Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επέτειος της προσσελήνωσης 1969

16 Ιουλίου 1969, οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλλινς πραγματοποίησαν το μεγάλο ταξίδι με το Apollo 11. 

Μετά από τρεις μέρες το διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά γύρο από τη Σελήνη. Ο Νιλ & ο Μπαζ επιβιβάστηκαν στην σεληνάκατο «ΑΕΤΟΣ», ενώ ο Μάικλ παρέμεινε στο διαστημόπλοιο.
Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1969 ο «ΑΕΤΟΣ» προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ο Νιλ Αρμστρονγκ την ώρα που ακουμπούσε το πόδι του στην Σελήνη είπε: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Μετά από λίγο κατέβηκε και ο Μπαζ Ολντριν.
Μαζί έβαλαν μια πλάκα που έγραφε: «ΕΔΩ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΠΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1960 μ.Χ. ΗΡΘΑΜΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ».
Το ταξίδι στη Σελήνη ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Εφημερίδες το έκαναν πρωτοσέλιδα, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι το παρακολούθησαν από την τηλεόραση. Εκείνη την εποχή όμως δεν είχαν όλα τα σπίτια τηλεόραση.
Έτσι οι περισσότεροι το παρακολούθησαν στις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλούσαν τηλεοράσεις.
Στην Αθήνα είχαν στήσει μια γιγαντοοθόνη έξω από το Ζάππειο Μέγαρο όπου ο κόσμος μαγεμένος παρακολουθούσε την προσεδάφιση.
Από το 1957 Αμερικανοί και Ρώσοι (τότε Σοβιετικοί) ξεκίνησαν την κατάκτηση του Διαστήματος. Πρώτοι οι Σοβιετικοί έστειλαν την σκυλίτσα Λάικα (Ρώσσικα:Лайка=Λαός) και κατόπιν έναν άντρα και μια γυναίκα.
Μετά, η αποστολή του Apollo 11 σηματοδοτεί ανακαλύψεις χρήσιμες και καθοριστικές για τους κατοίκους της Γης: Μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι είναι τεχνολογική εξέλιξη συσκευών για λήψεις διαστημικών φωτογραφιών , συσκευές αιμοκάθαρσης, ασύρματα τρυπάνια που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία, ανιχνευτές καπνού, μονωτικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς.
Οι στολές των πυροσβεστών βασίζονται κατασκευαστικά στις στολές των αστροναυτών και άλλα… Το μικρό βήμα του ανθρώπου στην Σελήνη είναι πραγματικά ένα τεράστιο άλμα για το καλό της ανθρωπότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια