Kαινοτομίε​ς που άλλαξαν τη ζωή μας

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.
Χαιρόμαστε όταν λειτουργούν και νευριάζουμε με το παραμικρό τους λάθος.
Είναι μερικές από τις συσκευές, σκευάσματα και αντικείμενα που άλλαξαν - και αλλάζουν - τη ζωή μας.
Μέχρι, φυσικά, να έρθουν οι αντικαταστάτες τους:

1. Μπαταρία, 1800.
Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ιταλός φυσικός Λουίτζι Γκαλβάνι παρατήρησε ότι τα πόδια ενός νεκρού βατράχου τινάζονταν όταν ακουμπούσαν σ αυτά δύο κομμάτια μέταλλα. Ο Γκαλβάνι είχε απλώς δημιουργήσει ένα πρόχειρο κύκλωμα, το οποίο όμως στη συνέχεια χρησιμοποίησε ο φίλος του, ο καθηγητής Αλεσάντρο Βόλτα, εφαρμόζοντάς το σε μια βολταϊκή στήλη, πρόδρομο της σημερινής μπαταρίας.

2. Φωτογραφική μηχανή. 1826.
Ο Βρετανός William Talbot εμπνεύστηκε τη συσκευή από την ανικανότητά του να ζωγραφίσει και, χρησιμοποιώντας χημικό χαρτί, έθεσε τα στάνταρ για τη μετεξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής. Το 1888 η Kodak εισήγαγε το φιλμ. Το 1975, ένας μηχανικός από την ίδια εταιρεία, ο Steven Sasson, θα "τραβούσε" την πρώτη εικόνα με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μεγέθους 0,01 megapixel.

3. Τηλέφωνο. 1876.
Ο Γάλλος Charles Bourseul πρότεινε τη μετάδοση ομιλίας το 1856, αλλά χρειάστηκαν άλλα 6 χρόνια μέχρι ο Johann Reis να καταφέρει να μεταδώσει με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού πολλούς ήχους. Τη σκυτάλη πήραν ο Elisha Grey και ο Graham Bell, που ανταγωνίστηκαν για τη δημιουργία του πρώτου τηλεφώνου, με τον τελευταίο να κερδίζει οριακά το 1876.

4. Ασπιρίνη. 1899.
Οι μικρές ταμπλέτες με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχουν θεραπεύσει περισσότερες μικροπαθήσεις από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη θεραπευτική ιδιότητα της ουσίας ήταν ο Ιπποκράτης, που έφτιαχνε ένα ρόφημα από φλοιό ιτιάς για πυρετούς και ποδάγρες. Πολύ αργότερα, ο Γερμανός Felix Hoffman τελειοποίησε το γιατρικό και το λάνσαρε με το γνωστό όνομα.

5. Ηλεκτρική σκούπα. 1901.
Η τεράστια συσκευή του Hubert Booth είχε ένα κινητήρα 5 ίππων, γι αυτό και ο Αμερικανός James Spanqler την εξέλιξε μειώνοντας το μέγεθος και προσθέτοντας μια μαξιλαροθήκη για τη συλλογή της σκόνης. Πούλησε τα δικαιώματα στην εταιρεία Hoover και τα υπόλοιπα, όπως και η σκόνη εκατομμυρίων νοικοκυριών, πέρασαν στην ιστορία.

6. Σουτιέν. 1913.
Πριν πατεντάρει τη δημιουργία της, η κοσμική Νεοϋρκέζα Mary Phelps Jacob είχε αγοράσει ένα αραχνοΰφαντο μεταξένιο φόρεμα, στο οποίο προσάρμοσε μια κατασκευή από κορδέλες και χαρτομάντιλα, ως αόρατο κορσέ. Αργότερα πούλησε την ιδέα της για 1.500 δολάρια στη Warner Brothers Corset Company, που κέρδισε περίπου 15 εκατομμύρια από την "τονωτική" εφεύρεση. Σήμερα, το σουτιέν απολαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά γυναικείων εσωρούχων.

7. Προφυλακτικό. 1920.
Η χρήση του από τους Αιγύπτιους 3.000 χρόνια πριν απασχολεί ακόμα τους αρχαιολόγους. Ένα είδος προφυλακτικού συνιστούσε και ο ο Ιταλός γυναικολόγος του 16ου αιώνα, Gabrielle Falloppio. Από το 1920 τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από λάτεξ και είναι τα πιο διαδεδομένα μέσα για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μιας ανεπιθύμητης ασθένειας.

8. Τηλεόραση. 1925.
Όταν ο Σκοτσέζος John Logie Baird, παρουσίασε το 1925 την τηλεόραση στο ευρύ κοινό, κάποιες εφημερίδες χλεύαζαν την εφεύρεσή του. Οι γκρίνιες για το μέσο συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. λίγοι όμως είναι εκείνοι που μπορούν να αρνηθούν ότι η τηλεόραση άλλαξε τα δεδομένα στην πληροφόρηση και τη διασκέδαση.

9. Σελοτέιπ. 1937.
Παρόμοιες ιδέες είχαν εφαρμοστεί από οργανοποιούς του 17ου αιώνα. Τη σημερινή μορφή της μικρής κολλητικής ταινίας όμως λάνσαραν για πρώτη φορά οι Colin Kininmonth και George Gray. Σκέφτηκαν μόνοι τους το όνομα "selllotape", το οποίο και τελικά "κόλλησε" στη νέα εφεύρεση.

10. Φούρνος μικροκυμάτων. 1946.
Ο Αμερικανός μηχανικός Percy Spencer έκανε τα πρώτα πειράματα με τη συσκευή, χρησιμοποιώντας σοκολάτες και αβγά, που είτε έλιωναν είτε έσκαγαν. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, όμως, είχε καταφέρει να φτιάξει ένα ασφαλές πρωτότυπο, που αργότερα θα πουλιόταν στην αξία των
περίπου 40.000 σημερινών ευρώ.
 11. Κινητό τηλέφωνο. 1947.
Από όλα τα gadgets που κουβαλάμε σήμερα, το κινητό τηλέφωνο είναι ίσως το πιο χρήσιμο. Όσοι διαφωνούν μπορούν να ρίξουν το φταίξιμο στην εταιρεία Bell Laboratories, που έχει μια μακρινή αλλά υπαρκτή σχέση με τον Graham Bell και που εισήγαγε την πρώτη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας το 1947 στο Μισούρι.

12. Φωτογραφική μηχανή Polaroid. 1947:
Ο Edwin Land εμπνεύστηκε τη δημιουργία του από την κόρη του Jennifer, που δεν είχε την υπομονή να εκτυπωθούν οι φωτογραφίες των διακοπών της. Η φωτογραφική μηχανή Land ξεκίνησε την καριέρα της με το όνομα του δημιουργού της και αρχικά έγινε ανάρπαστη από καλλιτέχνες και αστυνομικούς.

13. Πιστωτική κάρτα. 1950.

Κάποτε ο μόνος τρόπος για να αποκτήσεις μετρητά ήταν η αναμονή σε τεράστιες ουρές τραπεζών. Σήμερα αρκεί μία κάρτα για να έχεις πρόσβαση σε οτιδήποτε (είτε μπορείς να τα ξεπληρώσεις είτε όχι). Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία έχουν περισσότερες πιστωτικές κάρτες από κατοίκους και για όλα αυτά πρέπει να ευχαριστούμε τον Αμερικανό Ralph Schneider ιδρυτή του Diners' Club.

14. Τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. 1950.

Η πρώτη συσκευή, από την αμερικανική Zenith Electronics, συνδεόταν με την τηλεόραση με ένα λεπτό καλώδιο και είχε το παρατσούκλι "ο τεμπέλης". Η ασύρματη τεχνολογία εφαρμόστηκε το 1955 και εκτός από ακόμα περισσότερη ευκολία έφερε στα σαλόνια περισσότερα τηλεκοντρόλ για περισσότερες συσκευές.

15. Αντισυλληπτικό χάπι. 1951.

Εκτός από τις επιλογές που πρόσφερε στο γυναικείο πληθυσμό, το αντισυλληπτικό χάπι αποτέλεσε καμπή στην φαρμακευτική, καθώς ήταν το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε από υγιή άτομα, με σκοπό την πρόληψη. Δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του χημικού Carl Djerassi το 1951 και βγήκε στην αγορά το 1962.

16. Φορητό ραδιόφωνο με transistor. 1953

Τα ραδιόφωνα ήταν ογκώδεις συσκευές, που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν με ευκολία οπουδήποτε. Μέχρι που η Texas Instruments ανέθεσε στην εταιρεία IDEA της Ινδιανάπολης να κατασκευάσει το Regency TR1, που κόστιζε περίπου 500 σημερινά ευρώ.

17. Μικροτσίπ. 1958
Το 1952, ο μηχανικός Geoffrey Dummer, πρότεινε την κατασκευή ενός μικροσκοπικού κυκλώματος από μέταλλο και σιλικόνη, κανείς όμως δεν τον πήρε σοβαρά. 6 χρόνια αργότερα, ο μηχανικός Jacj Kilby βελτίωσε ελάχιστα την ιδέα και έφτιαξε το πρώτο μικροτσίπ, που σήμερα χρησιμοποιείτε σε άπειρες συσκευές, από παιχνίδια μέχρι πυραυλικά συστήματα.

18. "Ποντίκι" του υπολογιστή. 1964.

Η ανάγκη διαχείρισης ενός πλήθους πληροφοριών έδωσε την ιδέα στον Αμερικανό τεχνικό Douglas Engelbart να σχεδιάσει μια συσκευή που θα βασιζόταν στους άξονες x και y για να ορίσει μια θέση στην οθόνη ενός υπολογιστή. Η ονομασία προέκυψε φυσικά από την εμφάνιση και δεν προβλημάτισε καθόλου τα εκατομμύρια των καταναλωτών, που πολύ αργότερα υιοθέτησαν το προϊόν.

19. CD. 1965.

Ο ήχος του πικ απ ακουγόταν πολύ ενοχλητικός στον Αμερικανό εφευρέτη James Russell, γι αυτό και πατένταρε ένα δίσκο τον οποίο "διάβαζε" μια ακτίνα Laser, αντί για βελόνα, και που τελειοποιήθηκε από τη Sony και τη Philips κάπου στα 1970. Τα πρώτα σιντάκια εμφανίστηκαν στα ράφια στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και είχαν διάρκεια 74 λεπτών, μετά από επιμονή του διευθυντή της Sony, Akio Morita, που ήθελε το καθένα από αυτά να μπορεί να χωρέσει την "Ενάτη" του Μπετόβεν.

20. Οπτικές ίνες. 1966.

Σε ένα απλούστατο πείραμα με δύο κουβάδες, μία βρύση και λίγο νερό, ο Ιρλανδός επιστήμονας John Tyndall παρατήρησε το 1870 ότι μια λεπτή υδάτινη ροή μπορούσε να σχηματίσει ένα δίαυλο για το φως. Οι οπτικές ίνες, που βασίζονται στις ίδιες αρχές και είναι πιο αποτελεσματικές από το παραδοσιακό μεταλλικό καλώδιο, τελειοποιήθηκαν από τους Charles Kao και George Hockham το 1966.
Από τον Νικόλα Ζώη

Related Posts