Το σπανάκι ως φυτό εμφανίστηκε το 700 μ.Χ. και λέγεται ότι τότε χρησιμοποιήθηκε επίσημα στην κινεζική κουζίνα, όταν το έστειλε δώρο στην αυτοκρατορική αυλή ο βασιλιάς του Νεπάλ.
Στην Ευρώπη εμφανίστηκε αρκετά χρόνια μετά.
Διατίθεται στην αγορά σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά οι εποχές κατά τις οποίες η σύσταση και η γεύση του είναι καλύτερες από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, καθώς είναι πιο φρέσκο.
Πέρα από τα θαυμάσια οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας, αποτελεί και ένα εξαιρετικό υλικό για την κουζίνα μας.
Μπορούμε λοιπόν να το απολαύσουμε γευστικά αλλά και να εκμεταλλευτούμε παράλληλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Διατροφική αξία
Ένα λαχανικό πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως: * Βιταμίνη C
* Βιταμίνη Α
* Βιταμίνη Β
* Ασβέστιο
* Σίδηρο
* Μαγγάνιο
* Φυλλικό οξύ
* Φυτικές ίνες.
Πού κάνει καλό:
Φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων.Προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, ενώ μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών στις γυναίκες και του οισοφάγου.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φυτικές ίνες του, που βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, είναι ωφέλιμο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών.
Οι πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την προστασία των αγγείων.
Επίσης, βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Από την άλλη, ο σίδηρος βοηθάει τα άτομα που ζουν στο μολυσμένο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, καθώς ενισχύει και επιταχύνει την οξυγόνωση του αίματος.
Ψάξτε για σπανάκι με λεπτό μίσχο.
Όταν είναι χοντρό, είναι πικρό, γι’ αυτό πρέπει να είναι τρυφερό και με έντονο πράσινο χρώμα.
Το ωμό σπανάκι στη σαλάτα δίνει στον οργανισμό περισσότερες βιταμίνες, κάλιο και σίδηρο από το βρασμένο, κι έτσι μπορείτε να το ψιλοκόβετε σε μικρές ποσότητες μέσα σε κάθε πράσινη σαλάτα (χόρτα, λάχανο, μαρούλι κ.λπ.).
O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό.
Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ., λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά).
Προσοχή: Δεν πρέπει να καταναλώνουν συχνά σπανάκι τα άτομα που υποφέρουν από πέτρες της χολής ή των νεφρών καθώς και άτομα με ουρική αρθρίτιδα, λόγω των πουρίνων που περιέχει.
ΕΘΝΟΣ Το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα – “κόβει” την τάση για γλυκά Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, το σπανάκι πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε δίαιτας ή ισορροπημένης διατροφής.
Μπορεί να μειώσει κατά σχεδόν 95% τη λαχτάρα για γλυκά και να αυξήσει την απώλεια βάρους κατά 43%. Αυτό συμβαίνει διότι το σπανάκι επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης.
Τα οφέλη που έχει το σπανάκι στο αδυνάτισμα αποδίδονται στα θυλακοειδή του – ένας είδος μεμβρανωδών σχηματισμών που βρίσκονται μέσα στους χλωροπλάστες των φυτών και φέρουν τις πρωτεΐνες που συμμετέχουν στη φωτοσύνθεση.
Μεγαλύτερη απώλεια βάρους
Η μελέτη διεξήχθη σε 38 υπέρβαρες γυναίκες, από τις οποίες ζητήθηκε να πίνουν κάθε πρωί ένα πράσινο ρόφημα. Στις μισές από αυτές το ρόφημα περιείχε εκχύλισμα θυλακοειδών από σπανάκι και στις άλλες μισές μία ανενεργό ουσία. Οι εθελόντριες δεν ήταν ενημερωμένες γι’ αυτή τη διαφορά. Η σύσταση που έκαναν οι ερευνητές ήταν να κάνουν μία ισορροπημένη διατροφή με τρία γεύματα την ημέρα και όχι κάποια δίαιτα πείνας.
Τρεις μήνες αργότερα, οι γυναίκες που έπιναν το ανενεργό ρόφημα είχαν χάσει κατά μέσον όρο 3,5 κιλά, ενώ όσες έπιναν το ρόφημα με τα θυλακοειδή από το σπανάκι είχαν χάσει 5 κιλά. Η ομάδα των θυλακοειδών ανέφερε ότι εύκολα προσαρμόστηκε στην κατανάλωση φαγητού μόνο τρεις φορές την ημέρα, διότι είχε εκμηδενιστεί η λαχτάρα τους για ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως τα γλυκά και τα fast food.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Σάρλοτ Έρλανσον-Άλμπερτσον, καθηγήτρια Ιατρικής & Φυσιολογικής Χημείας στο Lund, εκτιμούν ότι τα θυλακοειδή από το σπανάκι επιβράδυναν σταδιακά την διαδικασία της πέψης, ενισχύοντας την παραγωγή στο έντερο των ορμονών του κορεσμού της πείνας.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος με θυλακοειδή από σπανάκι πριν από το πρωινό γεύμα, μειώνει τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα και παρέχει εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η Έρλανσον-Άλμπερτσον, προσθέτοντας ότι «το σπανάκι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και προάγει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, αυξάνοντας την απώλεια βάρους».
0 Σχόλια