Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κ.Α.Π.Η.: τι να σημαίνει άραγε αυτή η μικρή λέξη

Αρκετός κόσμος πιστεύω δεν το γνωρίζει και όμως έχει μεγάλη σημασία για πολλούς ειδικά για τα άτομα που το επισκέπτονται καθημερινά.

Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων.

* Κέντρο:
Αντιπροσωπεύει το χώρο, είτε μικρός είτε μεγάλος, ανάλογα με τη περιοχή και τα μέλη που υπάρχουν σ αυτόν, σε πόλη, επαρχία ή χωριό. Στο χώρο αυτό συγκεντρώνονται άτομα κάποιας ηλικίας από 60 ετών και πάνω, συνταξιούχοι, άνδρες, γυναίκες και άλλα άτομα της Πρόνοιας.
Όλοι αυτοί μαζί κάνουν μια ωραία παρέα μεταξύ τους παίζοντας το τάβλι τους, το χαρτάκι τους και περνούν ευχάριστα όλη τους τη μέρα.

* Ανοιχτής:
Το λέει και η λέξη ανοικτής, δηλαδή ανοικτός για όλα τα ηλικιωμένα άτομα, συνταξιούχους και άλλους πολλούς.
Αρκετοί φίλοι μας ακούν τη λέξη ΚΑΠΗ και νομίζουν ότι είναι για τους γέρους, τις γιαγιάδες και ανήμπορα άτομα που δεν καταδέχονται να έρθουν ή να γραφτούν. Δεν είναι όμως έτσι, όταν τους εξηγούμε πως είναι η λειτουργία των ΚΑΠΗ, το σκέπτονται και ενδιαφέρονται.
Βέβαια υπάρχουν και μεγάλοι. Οι περισσότεροι όμως είναι ευχάριστοι και περνούν ωραία μεταξύ τους, μάλιστα ορισμένοι φαίνονται πιο νεότεροι από ότι είναι στην ηλικία.
 Πηγαίνουμε εκδρομές κάθε τόσο, κάνουμε εκδηλώσεις, χορούς, γυμναστική, χορωδία και έτσι βλέποντας όλα αυτά και άλλες πολλές δραστηριότητες οι φίλοι μας έρχονται να γραφτούν.
* Προστασίας:
Το κυριότερο είναι ότι τα περισσότερα από τα μέλη έχουν την μέριμνα, την φροντίδα από κοπέλες της πρόνοιας.
Η βοήθεια στο σπίτι που λέμε, τους παίρνουν τα φάρμακά τους, κάνουν ορισμένες δουλειές στο σπίτι, ψώνια, τους πηγαίνουν στο γιατρό, ακόμη τους συνοδεύουν να έρθουν στο ΚΑΠΗ. Έτσι αισθάνονται αυτά τα άτομα ότι έχουν κάποιον από κοντά, κάποιον που τους προστατεύει στις δύσκολες στιγμές τους εφ όσον δεν έχουν κανένα δικό τους (παιδί, ανίψι, συγγενή).

* Ηλικιωμένων:

Επίσης υπάρχουν τα ευαίσθητα ηλικιωμένα άτομα τα οποία όπως είπαμε φροντίζουν οι κοπέλες, υπάρχει η κοινωνική λειτουργός η οποία τους συμβουλεύει σε όλα τους τα προβλήματα που υπάρχουν.
Έτσι όλοι μαζί σε αυτόν το ζεστό χώρο περνούν μεταξύ τους ευχάριστα και αγαπημένα όλες αυτές τις ώρες της καθημερινότητας τους που διαθέτουν.
Περισσότερο χρόνο αφιερώνουν στο ΚΑΠΗ παρά στο σπίτι τους.
Μαρία Δημητριάδου.

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Kάτι ξέρει η θεία Στέλα που πηγαίνει στα ΚΑΠΗ του Ν.Ηρακλείου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/10/18, 4:22 μ.μ.

    Σύντομα βάση ΝΟΜΟΥ ΤΑ ΚΑΠΗ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΔΙΟΤΙ... ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ "ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ" ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ! ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: α) ... μα δεν πεθαίνουν οι Ατιμοι/Λοβέρδος!!! β) ... άκου Τσακαλώτο!!! γ) ... άκου Τσίπρα για τους Συνταξιούχους...!

    Και Αύριο θα Ακούσουμε Επίσημα την προτροπή: Παρακαλούμε Τους Συνταξιούχος να μας Αδείασουν την γωνία με "φυσικούς" τρόπους και εμείς θα Τους βοηθείσουμε σαυτό! Δεν παράγεται αλλά κοστίζετε και εξάλλου... ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΛΕΒΑΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!! ΕΆΝ ΠΕΘΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΘΑ Διορίσουμε τον ... Αγέννητο εγγονό Σας στο Δημόσιο!... Υπόσχεση Σας Δίνουμε!!!

    .... ΠΕΘΑΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΙΤΟΕΣΩΤΕΡΙΚΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή