Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Nicolas Appert εφευρίσκει την κονσερβοποίηση 1795

17 Νοεμβρίου 1749 – 1 Ιουνίου 1841
Κονσερβοποίηση – Η ανακάλυψη που έδωσε τη λύση στον στρατό του Ναπολέοντα
Η κονσερβοποίηση ήταν η λύση που έψαχνε για τη σίτιση του στρατού του ο Ναπολέων Βοναπάρτης.
Ένα βασικό πρόβλημα με τις τροφές είναι ότι οι περισσότερες αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα, σε θερμοκρασίες δωματίου ή και υψηλότερες.
Οι τροφές σε αυτές τις θερμοκρασίες σαπίζουν, ξινίζουν ή μουχλιάζουν όταν μείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα.
Για να διατηρηθούν οι τροφές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε οι άνθρωποι να μην πεινούν τον χειμώνα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικές μέθοδοι, όπως είναι η ξήρανση, η άλμευση (πάστωμα), το κάπνισμα, κ.ά.
Ωστόσο, ένα διαιτολόγιο που βασίζεται σε τέτοιες τροφές διατηρεί μεν τη ζωή αλλά είναι μονότονο.
Η ιστορία της ανακάλυψης:
Ο ανερχόμενος τότε Γάλλος στρατιωτικός Ναπολέων Βοναπάρτης (Napoléon Bonaparte, 1769-1821) κατάλαβε πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για έναν στρατό που έχει να αντιμετωπίσει όλη την Ευρώπη και προσέφερε ένα έπαθλο δώδεκα χιλιάδων φράγκων σε όποιον έβρισκε μια μέθοδο με την οποία να διατηρούνται τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 1795, ο Γάλλος εφευρέτης Νικολά- Φρανσουά Αππέρ (Nicolas-François Appert, 1750-1841) άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό το πρόβλημα. Γνώριζε ότι ο Σπαλλαντζάνι το 1768 είχε αποδείξει με τα πειράματά του πως το κρέας δεν αλλοιώνεται εάν βραστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατόπιν σφραγισθεί σε δοχεία.
Έτσι ο Αππέρ ανέπτυξε ένα σύστημα εφαρμογής αυτής της μεθόδου σε μεγάλη κλίμακα, βράζοντας, επί αρκετή ώρα, κρέας και λαχανικά και κατόπιν σφραγίζοντας τα σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία.
Χρειάσθηκε μερικά χρόνια για να τελειοποιήσει τη μέθοδό του.
Το σύστημά του αντιπροσωπεύει την αρχή της κονσερβοποιίας.
Η κονσερβοποίηση υπήρξε για αρκετές δεκαετίες ο μόνος τρόπος διατήρησης των τροφίμων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι την εφεύρεση των ψυγείων το 1858 από τον Φερντινάντ Καρρέ (Ferdinand Carre, 1824- 1900) και την εξέλιξή τους από άλλους εφευρέτες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια