Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Joep Lange 1954-2014 Ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS

Γέννηση: 25 Σεπτεμβρίου 1954, Ολλανδία
Απεβίωσε: 17 Ιουλίου 2014, Ουκρανία
Ένας σημαίνων Ολλανδός εμπειρογνώμονας του AIDS ήταν ανάμεσα στους 298 επιβάτες του Βoeing που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία, μαζί με άλλους που μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη, ανακοίνωσε αυστραλός συνεργάτης του.
Ο Joep Lange που είχε αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, ήταν γνωστός υπέρμαχος της πρόσβασης σε φτηνές θεραπευτικές αγωγές στις φτωχές χώρες. 
«Ο Γεν είχε δεσμευτεί απόλυτα στη θεραπεία του ιού HIV και στην ιατρική περίθαλψη νοσούντων στην Ασία και την Αφρική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κούπερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Λάνγκε για ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον ιό HIV στην Μπανγκόκ.
«Η χαρά στη συνεργασία με τον Γεπ είναι ότι έφερνε πάντα νέες ιδέες, μια μοναδική αντίληψη των πραγμάτων και ουδέποτε δέχτηκε πως είναι αδύνατο να επιτευχθεί κάτι» στον αγώνα κατά της νόσου, δήλωσε ο Κούπερ στην ανακοίνωσή του.

Η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ δήλωσε ότι πολλοί επιβάτες της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines ταξίδευαν για το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS.

Στο συνέδριο που αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του την Κυριακή στη Μελβούρνη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα είναι από τους βασικούς ομιλητές.

Περί τους 100 σύνεδροι επέβαιναν στη μοιραία πτήση, μετέδωσε το Fairfax Media, μεταξύ τους ο Λάνγκε, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS) ή οποία διοργανώνει το συνέδριο.

«Σε αυτές τις απίστευτα θλιβερές και δύσκολες ώρες, η IAS στέκεται στο πλευρό της διεθνούς μας οικογένειας και εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους οικείους όλων όσοι χάθηκαν σε αυτή την τραγωδία», δήλωσε ο Κρις Μπέιρερ, εκλεγμένος πρόεδρος της διοργάνωσης συνεδρίων της IAS στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.
«Στην IAS έφθασαν επίσης πληροφορίες ότι μεταξύ των επιβατών ήταν ένας πρώην πρόεδρός της, ο Γεπ Λάνγκε, κι αν αυτό συμβαίνει, τότε το κίνημα HIV/AIDS έχασε έναν γίγαντα».

Ο Λάνγκε, καθηγητής Ιατρικής στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη προσιτών συνδυασμών θεραπειών για την αντιμετώπιση του HIV και απλών αντιρετροϊκών θεραπευτικών αγωγών για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV από τις μητέρες στα μωρά τους στις φτωχές χώρες.

Ήταν επίσης επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Άμστερνταμ για την Παγκόσμια Υγεία και την Ανάπτυξη.

Ο 60χρονος Λάνγκε ταξίδευε με την σύντροφό του Ζακλίν, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Kirby.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ κατηγόρησε τη Ρωσία για την αεροπορική αυτή καταστροφή και είπε ότι οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. «Αυτή είναι μια ζοφερή ημέρα για τη χώρα μας και για τον πλανήτη.

Η πτήση MH17 της Malaysian Airlines MH17 καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία, κατά τα φαινόμενα από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια