Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

King Camp Gillette1855-1932 Αμερικανός, εφηύρε το ξυράφι ασφαλείας

Ο King Camp Gillette (5 Ιανουαρίου 1855 – 9 Ιουλίου 1932) ήταν ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που εφηύρε ένα μπεστ-σέλερ ξυράφι ασφαλείας . Η καινοτομία της Gillette ήταν η λεπτή, φθηνή, μίας χρήσης λεπίδα από σταμπωτό χάλυβα. Η Gillette συχνά πιστώνεται λανθασμένα με την επινόηση του λεγόμενου επιχειρηματικού μοντέλου ξυραφιών και λεπίδων στο οποίο τα ξυραφάκια πωλούνται φτηνά για να αυξήσουν την αγορά λεπίδων. Ωστόσο, η Gillette Safety Razor Company υιοθέτησε το επιχειρηματικό μοντέλο από τους ανταγωνιστές της. 
Βιογραφικό 
Οι πατρικοί πρόγονοι Gillette ήταν Γάλλοι Ουγενότοι που αναζήτησαν καταφύγιο στην Αγγλία στα τέλη του 16ου αιώνα. Μία ή δύο γενιές αργότερα, το 1630, ο Nathan Gillette έπλευσε από την Αγγλία στη νεοϊδρυθείσα αποικία του κόλπου της Μασαχουσέτης στη Βόρεια Αμερική. 
Ο King Camp Gillette γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1855 στο Fond du Lac του Ουισκόνσιν και μεγάλωσε στο Σικάγο του Ιλινόις . Η οικογένειά του επέζησε από τη μεγάλη πυρκαγιά του Σικάγο του 1871. 
Ενώ εργαζόταν ως πωλητής για την εταιρεία Crown Cork and Seal Company τη δεκαετία του 1890, ο Gillette είδε τα καπάκια των μπουκαλιών, με τη σφραγίδα από φελλό που πούλησε, να πετιούνται μετά το άνοιγμα της φιάλης. Αυτό τον έκανε να αναγνωρίσει την αξία του να βασίζεται μια επιχείρηση σε ένα προϊόν που χρησιμοποιήθηκε μερικές φορές και στη συνέχεια απορρίφθηκε. Οι άντρες ξυρίστηκαν με ίσια ξυράφια που χρειάζονταν ακόνισμα κάθε μέρα χρησιμοποιώντας ένα δερμάτινο λουράκι . Καθώς οι υπάρχουσες, σχετικά ακριβές λεπίδες ξυραφιών θαμπώνουν γρήγορα και χρειάζονταν συνεχές ακόνισμα, ένα ξυράφι του οποίου η λεπίδα θα μπορούσε να πεταχτεί όταν θαμπώσει θα κάλυπτε μια πραγματική ανάγκη και πιθανότατα θα ήταν κερδοφόρο.

Τα ξυράφια ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν σφυρηλατημένη λεπίδα. Στη δεκαετία του 1870, οι αδελφοί Kampfe εισήγαγαν έναν τύπο ξυραφιού σύμφωνα με αυτές τις γραμμές.
Η Gillette βελτίωσε αυτά τα προηγούμενα σχέδια ξυραφιών ασφαλείας και εισήγαγε τη λεπίδα ξυραφιού υψηλού κέρδους, κατασκευασμένη από φύλλο ανθρακούχου χάλυβα . Το ξυράφι Gillette πωλήθηκε για σημαντικά $5 (που ισοδυναμεί με 163,00 $ το 2022) - το ήμισυ της μέσης εβδομαδιαίας αμοιβής ενός εργαζόμενου - αλλά πωλήθηκε κατά εκατομμύρια.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της ανάπτυξης ήταν η μηχανική των λεπίδων, καθώς ο λεπτός, φθηνός χάλυβας ήταν δύσκολο να δουλέψει και να ακονίσει. Αυτό εξηγεί την καθυστέρηση μεταξύ της αρχικής ιδέας και της εισαγωγής του προϊόντος. Ο Steven Porter, ένας μηχανικός που εργαζόταν με τη Gillette, χρησιμοποίησε τα σχέδια της Gillette για να δημιουργήσει την πρώτη λεπίδα ξυραφιού μιας χρήσης που λειτούργησε. Ο William Emery Nickerson , έμπειρος μηχανικός και συνεργάτης της Gillette, άλλαξε το αρχικό μοντέλο, βελτιώνοντας τη λαβή και το πλαίσιο, ώστε να μπορεί να υποστηρίζει καλύτερα τη λεπτή ατσάλινη λεπίδα. Ο Nickerson σχεδίασε το μηχάνημα για τη μαζική παραγωγή των λεπίδων και έλαβε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τη σκλήρυνση και το ακόνισμα των λεπίδων. (Ο Νίκερσον εξελέγη αργότερα στο διοικητικό συμβούλιο της Gillette.)

Για να πουλήσει το προϊόν, η Gillette ίδρυσε την American Safety Razor Company στις 28 Σεπτεμβρίου 1901 (αλλάζει το όνομα της εταιρείας σε Gillette Safety Razor Company τον Ιούλιο του 1902). Ο Gillette απέκτησε σήμα κατατεθέν (0056921) για το πορτρέτο του και την υπογραφή του στη συσκευασία. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1903, όταν πούλησε συνολικά 51 ξυραφάκια και 168 λεπίδες. 
Το δεύτερο έτος, πούλησε 90.884 ξυράφια και 123.648 λεπίδες, εν μέρει χάρη στις χαμηλές τιμές της Gillette, τις αυτοματοποιημένες τεχνικές κατασκευής και την καλή διαφήμιση. Οι πωλήσεις και η διανομή πραγματοποιήθηκαν από μια ξεχωριστή εταιρεία, την Townsend and Hunt, η οποία απορροφήθηκε από τη μητρική εταιρεία για 300.000 δολάρια ΗΠΑ το 1906. Μέχρι το 1908, η εταιρεία είχε δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι πωλήσεις ξυραφιών έφτασαν τις 450.000 μονάδες και οι πωλήσεις λεπίδων ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια μονάδες το 1915. Το 1917, όταν οι ΗΠΑ μπήκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία παρείχε σε όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες ένα σετ ξυραφιών πεδίου, που πληρώθηκε από την κυβέρνηση. Η Gillette άσκησε βέτο σε ένα σχέδιο πώλησης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη, πιστεύοντας σωστά ότι η Ευρώπη θα παρείχε τελικά μια πολύ μεγάλη αγορά. Η Gillette και ο John Joyce, ένας συνάδελφος σκηνοθέτης, πάλεψαν για τον έλεγχο της εταιρείας. Ο Gillette τελικά ξεπούλησε στον Joyce, αλλά το όνομά του παρέμεινε στη μάρκα. Στη δεκαετία του 1920, καθώς έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η Gillette Safety Razor Company έδωσε έμφαση στην έρευνα για τον σχεδιασμό συνεχώς βελτιωμένων μοντέλων, συνειδητοποιώντας ότι ακόμη και μια μικρή βελτίωση θα ωθούσε τους άνδρες να το υιοθετήσουν.  

Σχεδόν χρεοκόπησε λόγω της δαπάνης μεγάλων χρηματικών ποσών σε ακίνητα και λόγω της απώλειας μεγάλου μέρους της αξίας των εταιρικών του μετοχών ως αποτέλεσμα της Μεγάλης Ύφεσης.
Η Gillette πέθανε στις 9 Ιουλίου 1932 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια .
Τάφηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του διαδρόμου Begonia στο Μεγάλο Μαυσωλείο που βρίσκεται στο νεκροταφείο Forest Lawn Memorial Park στο Glendale της Καλιφόρνια . 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια