Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Esther Afua Ocloo 1919-2002 φιλάνθρωπος

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο (στα αγγλικά Esther Afua Ocloo, επίσης γνωστή σαν «θεία Οκλόο», γεννημένη ως Esther Afua Nkulenu στη Peki Dzake της Γκάνα στις 18 Απριλίου 1919 – απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 από πνευμονία) ήταν πρωτοπόρος επιχειρηματίας στον τομέα του μικροδανεισμού και φιλάνθρωπος, η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που κέρδισε δίπλωμα μαγειρικής από σχολή του Λονδίνου.

Επιχειρηματικότητα
Ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών σε εφηβική ηλικία, τη δεκαετία του ’30 για να αποκτήσει τη δική της επιχείρηση στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων στη Χρυσή Ακτή. Επί τρία έτη (1959 – 1961) υπήρξε η πρώτη πρόεδρος των επιχειρηματιών της Γκάνας, ενώ τη δεκαετία του ’70 ασχολήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρύοντας μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας (Women’s World Banking, 1976) Ένα χρόνο πριν (1975) κλήθηκε και συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».
Βραβεύσεις
Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γκάνας, από γυναικείους οργανισμούς της χώρας, αναγνωρίσθηκε σαν μια από τις πλέον σημαντικές γυναίκες του 20ου αιώνα και περιελήφθηκε στη σχετική λίστα από βρετανικό εκδοτικό οίκο, κέρδισε πολλές σημαντικές διακρίσεις για την επιχειρηματική της δράση καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90.
Στην προσωπική της ζωή υπήρξε παντρεμένη με το Stephen, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια