Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπουκωμένη μύτη: αίτια και αντιμετώπιση

Ίσως να μην το ξέρεις, αλλά η μύτη εκτελεί διάφορες σημαντικές λειτουργίες για τον οργανισμό.
  • Φιλτράρει τον αέρα και κατακρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης και της γύρης,
  • υγραίνει και θερμαίνει τον αέρα,
  • χαρίζει ποιότητα στη φωνή και την ομιλία και
  • είναι το όργανο όσφρησης που  προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα από επιθέσεις βακτηρίων και ιών.
Έχεις μπουκωμένη μύτη;
Τα αίτια της μπουκωμένης μύτης είναι πολλά.

  • Το χειμώνα ευθύνονται το κρυολόγημα, η γρίπη και οι ιώσεις, αλλά και η αλόγιστη χρήση των κλιματιστικών, καθώς επίσης και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που επιβαρύνουν την κατάσταση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα μικρά παιδιά αλλά και οι μεγάλοι.
  • Όταν ο ρινικός βλεννογόνος, δηλαδή η εσωτερική επιφάνεια της μύτης, δεχτεί επίθεση, παράγει βλέννα διάφανη και υδαρή που γίνεται πηκτή και κολλώδης αν υπάρχει μεγάλος αριθμός μικροβίων.
  • Η ρινική συμφόρηση εμφανίζεται λόγω διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή των εσωτερικών επιφανειών της μύτης που, σε συνδυασμό με τη βλέννα, στενεύει ακόμη περισσότερο τη ρινική οδό.
  • Η μπουκωμένη μύτη είναι το ίδιο –αν όχι περισσότερο-ενοχλητική σε βρέφη και παιδιά που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και δεν μπορούν μόνα τους να καθαρίσουν τη μύτη τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συχνά ρινίτιδα, υποτροπές όπως ιγμορίτιδα, ωτίτιδα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Ο σωστός καθαρισμός της μύτης απομακρύνει τη βλέννα και διευκολύνει την αναπνοή μειώνοντας έτσι τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Να μερικές ιδέες που δίνει ο Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία» για να καταπολεμήσεις τις ιώσεις.
1. Φρόντιζε να ξεκουράζεσαι και πίνε άφθονα υγρά, κυρίως φρέσκους χυμούς και ζεστά αφεψήματα.
2. Τρώγε ζεστές δυναμωτικές σούπες, π.χ., κοτόσουπες, χορτόσουπες, κρεατόσουπες.
3.  Κάνε εισπνοές με ατμούς ευκαλύπτου, για να ελευθερώσεις τις αναπνευστικές οδούς.
4.   Απέφευγε τα αντιπυρετικά, αν δεν έχεις υψηλό πυρετό. Ο πυρετός καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς.
5.  Κάνε ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ή ιδανικά με θαλασσινό νερό.

Ακολούθησε πιστά τους βασικούς κανόνες υγιεινής
Αντί να περιμένεις να νοσήσεις, δεν είναι σοφότερο φέτος να βοηθήσεις τον εαυτό σου να θωρακιστεί κατάλληλα, προφυλάσσοντας εσένα και τους γύρω σου από τον κίνδυνο μιας γρίπης;
  • Για να μη διασπείρεις μικρόβια σε άτομα που δε σου φταίνε σε τίποτε, κάλυπτε πάντα μύτη και στόμα με χαρτομάντιλο σε ένα φτάρνισμα ή βήξιμο και μην το χρησιμοποιείς ξανά. Εάν δεν έχεις χαρτομάντιλο, σκέπασε μύτη και στόμα με τον αγκώνα σου. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να διασπείρεις μικρόβια με μια απλή χειραψία.
  • O παιδίατρος Robert W. Sears, MD, επίσης συστήνει να αποφεύγεις να αγγίζεις με τα χέρια σου τα μάτια, το στόμα και τη μύτη αν πρώτα δεν τα έχεις απολυμάνει καλά με καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια