίξετε μια συκομαϊδα είστε υποχρεωμένοι να την φάτε όλη: είναι σχεδόν αδύνατον. Φυλάξτε την μέσα στα φύλλα της, ή σε ένα πλαστικό σακουλάκι.
Είναι ένα γλυκό που παραμένει φρέσκο σε βρώσιμη κατάσταση έως και έναν χρόνο.

Related Posts