Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Antarctica Day / Ημέρα της Ανταρκτικής

Ανταρκτική - Η πιο λευκή και παγωμένη Ήπειρος του πλανήτη!
"Στον τόπο αυτό δεν υπάρχουν σύννεφα, ούτε πέφτει βροχή, ούτε λάμπουν τα αστέρια. Δεν υπάρχει ούτε φως του ήλιου, ούτε φεγγαρόφωτο, δεν υπάρχει ούτε καν αέρας..."
Κάπως έτσι την έχουν περιγράψει.
Είναι η Ανταρκτική, η 6η Ήπειρος, η πιο λευκή και παγωμένη του γαλάζιου πλανήτη!
Στο νοτιότερο και πιο λευκό άκρο της γης δεν υπάρχει πράσινη βλάστιση. Σπάνιο και το πορφυρό ηλιοβασίλεμα...
 Το χρώμα που κυριαρχεί στο τοπίο είναι το λευκό, που εναλλάσεται με το μαύρο... και αυτό γιατί εδώ η νύχτα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 ολόκληρους μήνες!!! Στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι εκτός από τα πανέμορφα ασπρόμαυρα θαλάσσια πουλιά (πιγκουϊνοι) και τις πολικές λευκές φώκιες και αρκούδες.
Η παρουσία του ανθρώπου είναι πάρα πολύ σπάνια στην 6η ήπειρο της Γής. Οι άνθρωποι είναι περιστασιακοί: κυρίως επιστήμονες, ερευνητές και εξερευνητές.
Η Ανταρκτική είναι η Ήπειρος των Πάγων.
Το 98% της επιφένειας της καλύπτεται από στρώμα πάγου, πάχους 3 χιλιομέτρων και έκτασης 13 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Νομίζει κανείς ότι αυτοί οι πάγοι υπήρχαν και θα υπάρχουν εδώ αιώνια.
Και όμως η έρευνα των τελευταίων χρόνων έδειξε ότι κάποτε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Είτε το πιστεύετε είτε όχι... εδώ, πρίν 14 εκατ. χρόνια, υπήρχε μια σειρά από απίστευτες και μοναδικές στη Γη βουνοκορφές!
Κατάφυτα όρη και ποτάμια που κυλούσαν ανάμεσα σε εντυπωσιακές κοιλάδες, σύνθεταν ένα τοπίο που έμοιαζε πού με τις Ευρωπαϊκές Άλπεις.
 Μια παρατεταμένη πτώση της θερμοκρασίας έγινε αφορμή να σχηματιστούν οι πρώτοι παγετώνες, που σταδιακά αυξήθηκαν και <<έθαψαν>> την οροσειρά σε βάθος περίπου 3 χλμ. Η οροσειρά πήρε το όνομα της από τον Σοβιετικό γεωφυσικό Γκαμπούρτσεφ που την ανακάλυψε το 1958.
Η Ανταρκτική είναι μάλλον η πιο ψυχρή περιοχή του πλανήτη, αφού η θερμοκρασία πέφτει συχνά κάτω από τους -60 βαθμούς Κελσίου. Φαίνεται όμως σταδιακά και σταθερά πως αρχίζει να ανεβαίνει. Αναπόφευκτα οι πάγοι αρχίζουν να λιώνουν. Λένε πως ίσως κάποτε ξαναέρθουν στην επιφάνεια τα όρη Γκαμπούρτσεφ.
 Ίσως και να γίνει κατοικήσιμη η Ανταρκτική.
Άραγε αυτό είναι καλό η κακό;
Θα φανεί στα σημάδια των καιρών!!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια